ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΜΥΘΟΣ: Ρίχνοντας ένα λεπτό από το Empire State Building μπορεί να σκοτώσει κάποιον.
Αν ρίξετε ένα λεπτό του ευρώ από το κτίριο Empire State είναι πολύ απίθανο να ακρωτηριάσετε κάποιον.
Ένα λεπτό ζυγίζει περίπου το 1/11ο μιας ουγγιάς και φθάνει τα 50 μίλια ανά ώρα σε ελεύθερη πτώση, το οποίο δεν είναι αρκετά γρήγορο για να σκοτώσει. Θα πονέσει όμως!
ΜΥΘΟΣ: Το Σινικό Τείχος της Κίνας είναι η μόνη ανθρώπινη κατασκευή, ορατή από το διάστημα.
Το Σινικό Τείχος της Κίνας δεν είναι η μόνη ανθρώπινη κατασκευή, που μπορείς να δεις από το διάστημα. Όλα εξαρτώνται από το πού πιστεύετε ότι αρχίζει το διάστημα πάνω από τη Γη.
Από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που βρίσκεται σε απόσταση 250 μιλίων, μπορείτε να δείτε το Τείχος και πολλές άλλες ανθρώπινες κατασκευές. Από το φεγγάρι, δεν μπορείτε να δείτε καμμιά κατασκευή – μόνο μια αμυδρή λάμψη από τα φώτα της πόλης.
ΜΥΘΟΣ: Η βαρύτητα του φεγγαριού που έλκει το νερό προκαλεί τις παλίρροιες.
Αυτό είναι μόνο η μισή αλήθεια.
Από την πλευρά της Γης που κοιτάζει το φεγγάρι, η βαρύτητα του φεγγαριού πράγματι έλκει το νερό προς αυτή την κατεύθυνση και προκαλεί παλίρροιες.
Ωστόσο από την άλλη πλευρά της Γης, η βαρύτητα είναι ασθενέστερη, λόγω της έλξης του φεγγαριού από την αντίθετη πλευρά.
ΜΥΘΟΣ: O κεραυνός δεν χτυπάει ποτέ το ίδιο σημείο δύο φορές.
Ο κεραυνός μπορεί να χτυπήσει δύο φορές.
Ορισμένα μέρη μάλιστα, όπως το Empire State Building, τα χτυπάει μέχρι και 100 φορές το χρόνο.
ΜΥΘΟΣ: Η Γη είναι μια τέλεια σφαίρα.
Η Γη περιστρέφεται περίπου 1.040 μίλια την ώρα. Αυτό είναι περίπου το 60% της ταχύτητας μιας τυπικής σφαίρας, αφού βγει έξω από το στόμιο της κάννης.
Αυτή η αδράνεια ισιώνει ελαφρώς τους πόλους του πλανήτη και προκαλεί διόγκωση των πετρωμάτων γύρω από τον ισημερινό.
Λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη και από το λιώσιμο των παγετώνων, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η διόγκωση αυξάνεται τώρα.
ΜΥΘΟΣ: Το Everest είναι το ψηλότερο βουνό της Γης.
Το ψηλότερο βουνό στον κόσμο τεχνικά, δεν είναι το Everest.
Το Everest είναι το ψηλότερο βουνό πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, αλλά αν μετρήσουμε από τη βάση μέχρι την κορυφή, τότε το ψηλότερο, είναι το νησί της Χαβάης που κορυφώνεται ως Mauna Kea.
To Everest βρίσκεται 29.035 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. To Mauna Kea βρίσκεται μόνο 13.796 πόδια πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, αλλά το βουνό εκτείνεται περίπου 19.700 πόδια κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Πάνω από το μισό είναι βυθισμένο.
Αυτό κάνει το συνολικό ύψος του Mauna Kea περίπου 33.500 πόδια – περίπου ένα μίλι ψηλότερο από το Everest.
ΜΥΘΟΣ: Το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού.
Το αγνό ή το αποσταγμένο νερό δεν είναι καλός αγωγός της ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο λόγος που μπορεί να πάθουμε ηλεκτροπληξία όταν στεκόμαστε σε ηλεκτροφόρο νερό, είναι επειδή το νερό που ερχόμαστε σε επαφή θα είναι μολυσμένο από ορυκτά, χώματα, και άλλα πράγματα που μεταφέρουν την ηλεκτρική ενέργεια.
ΜΥΘΟΣ: Υπήρξε μια παγκόσμια παύση στη θερμότητα του πλανήτη.
Η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης δεν έχει υπολογιστεί πραγματικά από την αρχή του 21ου αιώνα, αλλά το 70% του πλανήτη καλύπτεται από νερό – και εκεί καταλήγει το 90% της θερμότητας που παγιδεύεται από την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Στην πραγματικότητα, η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών έχει προκαλέσει τη θερμική διόγκωσή τους, δημιουργώντας ένα τεράστιο μερίδιο στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας, που βλέπουν οι επιστήμονες σήμερα.
ΜΥΘΟΣ: Οι τεκτονικές πλάκες κινούνται επειδή η ηφαιστειακή δραστηριότητα τις απομακρύνει.
Οι γερασμένες άκρες μιας τεκτονικής πλάκας είναι πιο κρύες και πιο πυκνές, αναγκάζοντάς τις να βυθιστούν μέσα στον μανδύα που ανακυκλώνονται. Εκεί που οι δύο πλάκες τραβιούνται χωριστά από αυτό το βύθισμα, εμφανίζονται ωκεάνιες κορυφογραμμές.
Εκεί είναι που δημιουργείται η τεκτονική πλάκα – από τη ζέστη, ο βράχος που μεταδίδει τη θερμότητα προς τα πάνω και προβάλλει από το τεντωμένο αδύνατο σημείο. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα που προκύπτει δεν είναι αυτό που απομακρύνει τις δύο πλάκες μεταξύ τους.
ΜΥΘΟΣ: Η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη έρημος στη Γη.
Δεν είναι όλες οι έρημοι ζεστές και γεμάτες άμμο. Πρέπει να είναι μόνο στεγνές και αφιλόξενες.
Η Ανταρκτική ταιριάζει στον κατάλογο, δεδομένου ότι δέχεται μόνο δύο ίντσες βροχοπτώσεων το χρόνο και έχει λίγα ζώα της ξηράς.
Τα 5,4 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια σε σύγκριση με τα 3,6 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια της Σαχάρας, κάνουν τον Πάτο του Κόσμου μια πολύ μεγαλύτερη έρημο.
ΜΥΘΟΣ: Τα διαμάντια προέρχονται από το κάρβουνο.
Τα περισσότερα διαμάντια δεν σχηματίζονται από συμπιεσμένο κάρβουνο.
Είναι άνθρακας που συμπιέζεται και θερμαίνεται 90 μίλια κάτω από την επιφάνεια της Γης. Το κάρβουνο βρίσκεται περίπου 2 μίλια κάτω απ’ την επιφάνεια.
ΜΥΘΟΣ: Οι άνθρωποι στο Μεσαίωνα πίστευαν ότι η Γη ήταν επίπεδη.
Στην αρχή του Μεσαίωνα, σχεδόν κάθε μελετητής πίστευε ότι η Γη είναι στρογγυλή, όχι επίπεδη.
O μύθος αυτός αναπτύχθηκε το 1800, ακριβώς την ίδια εποχή που η ιδέα της εξέλιξης έβγαινε στην επιφάνεια – και τα θρησκευτικά και τα επιστημονικά συμφέροντα συγκρούστηκαν.
ΜΥΘΟΣ: Το καλοκαίρι είναι θερμό επειδή είμαστε πιο κοντά στον ήλιο.
Το βόρειο ημισφαίριο της Γης δεν είναι πιο κοντά στον ήλιο όταν είναι καλοκαίρι, αλλά ούτε και το νότιο ημισφαίριο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Είναι πάντα θερμότερο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού επειδή η Γη έχει κλίση. Κατά τη διάρκεια της τροχιάς του ενός έτους, η κλίση του πλανήτη μας, επιτρέπει την ενέργεια του ήλιου να μας χτυπήσει απ’ ευθείας.
ΜΥΘΟΣ: Οι αστραπές προκαλούν βροντές.
Η αστραπή είναι απλά ένα ρεύμα ηλεκτρονίων που καταστρέφεται από σύννεφο σε σύννεφο ή από το έδαφος στο σύννεφο. Αυτό με τη σειρά του θερμαίνει τον αέρα σε ένα σωλήνα από πλάσμα που είναι τρεις φορές θερμότερο από την επιφάνεια του ήλιου μας.
Αυτός ο σωλήνας διαστέλλεται και συστέλλεται βίαια, πολύ κοντά στον αέρα, δημιουργώντας μία ολοφάνερη ρωγμή και βοή – όχι από μόνο του το ρεύμα των ηλεκτρονίων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γάζα: Σε ισχύ η εκεχειρία από αύριο στις 08:30 το πρωί, λέει το Κατάρ
- Κορυδαλλός: Άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε λεωφορείο
- Παπαθανάσης: Στις 45.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ» – Στα τέλη Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση
- Παπαστεργίου: Η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, παράγοντας ενδυνάμωσης του εγχώριου τεχνολογικού οικοσυστήματος