• Business

    Χρηματιστήριο: «Παρελθόν» οι 750 μονάδες – «Πυρ ομαδόν» κατά των τραπεζών

    • NewsRoom
    τράπεζες


    Σε τροχιά υποχώρησης κινείται σήμερα, Πέμπτη, το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να έχει αφήσει πίσω του και τις 750 μονάδες και να έχει βάλει πλώρη για τις 740 μονάδες, ελλείψει ειδήσεων που θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν θετικά την αγορά.

    Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η παρούσα συγκυρία λειτουργεί υπέρ της συσσώρευσης, ενώ το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει εστιασμένο σε συγκεκριμένους τίτλους.

    Επιβαρυντικός παράγοντας στη σημερινή συνεδρίαση είναι οι ισχυρές πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές, μετά και τη δήλωση της επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ντανιέλ Νουί «για επιπρόσθετη ποσοτική καθοδήγηση στις τράπεζες που έχουν μείνει πίσω στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

    Όπως προανήγγειλε η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού σε ομιλία της στις Βρυξέλλες, «οι ομάδες εποπτείας ασχολούνται με τις τράπεζες που έχουν πολύ υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) για να αξιολογήσουν και να δοκιμάσουν τα σχέδια των ίδιων τραπεζών και να διασφαλίσουν το ζήτημα με φιλόδοξο και ρεαλιστικό τρόπο».

    Η «σιδηρά κυρία» του ευρωπαϊκού μηχανισμού Ντανιέλ Νουί, σημείωσε με νόημα ότι «για αυτές τις τράπεζες που έχουν μείνει πίσω, σκοπεύουμε να προσφέρουμε επιπρόσθετη ποσοτική καθοδήγηση».

    Η δήλωση ερμηνεύεται ως πίεση για πρόσθετες πωλήσεις προκειμένου να μειωθούν δραστικά τα κόκκινα δάνεια κατά το πρότυπο της Ιταλίας, η οποία προχώρησε σε μεταβιβάσεις μεγάλων χαρτοφυλακίων.

    Υπό το φως αυτών των στοιχείων, ο Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 14:14, διαμορφώνεται στις 742,53 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,97%.

    Σε αρνητικό έδαφος σύσσωμος ο τραπεζικός κλάδος, με την Εθνική Τράπεζα να χάνει πάνω από 5%, την Alpha να καταγράφει απώλειες κοντά στο 4,5%, την Πειραιώς να χάνει κοντά στο 4% και τη Eurobank να υποχωρεί 3,43%.

    Να σημειωθεί ότι προ ολίγου η Eurobank πήρε εμμέσως ψήφο εμπιστοσύνης για την προσεχή ομολογιακή έκδοσή της, καθώς υψηλόβαθμος αναλυτής της UBS δήλωσε ότι το ομόλογο είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να μπορεί να το αγοράσει και η ΕΚΤ.

    Να σημειωθεί ότι από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο σημείωνε μόνο η μετοχή του ΟΠΑΠ (+0,22% στα 9,30 ευρώ).



    ΣΧΟΛΙΑ