• Business

    Ανησυχία στις αγορές εν όψει της γ΄αξιολόγησης: Αβεβαιότητα για τις ελληνικές τράπεζες

    Ισχυρές πιέσεις στην αγορά ομολόγων


    Την ώρα που το ΔΝΤ πιέζει τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και δη την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποδεχθεί νέα stress tests στις ελληνικές τράπεζες πριν τη λήξη του 3ου προγράμματος, ερωτηματικά για τα νέα σχέδια των ελληνικών τραπεζών αναφορικά με τα νέα σχέδια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εκφράζουν οι Financial Times, σε άρθρο τους, υπό τον τίτλο «Οι ελληνικές τράπεζες δέχονται κτύπημα από την αβεβαιότητα αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

    Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι ελληνικές τράπεζες, ετοιμάζονται να παρουσιάσουν σχέδια στα διοικητικά τους συμβούλια για την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» μέσα στον επόμενο μήνα. Τα νέα σχέδια, έχουν σχεδιαστεί για να πιάσουν τους στόχους που έχουν τεθεί για 2018-19. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί μία μέθοδο για να μπορέσουν οι τράπεζες να επιτύχουν τις υπάρχουσες δεσμεύσεις τους.

    Αυτή η εξέλιξη, όπως αναφέρουν οι Financial Times, αυξάνει το αρνητικό συναίσθημα που έχει ήδη αρχίσει να «γεννιέται» γύρω από τις ελληνικές τράπεζες κυρίως λόγω της διαφωνίας μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και των Ευρωπαίων δανειστών. Είναι εμφανές, λοιπόν, ότι στήνεται ένα σκηνικό δύσκολων διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, συνεχίζει το δημοσίευμα, Τζέρι Ράις την προηγούμενη εβδομάδα τόνισε ότι το θέμα των AQRs «αποτελεί μέρος της αξιολόγησης του ΔΝΤ» για το ελληνικό πρόγραμμα, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2018. Προσέθεσε ότι το ΔΝΤ μπορεί να απαιτήσει τη λήψη νέων μέτρων το 2018, κάτι που θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του προγράμματος αλλά και τις συνθήκες που θα επικρατούν.

    Τον Ιούλιο το ΔΝΤ είχε εκτιμήσει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια 10 δισ. ευρώ, επαναφέροντας στο προσκήνιο το ενδεχόμενο μίας ακόμη ανακεφαλαιοποίησης τους.

    Ο κ. Ράις τόνισε ότι το Ταμείο σε συνεργασία με την ΕΚΤ και τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς θεσμούς για όλα τα θέματα, αλλά προσέθεσε ότι «η σταθερότητα του πιστωτικού συστήματος είναι ύψιστης σημασίας για το πρόγραμμα».

    Bloomberg: Έρχεται ο … λογαριασμός για την Ελλάδα!

    «Ερχεται ο… λογαριασμός για την Ελλάδα. Η χώρα εισέρχεται στο τελευταίο έτος του οικονομικού προγράμματος και οι απορίες παραμένουν για το αν μπορεί τελικά να σταθεί στα δικά της πόδια. Στο ενδιάμεσο διάστημα, με τους εκπροσώπους των δανειστών να κατηφορίζουν στην Αθήνα για την τρίτη αξιολόγηση, άλλες μεγάλες αμφιβολίες εγείρονται».  Θα είναι αυτή η αξιολόγηση διαφορετική από τις προηγούμενες δύο; Τι ρόλο θα παίξει το ΔNT; Θα ολοκληρώσει η Ελλάδα τα 95 μέτρα εγκαίρως;». Με αυτόν τον τρόπο σχολιάζει το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα αναφορικά με την επερχόμενη αξιολόγηση.

    «Η κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να προχωρήσει με την τρίτη αξιολόγηση, χωρίς να επιδοθεί στις καθυστερήσεις του παρελθόντος», δηλώνει ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας. «Η ελληνική οικονομία κινείται σε τροχιά ήπιας ανάκαμψης, λαμβάνοντας ώθηση από μια καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό», τονίζει. «Οι επενδύσεις βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο και ως αποτέλεσμα η ανάπτυξη της Ελλάδας είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι θα έπρεπε», εξηγεί ο κ. Βέττας.

    «Η αγορά ξεμένει από καταλύτες και ο ερχομός της τρίτης διάσωσης έχει αναζωπυρώσει τα αντανακλαστικά της αβεβαιότητας, ιδιαίτερα στις μετοχές», συνόψισε ο Θανάσης Δρογώσης, επικεφαλής στην Pantelakis Securities για τις μετοχές.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ελλάδα – σε ό,τι αφορά την πορεία της αξιολόγησης – βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο σενάρια.

    Κυβέρνηση και δανειστές θέλουν ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το τέλος του χρόνου. Εάν, στον αντίποδα, οι διαπραγματεύσεις «τραβήξουν» χρονικά, τότε θα υπονομευθούν οι προσπάθειες για οριστική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018.

    Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο, κρίσιμα και δύσκολα κομμάτια της αξιολόγησης περιλαμβάνουν τον προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2018, αλλά και το αν η χώρα λαμβάνει επαρκή μέτρα για να πιάσει τους στόχους της διάσωσης. Η Ελλάδα αναμένεται να έχει πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ φέτος, ένας στόχος που φαίνεται ακόμα πιο δύσκολος, διότι οι φορολογικές εισπράξεις δεν έχουν καταφέρει να αποφέρουν τα αναμενόμενα έσοδα, τονίζουν Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

    Στο μεταξύ, πολιτικά επίμαχα ζητήματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, αλλά και μια αναδιάρθρωση στην αγορά εργασίας, μπορεί να ανακύψουν στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το Bloomberg. Η διαχείριση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών επίσης αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο, όπως και η αναδιάρθρωση των κοινωνικών παροχών. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει βρει ακόμη πόρους στον προϋπολογισμό, για να αποφύγει να «κόψει» δημοφιλή προνόμια, σημειώνει μεταξύ άλλων το Bloomberg.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η Εθνική συγκράτησε το Χρηματιστήριο Αθηνών πάνω από τις 750 μονάδες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημήτρης Παπαδημητρίου στο Road Show: Εξι λόγοι για να επενδύσετε στην Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Οικονόμου: Προχωράει σε απίστευτο reverse split των μετοχών της Ocean Rig

     



    ΣΧΟΛΙΑ