ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Η ζωή είναι θείο δώρο και δεν πρέπει να θεωρούμε τα προβλήματα υγείας ταμπού», τόνισε η ίδια στο πλαίσιο της εκδήλωσης.
Η Θρόμβωση είναι η ανάπτυξη ενδεχομένως θανατηφόρων θρόμβων αίματος στην αρτηρία (αρτηριακή θρόμβωση) ή στη φλέβα (φλεβιική θρόμβωση), οι οποίοι μπορεί να επιβραδύνουν ή να εμποδίσουν τη φυσιολογική ροή του αίματος, αλλά ακόμα και να αποσπαστούν και να μεταφερθούν σε κάποιο άλλο όργανο. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο (ΦΘΝ) – τα τρία συχνότερα καρδιαγγειακά αίτια θανάτου.
Ένας από τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη θρόμβων είναι και η κολπική μαρμαρυγή (η συχνότερη μορφή αρρυθμίας), μία πάθηση από την οποία στη χώρα μας πάσχει το 3% του πληθυσμού άνω των 14 ετών (περίπου 300.000 άτομα). Ο θρόμβος μπορεί να αποφράξει -μεταξύ άλλων- αρτηρία του εγκεφάλου, προκαλώντας αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Μάλιστα, εκτιμάται ότι η νόσος αποτελεί την αιτία για το 15% του συνόλου των 15.000.000 εγκεφαλικών επεισοδίων, που καταγράφονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Ανδρικόπουλο, Πρόεδρο του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (Ι.Μ.Ε.Θ.Α.), δυστυχώς μόνο 7% των ατόμων παγκόσμια ανησυχούν για τη θρόμβωση και τους κινδύνους της, όταν νοσήσουν. Η Κάτια Δανδουλάκη δεν ήταν ένας από αυτούς.
“Είμαι από τους ανθρώπους που όταν έχουν ένα σύμπτωμα δεν απευθύνονται σε φίλους, γνωστούς και γείτονες. Πάω αμέσως στο γιατρό“, τόνισε η ίδια.
Η ιστορία της ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια όταν αισθάνθηκε μια περίεργη, πολύ διαφορετική, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ταχυπαλμία.
“Κάλεσα αμέσως το γιατρό στο σπίτι μου, ο οποίος μου είπε ότι το σύμπτωμά μου έπρεπε να διερευνηθεί περαιτέρω στο νοσοκομείο. Πήγα στο “Ερρίκος Ντυνάν” χωρίς να χάσω ούτε λεπτό», εξομολογήθηκε η κ. Δανδουλάκη.
Αφού αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε, η ιατρική ομάδα, με επικεφαλής τον καρδιολόγο Γεώργιο Ανδρικόπουλο, διαπίστωσε ότι η ηθοποιός έπασχε από κολπική μαρμαρυγή και της συνέστησε τη λήψη αντιπηκτικής αγωγής, την οποία, όπως η ίδια δήλωσε, ακολουθεί πιστά κάθε μέρα.
“Οτιδήποτε μας ανησυχεί σχετικά με την υγεία μας δεν πρέπει να το αφήνουμε χωρίς απάντηση. Πρέπει να πηγαίνουμε αμέσως στον γιατρό“, υπογράμμισε η ηθοποιός, επισημαίνοντας τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και έναρξης της θεραπείας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός ότι από εκείνη τη στιγμή έως σήμερα δεν έχει αλλάξει τίποτα στην ποιότητα της ζωής της εξαιτίας της πάθησής της.
Η υιοθέτηση των βασικών αρχών της μεσογειακής διατροφής, η άσκηση, η αντιμετώπιση της υπέρτασης έγκαιρα και το ηλεκτροκαρδιογράφημα όταν κάποιος αισθάνεται ότι η καρδιά του κτυπά γρήγορα και ακανόνιστα είναι οι πλέον βασικοί παράγοντες πρόληψης της κολπικής μαρμμαρυγής. Η πάθηση θεραπεύεται σε μεγάλο ποσοστό με την χορήγηση της ενδεικνυόμενης σε κάθε περίπτωση θεραπείας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Άννα Γιαννοπούλου: Πόνος στο μαστό – Τι σημαίνει;
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτός είναι ο λόγος που αποτυγχάνουν οι δίαιτες
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δισεκατομμύρια ενήλικες θα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι το 2025
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ