Επιτέλους απομακρύνθηκε το φάντασμα του AQR που στοίχειωνε τις τελευταίες μέρες τις τράπεζες δημιουργώντας ασφυκτικές πιέσεις στις μετοχές τους.

Χθες το βράδυ, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έδινε συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό, έφτασε η πληροφορία στα δημοσιογραφικά γραφεία: Το ΔΝΤ τα «μαζεύει» σε ότι έχει να κάνει με τους ελέγχους κεφαλαιακής επάρκειας στις ελληνικές τράπεζες.

«Αναμένουμε ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί ικανοποιητικά, σύντομα», ήταν η απάντηση που έδωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων ανταποκριτών για το θέμα των stress test των ελληνικών τραπεζών, υπονοώντας ότι επιτεύχθηκε συμβιβασμός με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το ΔΝΤ τελικώς φαίνεται ότι ικανοποιείται από την απόφαση της ΕΚΤ να ξεκινήσουν νωρίτερα –τον Φεβρουάριο του 2018– τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες ώστε οι ανακοινώσεις για την κεφαλαιακή τους κατάσταση να γίνουν όσο η Ελλάδα βρίσκεται εντός προγράμματος.

Η διεξαγωγή των stress test νωρίτερα για τις ελληνικές τράπεζες, έβγαλε από το τραπέζι τα AQRs και τώρα απομένει να ξεκαθαριστούν οι παραδοχές με τις οποίες θα «τρέξουν» οι ασκήσεις αντοχής.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν το 2015 με βάση το δυσμενές σενάριο των τότε stress tests. Οι παραδοχές εκείνου του σεναρίου όπως αποδείχθηκε, απείχαν παρασάγγας από την πραγματικότητα, αφού εκτιμούσαν ρυθμό ανάπτυξης -3,3% το 2015, -3,9% το 2016 και +0,3% το 2017. Το 2015 και το 2016 το ΑΕΠ έμεινε στάσιμο και για φέτος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο +2%, όπως είπε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών στην συνέντευξη του ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και τον ρόλο τους στην πραγματική οικονομία για την ανάπτυξη. Δεν χρειάζεται μεγαλύτερη εποπτεία κι έλεγχος για τις ελληνικές τράπεζες από ό,τι για τις άλλες τράπεζες της Ευρώπης», καθώς η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών είναι στο 17%, όταν το ελάχιστο που ζητάει ο SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) είναι 10%.

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο την περασμένη Δευτέρα είχε προαναγγείλει ότι τα stress tests θα διεξαχθούν νωρίτερα για τις ελληνικές τράπεζες. «Ο SSM σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ένα εμπροσθοβαρές stress test στις ελληνικές τράπεζες» ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας έχει ήδη ενημερώσει με επιστολή το ΔΝΤ για αυτήν την πρόθεση του.

Τις προηγούμενες μέρες, οι Έλληνες τραπεζίτες, απόλυτα ψύχραιμοι, παρότι οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν σε περιδίνηση –οι τράπεζες έχασαν το 30% της κεφαλαιοποίησης τους περίπου 3 δις ευρώ– εκτιμούσαν ότι ήταν θέμα χρόνου να ρίξει το ΔΝΤ τους τόνους και να επανέλθει η ισορροπία στο σύστημα.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστική η κριτική που άσκησε με άρθρο του στους Financial Times, o διευθύνων σύμβουλος της Εurobank Φωκίων Καραβίας. Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως οι δημόσιες συζητήσεις για τραπεζικές ανακεφαλαιοποιήσεις μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ, σημείωνε και υπογράμμιζε πως: όταν μιλάει κανείς δημόσια για ανακεφαλαιοποίηση αυξάνει τον ηθικό κίνδυνο.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μια ατζέντα και έναν οδικό χάρτη. Πρέπει να μείνουν προσκολλημένες στο σχέδιο που συμφώνησαν με τον ευρωπαϊκό εποπτικό μηχανισμό για τη μείωση του όγκου των καθυστερούμενων οφειλών και τη μεγιστοποίηση της ανάκτησης δανείων», σημείωνε μεταξύ των άλλων, χαρακτηρίζοντας την επίτευξη των στόχων μείωσης «λυδία λίθο» για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πώς η Eurobank κατάφερε να ανοίξει «παράθυρο» στην παγκόσμια αγορά για τις ελληνικές επιχειρήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κρίσιμη παρέμβαση του Φωκίωνα Καραβία: Όχι στην 4η ανακεφαλαιοποίηση

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Πολύ σημαντικά κομμάτια της κοινωνίας υποφέρουν και συνεχίζουν να υποφέρουν»