• Business

    Ξεκινούν τον Οκτώβριο οι συμψηφισμοί των εισφορών

    • NewsRoom
    ΕΦΚΑ πλεόνασμα


    Διορία έως τον Οκτώβριο ούτως ώστε να ξεκινήσει ο υπολογισμός των εισφορών για 1,4 εκατ. ασφαλισμένους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες, με βάση τα εισοδήματα του 2016, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία του συμψηφισμού, όπως προβλέπει ο πρόσφατος νόμος που ψηφίστηκε στη Βουλή.

    Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι συμψηφισμοί στη σχετική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ ξεκίνησε, με τη δραματική μείωση των φορολογικών εσόδων να ανησυχεί τόσο τη διοίκηση του υπερφορέα όσο και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

    Οι πρώτοι υπολογισμοί δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ότι αυξομειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες εισφορές λόγω αλλαγής του εισοδήματος από το ένα έτος (2015) στο άλλο (2016) θα υπάρχουν για περίπου 300.000 ασφαλισμένους, μη μισθωτούς.

    Οι περισσότεροι από αυτούς βάσει και των δειγμάτων από την ΑΑΔΕ θα πρέπει να λάβουν επιστροφές οι οποίες αναμένεται να «ροκανίσουν» τα πλεονάσματα του Ταμείου καθώς τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών το 2016 ήταν μειωμένα κατά 20% ή 900 εκατ. ευρώ σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις στον ΕΦΚΑ ωστόσο, οι όποιες επιστροφές δεν είναι ικανές να μηδενίσουν το πλεόνασμα του Ταμείου, το οποίο στο 8μηνο αξιολογείται ότι ανήλθε σε περίπου 470 εκατ. ευρώ.

    Επισημαίνουν δε ότι περίπου το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών του πρώην ΟΑΕΕ και σχεδόν το 90% των αγροτών καταβάλλουν την κατώτατη εισφορά, η οποία δεν πρόκειται να αλλάξει ακόμη και αν οι συγκεκριμένοι εμφάνισαν χαμηλότερο εισόδημα.

    Σύμφωνα με λογιστές οι επιστροφές έστω και για το υπόλοιπο 20% των μη μισθωτών ξεκινούν από κάποιες δεκάδες ευρώ και σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις φτάνουν και τις 10.000 ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: V+O: Τι συνδέει τον Κυριάκο, τη Φώφη και την El Dorado Gold;

    ΔΕΙΤΑ ΑΚΟΜΑ: Γ. Μαρλαφέκας (Λουξ): «Στοίχημά μας η ανάπτυξη των Plus & Light»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι νέες δουλειές του Damian Cope (ΟΠΑΠ) και των Βαρβιτσιώτη – Ολύμπιου



    ΣΧΟΛΙΑ