• Top Stories

    Πανελλήνιες Εξετάσεις: Τι αλλάζει στα επιστημονικά πεδία

    • NewsRoom
    Πανελλήνιες Εξετάσεις - Πανελλαδικές εξετάσεις

    (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Σαρωτικές αλλαγές προωθούνται και για τις φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις στα επιστημονικά πεδία. Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά στην κατάργηση του 4ου επιστημονικού πεδίου σαν «πόρτα» στις παιδαγωγικές σχολές.

    Πλέον οι σχολές των Παιδαγωγικών ανοίγουν για όλους τους υποψήφιους χωρίς την υποχρέωση εξέτασης των Μαθηματικών και της Ιστορίας Γενικής Παιδείας που πέρσι καταβαράθρωσαν τις επιδόσεις των υποψηφίων του εν λόγω πεδίου.

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο για τις Πανελλήνιες 2018 οι Σχολές, τα Τμήματα και οι Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων των Πανεπιστημίων, των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των Τ.Ε.Ι., των Α.Σ.Τ.Ε., των Στρατιωτικών Σχολών, των Σχολών της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, καθώς και της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού κατατάσσονται σε τέσσερα (4) Επιστημονικά Πεδία, που ορίζονται ως εξής:
    1ο Επιστημονικό Πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες

    2ο Επιστημονικό Πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες

    3ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής

    4ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική

    Οι μαθητές της Γ΄ τάξης Ημερήσιου και Δ΄ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου σχολικού έτους 2017-18 έχουν ήδη επιλέξει και παρακολουθούν μία από τις παρακάτω Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού:

    • Ομάδα Προσανατολισμού ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

    • Ομάδα Προσανατολισμού ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

    • Ομάδα Προσανατολισμού ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

    Οι Ομάδες Προσανατολισμού επιτρέπουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένα Επιστημονικά Πεδία κατόπιν συμμετοχής σε εξετάσεις που διεξάγονται σε πανελλαδικό επίπεδο με θέματα από την εξεταστέα ύλη της τάξης αυτής που προκύπτουν αποκλειστικά από Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.

    Οι μαθητές της τελευταίας τάξης Γενικού Λυκείου σχολικού έτους 2017-18 και οι απόφοιτοι-υποψήφιοι, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2018, που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε ένα (1) μόνο Επιστημονικό Πεδίο, εξετάζονται σε τέσσερα (4) μαθήματα, ενώ όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε δύο (2) Επιστημονικά Πεδία, εξετάζονται και σε ένα πέμπτο (5ο) μάθημα, το οποίο μπορεί να είναι Γενικής Παιδείας ή Ομάδας Προσανατολισμού.

    Οι μαθητές εξετάζονται υποχρεωτικά στα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που ήδη έχουν επιλέξει και παρακολουθούν ενώ οι απόφοιτοι μπορούν να επιλέξουν να εξεταστούν στα μαθήματα οποιασδήποτε Ομάδας Προσανατολισμού.

    Όλοι οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν έναν ή δύο από τους παρακάτω εναλλακτικούς συνδυασμούς μαθημάτων ανά Ομάδα Προσανατολισμού, λαμβάνοντας υπόψη και τα μαθήματα στα οποία υπάρχουν αυξημένοι συντελεστές βαρύτητας, όπως αυτοί καθορίστηκαν με το άρθρο 2 της αριθμ. Φ.253/142542/Α5/2017 (ΦΕΚ 2995 B’) Υπουργικής Απόφασης.

    Για την εισαγωγή στα τμήματα κάθε Επιστημονικού Πεδίου, θα υπολογίζονται τα τέσσερα (4) μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο. Συγκεκριμένα:

    Ι. Ομάδα Προσανατολισμού ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

    Τα κοινά μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, σε όποιο Επιστημονικό Πεδίο και αν κατευθύνονται, είναι τα εξής τρία (3):

    1. Αρχαία Ελληνικά Ομάδας Προσανατολισμού

    2. Ιστορία Ομάδας Προσανατολισμού

    3. Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας

    Οι υποψήφιοι εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα θα πρέπει να εξεταστούν:

    α) στα Λατινικά Ομάδας Προσανατολισμού, για να έχουν πρόσβαση στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο

    β) στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, για να έχουν πρόσβαση στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο

    Οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν ένα (1) ή δύο (2) Επιστημονικά Πεδία

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποια είναι τα «32» νέα στελέχη της ΝΔ – Όλα τα ονόματα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρασκήνιο στην ενέργεια: Γιατί ο κ. Γ. Σταθάκης βιάστηκε να νομοθετήσει νύχτα σε άσχετο νομοσχέδιο;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εσωκομματικές «μπηχτές» στον ΣΥΡΙΖΑ για τα F-16



    ΣΧΟΛΙΑ