• Big Story

    Γιατί ο Τρύφων Αλεξιάδης υπονομεύει την λίστα της UBS αφήνοντας άδεια τα ταμεία του κράτους; 

    Τρύφων Αλεξιάδης.

    Τρύφων Αλεξιάδης. ετών 59. Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών


    Poul Thomsen. IMF
    Poul Thomsen. IMF

    Σε κατάσταση πλήρους αποσύνθεσης φαίνεται να βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών την ώρα που τα ταμεία είναι άδεια εξαιτίας της αδυναμίας των πολιτών να πληρώσουν τους φόρους τους. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ανακοινώνει συνεχώς νέους φόρους έχοντας αφήσει στο συρτάρι του γραφείου του σημαντικά νομοθετήματα που εφόσον ψηφιστούν θα μπορούσαν να αποφέρουν πολλά χρήματα στα ταμεία του κράτους.

    Ένα από αυτά είναι το σχέδιο νόμου για την αυτοκαταγγελία, το οποίο παρόλο που έχει “δει”  το φως της δημοσιότητας (δείτε στο mononews.gr το σχετικό δημοσίευμα προ ολίγων ημερών) εν τούτοις ακόμα δεν έχει κατατεθεί για ψήφιση στην Βουλή.

    Επί της ουσίας η νέα διάταξη θα δίνει τη δυνατότητα σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που φορολογούνται στην Ελλάδα, να μπορούν κατά παρέκκλιση των παραγράφων 1 και 3 των άρθρων 18 και 19 αντίστοιχα του ν.4174/2013 όπου ορίζονται τα σχετικά για την υποβολή φορολογικής δήλωσης, να υποβάλλουν αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις, για αδήλωτα εισοδήματα και κεφάλαια της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, για τα οποία συνέτρεχε υποχρέωση δήλωσης και καταβολής φόρου κατά τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.

    Τρύφων Αλέξιαδης. ετών 58. Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών
    Τρύφων Αλέξιαδης. ετών 58. Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών

     

    Με την υποβολή της δήλωσης και την καταβολή του φόρου ο εμπλεκόμενος «καθαρίζει» και δεν θα οχληθεί εκ νέου από τις φοροελεγκτικές αρχές. Ουσιαστικά, το ποσό που θα του επιβληθεί θα εξαντλεί πλήρως τη φορολογική υποχρέωση του υπόχρεου για τα εισοδήματα και κεφάλαια που δηλώνει και δεν θα επιβάλλονται άλλοι φόροι, τέλη, εισφορές, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, πρόστιμα, τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής ή άλλες επιβαρύνσεις.

    Οι εκπτώσεις των φοροφυγάδων

    Την ώρα που ο συνεπής φορολογούμενος κερδίζει μόνο τον… επιθετικό προσδιορισμό, ο ασυνεπής έχει εκπτώσεις στην περίπτωση που αποφασίσει να εμφανίσει τα χρήματά του. Ειδικότερα, στον φόρο που θα προκύπτει εάν τα χρήματα δοθούν εφάπαξ μέσα στην οριζόμενη προθεσμία θα υπάρχει έκπτωση 30%, ενώ επιλεγεί η εναλλακτική των 12 μηνιαίων δόσεων θα υπάρχει έκπτωση 10%. Ευνοϊκότερη ακόμη μεταχείριση προβλέπεται για όσους επιλέξουν να επενδύσουν τα «κρυμμένα» χρήματα στην Ελλάδα.

     

    UBS

    Δεν μπορούν να εργαστούν οι οικονομικοί εισαγγελείς 

    Πρόκειται για μείζονος σημασίας νομοθέτημα. Το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα ψηφιστεί “δένει”  τα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων οι οποίοι καθημερινά στέλνουν κλήσεις σε δεκάδες επιχειρηματίες που έχουν καταθέσεις στην λίστα της UBS. Η λίστα αυτή δόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση από το γερμανικό κρατίδιο της Ρηνανιας -Βεστφαλίας.

    Ο νόμος  θα πρέπει να ψηφιστεί άμεσα έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να κάνουν χρήση της αυτοκαταγγελίας που θα περιέχει ευνοϊκές ρυθμίσεις. Με αυτό τον τρόπο οι καταθέτες της UBS θα πληρώσουν άμεσα τα ποσά που οφείλουν χωρίς καθυστερήσεις.

    Σε αντίθετη περίπτωση εάν ο πολίτης δεν αυτοκαταγγελθεί τότε ο εφοριακός θα προχωρήσει σε έλεγχο ο οποίος όμως διαρκεί αρκετούς μήνες. Επιπρόσθετα με τον έλεγχο και οι φόροι είναι σημαντικά υψηλότεροι με αποτέλεσμα να μην συμφέρει κανένα να πληρώσει άμεσα.

    Αυτή την στιγμή οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν αποστείλει πάνω από 150 κλήσεις σε φυσικά πρόσωπα που θα παρουσιαστούν ενώπιον τους προκειμένου να αποδείξουν ότι οι καταθέσεις που είχαν στην ελβετική τράπεζα UBS είναι δικαιολογημένες από τα εισοδήματα τους.

    Οι πολίτες αυτοί καλούνται ως ύποπτοι για το αδίκημα της φοροδιαφυγής και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Επιπρόσθετα έχουν δεσμευτεί και οι λογαριασμοί τους στις ελληνικές τράπεζες.

    ubs 1

    Αρμοδιότητες στο κενό 

    Όμως άλλο ένα γεγονός έρχεται να επιβεβαιώσει την προχειρότητα των διοικούντων του υπουργείου Οικονομικών. Όπως είναι γνωστό από τις αρχές του Νοεμβρίου με τον νόμο 4336/15 αφαιρέθηκαν σημαντικές αρμοδιότητες που είχαν έως τότε οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ με σκοπό να δοθούν στους άνδρες της Γενικής  Γραμματείας Εσόδων.

    Οι αρμοδιότητες αυτές είχαν να κάνουν με την άσκηση του καθήκοντος τους (αφορούσαν μεταξύ άλλων την ανάκριση κλπ).

    Όμως το αστείο της υπόθεσης είναι ότι έως τώρα δεν έχουν δοθεί οι αρμοδιότητες αυτές στους άνδρες της Γενικής Γραμματείας Εσόδων καθώς για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται υπουργική απόφαση.

    Επί της ουσίας εδώ και δυο μήνες ούτε οι άνδρες του ΣΔΟΕ ούτε οι άνδρες της ΓΓΔΕ μπορούν να διεκπεραιώσουν σημαντικές υποθέσεις με αποτέλεσμα να λιμνάζουν στα γραφεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Και τούτο διότι δεν μπορούν να τις παραδώσουν στην ΓΓΔΕ καθώς η Γενική Γραμματεία δεν έχει ακόμα αποκτήσει με υπουργική απόφαση τις σχετικές αρμοδιότητες.



    ΣΧΟΛΙΑ