Όταν πριν από πέντε χρόνια, ο τότε Επίτροπος για την οικονομία, ο Φινλανδός Όλι Ρεν, ευχόταν στους Έλληνες “καλό κουράγιο”, με αφορμή το μνημόνιο, σίγουρα δε φανταζόταν ότι, εν έτει 2016, η οικονομία της χώρας του θα είχε χαρακτηριστικά των αντίστοιχων οικονομιών των χωρών του Νότου. Η συρρίκνωση της οικονομίας της συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς, από το 2012 και μετά, και, πλέον, εμφανίζει τη χειρότερη επίδοση στη ζώνη του ευρώ – κάτω από τις… άτακτες χώρες του Νότου, Ελλάδα και Ιταλία. Η οικονομία της, για την ακρίβεια, έχει, πλέον, εισέλθει σε τοξικό κύκλο ύφεσης, που πυροδοτείται και αντιστοίχως “τροφοδοτεί” την διαρκώς αυξανόμενη ανεργία στη χώρα και την εμφανή πλέον “κόπωση”, αν όχι αποστροφή, των κατοίκων σε παντός είδους μεταρρυθμίσεις.
Ο νέος ασθενής της ευρωζώνης είναι κι επίσημα η Φινλανδία! Ακριβώς αυτή η χώρα που μέχρι πρότινος συντασσόταν στο πλευρό των πλέον ακραίων φωνών της κεντροευρωπαϊκής άρχουσας τάξης με την εμμονή της στη δημοσιονομική πειθαρχία και στην αυστηρή λιτότητα. Αυτή η χώρα που απετέλεσε επί σειρά ετών βασικό “σύμμαχο” της Γερμανίας, τώρα μοιάζει ανήμπορη να παρακολουθήσει ακόμα και τα πιο βασικά σημεία της ελεύθερης αγοράς. Και το χειρότερο είναι πως διολισθαίνει τώρα στην κρίση, έξι με εφτά χρόνια αφότου οι πιο αδύναμες και χρεωμένες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας βίωσαν τον πτωτικό τους κύκλο και τώρα μοιάζουν, άλλη πιο γρήγορα, άλλη πιο αργά, να εξέρχονται της κρίσης.
Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία, που παρουσιάζει το πρακτορείο Bloomberg, η Φινλανδία τα τελευταία 3 χρόνια βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην κρίση: η οικονομία της συρρικνώνεται κάθε χρόνο από το 2012 και μετά. Μάλιστα είχε τη χειρότερη επίδοσή μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ στα πρώτα τρία τρίμηνα του 2015, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat. Το έλλειμμά της είναι σχετικά υψηλότερο ακόμα κι αυτού του δυσθεώρητου της Ιταλίας, παρά το γεγονός ότι έχει καταταχθεί τέταρτη στην Ε.Ε. με βάση το πόσο υψηλούς φόρους και κοινωνικές εισφορές απαιτεί από τους πολίτες της, ενώ και το ποσοστό ανεργίας υπερβαίνει αυτό των Σκανδιναβών γειτόνων της.
Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Alexander Stubb έχει ήδη αρχίσει να αναφέρεται στη χώρα του ως τον τελευταίο «άρρωστο της Ευρώπης». Ενώ ο πολύ πιο γνωστός μας πρώην Επίτροπος – και νυν υπουργός Οικονομίας στη χώρα του – Όλι Ρεν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Φινλανδία έχει καταστεί μια οικονομία που λειτουργεί με έλλειμμα» και είναι «10-15% πίσω από τη Σουηδία ή τη Γερμανία» σε όρους ανταγωνιστικότητας.
Για του λόγου το αληθές, σε πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αναφέρεται ότι η Φινλανδία διολίσθησε από την τέταρτη στην όγδοη θέση όσον αφορά στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα, ενώ και το σύστημα μισθολογικών διαπραγματεύσεων της χώρας είναι το πιο συγκεντρωτικό μεταξύ των 140 χωρών που εξετάστηκαν.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της σκανδιναβικής χώρας εκτιμάται ότι θα προωθήσει μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της χώρας μέσω του κοινοβουλίου τον Ιούνιο. Στη Βουλή ο πρωθυπουργός Sipila – αν και δημοτικότητά του μειώνεται συνεχώς στις δημοσκοπήσεις – καταφέρνει να κρατά στον κυβερνητικό συνασπισμό και τους 123 βουλευτές του στο 199 θέσεων κοινοβούλιο. Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές εκτιμούν πως με τις εθνικές εκλογές στη Φινλανδία να απέχουν τρία χρόνια, ο κ. Sipila χρειάζεται να αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις του εγκαίρως προκειμένου να αποφύγει τη μοίρα των νοτιοευρωπαίων ηγετών που τιμωρήθηκαν με… πτώση από τους ψηφοφόρους της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χαρδαλιάς: Δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε πόρους για τα έργα που θα αλλάξουν τη ζωή των επόμενων γενιών
- Hellenic Train: Παράνομη η σημερινή στάση εργασίας σε τρένα και προαστιακό σιδηρόδρομο – Κανονικά θα διεξαχθούν τα δρομολόγια
- Πέθανε ο ιστορικός δήμαρχος Τρικκαίων, Κωνσταντίνος Παπαστεργίου, πατέρας του υπουργού
- ΚΕΦΙΜ: Το 2024 εργαστήκαμε 179 ημέρες για «φορολογική ελευθερία»