• Οικονομία

    Κίνηση ματ από Τραμπ: Ρίχνει στο 20% τον φόρο των επιχειρήσεων

    • NewsRoom
    Τραμπ

    Ντόναλντ Τραμπ


    Για τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο θεωρείται “επαναστατική” πρόταση, για άλλους  επιταχυντής της ανάπτυξης, ενώ για άλλους “απάτη”. Ο λόγος για το σχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση που παρουσιάστηκε χθες από τον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο των ΗΠΑ,Ντόναλντ Τραμπ που διχάζει όσον αφορά τον δυνητικό οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπό του.

    Σημεία-κλειδιά του νομοσχεδίου αποτελούν η μείωση της φορολογίας, αλλά και η απλοποίηση του φορολογικού κώδικα.
    Η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση, είναι “υπέρ της ανάπτυξης, υπέρ της απασχόλησης, υπέρ των οικογενειών, υπέρ των Αμερικανών”, σύμφωνα με τον Τραμπ, αφού ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία ως «ιστορική ευκαιρία» κατά τη διάρκεια ομιλίας του, σύμφωνα με το CNN.

    Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, όπως μεταδίδει το Bloomberg, είναι η μείωση της ατομικής φορολόγησης στο 35% (ωστόσο επαφίεται στο Κογκρέσο να αποφασίσει αν θα υπάρξει υψηλότερο ποσοστό για όσους δηλώνουν υψηλά εισοδήματα), ο καθορισμός του εταιρικού φόρου στο 20% από 35% προηγουμένως και η δυνατότητα των επιχειρήσεων να διαγράφουν άμεσα τις κεφαλαιακές τους δαπάνες για τουλάχιστον 5 χρόνια, ενώ προβλέπεται νέος φόρος 25% για τις εταιρείες για τις οποίες καταβάλουν το φόρο οι μέτοχοι και όχι η επιχείρηση (pass through business).

    Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει τρεις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος από επτά που ήταν προηγουμένως, στο 12%, στο 25% και στο 35%. Πριν η ανώτατη κλίμακα ήταν στο 39,6%. Ωστόσο, αναμένεται ότι οι αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου θα εισάγουν και μια τέταρτη κλίμακα για όσους έχουν τα ανώτερα εισοδήματα, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η παροχή πολλών προνομίων στους πλούσιους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ένας από αυτούς θα καθίσει στη θέση του Σόιμπλε, σύμφωνα με το Bloomberg

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πανικός στα αεροδρόμια παγκοσμίως – Κατέρρευσαν τα συστήματα τσεκ-ιν!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τραμπ: Οι κυκλώνες θα επηρεάσουν την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας



    ΣΧΟΛΙΑ