ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με τα ευρήματά της, ο προληπτικός έλεγχος θα πρέπει να ξεκινά στην ηλικία των 45 ετών και όχι σε αυτήν των 50, ώστε να ανταποκρίνεται στους αυξημένους δείκτες θνησιμότητας από τη νόσο σε ενήλικες νεαρής ηλικίας.
Αναλύοντας τα ευρήματα 6.027 κολονοσκοπήσεων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ανίχνευση πολυπόδων (νεοπλασίες στο παχύ έντερο που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο) και αδενωμάτων (είδος πολύποδα) διπλασιάζεται όταν αρχίζει η κολονοσκόπηση κατά την ηλικία των 45 αντί της ηλικίας των 50 ετών, ανεξάρτητα από το αν οι άνθρωποι έχουν προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό πολυπόδων ή καρκίνου.
Ειδικότερα, η μελέτη, διαπίστωσε αύξηση 400% στον εντοπισμό νεοπλασιών σε ασθενείς ηλικίας 45-59 ετών συγκριτικά με ασθενείς 40-44 ετών, ενώ επιπλέον έδειξε κατά 8% περισσότερες νεοπλασίες στα άτομα 45-59 ετών, σε σύγκριση με τα άτομα 50-54 ετών.
Κατά μέσο όρο, οι πολύποδες και τα αδενώματα παρουσίασαν αύξηση κατά 95,8% και 95,4% αντίστοιχα μεταξύ των ηλικιών 40-44 και 45-49, διαφορά η οποία ήταν πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση που παρατηρήθηκε μεταξύ των ηλικιών 45-49 και 50-54, που ήταν 19,1% και 11,5%αντίστοιχα
«Στην ηλικία των 45 ετών παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση στη συχνότητα των αλλοιώσεων στο παχύ έντερο, ειδικά όσον αφορά τον εντοπισμό πρώιμων νεοπλασιών», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης δρ David Karsenti.
Σύμφωνα με τον ίδιο, με βάση το ποσοστό νεοπλασιών που ανιχνεύονται μεταξύ των ηλικιών 45 έως 49 ετών, η καθυστέρηση της ανίχνευσης μέχρι την ηλικία των 50 θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τις πιθανότητες ορισμένων ασθενών να επιβιώσουν από τη νόσο.
Εντούτοις, σύμφωνα με τον δρ. Otis Brawley από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS), από τα ευρήματα αυτά δεν μπορούν να αντληθούν συμπεράσματα.
Ο δρ. Brawley, επεσήμανε ένα «μείζον πρόβλημα» στη μελέτη: Όλοι οι ασθενείς απευθύνθηκαν σε γαστρεντερολόγο για κολονοσκόπηση, προφανώς επειδή είχαν συμπτώματα, ενώ ο προληπτικός έλεγχος για τη νόσο γίνεται εξ ορισμού σε ανθρώπους που δεν έχουν παρουσιάσει συμπτώματα, με στόχο να ανιχνευθεί ο καρκίνος νωρίς ή, ακόμα καλύτερα, να ανιχνευθούν οι μη φυσιολογικές αναπτύξεις που μπορούν να απομακρυνθούν πριν γίνουν καρκινικές.
«Αυτά τα ευρήματα δεν πρόκειται να αλλάξουν τις συστάσεις μας σε ό, τι αφορά τον έλεγχο ατόμων με μέσο κίνδυνο», δήλωσε ο Brawley.
Η ACS και άλλες επιστημονικές εταιρίες συστήνουν σε ανθρώπους με μέσο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου να ξεκινούν τον προληπτικό έλεγχο στην ηλικία των 50 ετών.
«Η σύσταση», δήλωσε ο Brawley, «βασίζεται σε ισχυρές ενδείξεις ότι ο έλεγχος από αυτήν την ηλικία μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από τη νόσο. Αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνουν ευρήματα από διάφορες κλινικές δοκιμές, οι οποίες θεωρούνται “gold standard” στην Iατρική».
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ευρώπη, στοιχίζοντας τη ζωή 215.000 Ευρωπαίων κάθε χρόνο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί – Δείτε πώς
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Luke Perry: Η εξέταση που με γλίτωσε από τον καρκίνο
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καρκίνος: 10 συμπτώματα που ενδεχομένως δεν γνωρίζετε –Τι έδειξε νέα έρευνα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Nick Candy: Το story του μεγιστάνα ακινήτων που λανσάρει τη Rolls-Royce των μη αλκοολούχων κρασιών
- Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Το πλάνο για κυριαρχία στις κατασκευές και τα νέα έργα που αυξάνουν το ανεκτέλεστο
- ΙΚΕ ή Ομόρρυθμη εταιρεία; Πώς θα επιλέξετε την κατάλληλη εταιρική μορφή ανάλογα την περίπτωση
- Γιατί φέρεται να μπήκε πωλητήριο στο Costa Navarino – Ολο το παρασκήνιο