• Business

    BlackRock Blog: Τι σημαίνει για τους επενδυτές η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα

    • NewsRoom


    Ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2018, έπειτα από μια απρόσμενα ισχυρή χρονιά, ενώ οι οικονομικοί κίνδυνοι αυξάνονται. Παρ’ όλα αυτά θεωρούμε ότι το κρίσιμο συνέδριο του κόμματος αυτήν την εβδομάδα θα λειτουργήσει πιθανότατα ως πρελούδιο για βαθύτερες μεταρρυθμίσεις. Προβλέπουμε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας θα επιβραδυνθεί απλώς σε πιο βιώσιμα επίπεδα. Οι συνέπειες για τους επενδυτές; Η ανάπτυξη της Κίνας θα πρέπει να παραμείνει υποστηρικτική για τα assets των αναδυόμενων αγορών και τα assets υψηλότερου κινδύνου γενικότερα.

    Η επιτάχυνση της ανάπτυξης στην Κίνα (η οποία αντανακλάται στην ισχυρή εγχώρια ζήτηση, όπως φαίνεται στο γράφημα για την πορεία των εισαγωγών κατωτέρω) συνέβαλε στην ανάκαμψη των αναδυόμενων αγορών φέτος, τονώνοντας σημαντικά τα κέρδη και την υπεραπόδοση των μετοχών.

    Συνέπεσε, όμως, επίσης με ένα πιο αδύναμο δολάριο, με την υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων, την ενίσχυση των τιμών των εμπορευμάτων και μια πιο συγχρονισμένη ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Όμως, η φετινή πορεία της Κίνας και των αναδυόμενων αγορών μπορεί να είναι πιο ανώμαλος φέτος.

    Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping αναμένεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό του κυβερνώντος Politburo και να επιστρατεύσει περισσότερους συμμάχους στο πλευρό του, με στόχο να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή στη χάραξη της πορείας της χώρας του τα επόμενα χρόνια. Είναι πολύ πιθανό να επιταχύνει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, όπως η περαιτέρω εκκαθάριση διογκωμένων κρατικών επιχειρήσεων και η προσεκτική μείωση της εξάρτησης της χώρας από το χρέος για την τόνωση της ανάπτυξης.

    Ο κίνδυνος είναι να υπάρξει μια πιο απότομη επιβράδυνση από τη στιγμή που θα αρχίσει να σβήνει η διάθεση τόνωσης της ανάπτυξης και διασφάλισης ενός ομαλού συνεδρίου. Ο τραπεζικός δανεισμός και οι πιστώσεις μειώνονται, οι εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ δέχονται πιέσεις, εν μέρει λόγω των εντάσεων με τη Βόρεια Κορέα, και πλήττει τις εξαγωγές. οι προσπάθειες των ρυθμιστικών αρχών να… ρίξουν τη θερμοκρασία στην αγορά ακινήτων μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση την οικοδομική δραστηριότητα. Μια ανάκαμψη του αμερικανικού δολαρίου θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέες εκροές κεφαλαίων και να προκαλέσει πονοκέφαλο στην κεντρική τράπεζα της Κίνας. Και όλα αυτά την ώρα που η Κίνα επιχειρεί να αλλάξει το μίγμα της ανάπτυξης, με στόχο  ένα μοντέλο που θα καθοδηγείται περισσότερο από την κατανάλωση και θα εξαρτάται λιγότερο από τις επενδύσεις σε υποδομές.

    Το συμπέρασμά μας: Θεωρούμε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας θα υποχωρήσει σε στέρεα και πιο βιώσιμα επίπεδα. Κάτι τέτοιο, λογικά, θα συνεχίσει να είναι θετικό για τις αναδυόμενες αγορές, έστω και αν η πλεύση προς τον στόχο είναι πιθανό να είναι ταραχώδης.

    Το κείμενο είναι του Richard Turnill, BlackRock Global Chief Investment Strategist

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ενέργεια και Χρηματοοικονομικά – Γιατί ξεχωρίζουν μεταξύ των μετοχών αξίας
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Τρία επενδυτικά θέματα που στοχεύουν στο Q4
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Οι ευκαιρίες εμφανίζονται όταν οι κεντρικές τράπεζες αποκλίνουν



    ΣΧΟΛΙΑ