ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ανέλαβε τα ηνία της Nestle στην καρδιά της κρίσης. Ήταν Σεπτέμβριος του 2013, με την Ελλάδα ένα δίνει μάχη για να κρατηθεί στην Ευρωζώνη. Η ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη, τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας έκανα τον γύρο του κόσμου και η αβεβαιότητα στο απόγειο…
Ωστόσο, ο Παύλος Κιόρτσης δεν έδειξε να πτοείται. Δουλεύοντας στο πλάνο που είχε σχεδιάσει απέδειξε γρήγορα ότι μπορούσε να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του, παρότι ο απερχόμενος CEO, ο Γάλλος Λοράν Ντερέ είχε βάλει ψηλά τον πήχη.
Αποκορύφωμα της προσπάθειας ήταν η περσινή χρονιά. Παρά τις αντιξοότητες και την υπερφορολόγηση, τα αποτελέσματα που εμφάνισε η εταιρεία ήταν από τα καλύτερα των τελευταίων χρόνων στο κομμάτι της κερδοφορίας, γεμίζοντας ικανοποίηση τα κεντρικά στην Ελβετία.
Ειδικότερα, τα κέρδη της Nestle Ελλάς ανήλθαν σε 52 εκατ. ευρώ έναντι 34 εκατ. ευρώ το 2015, σημειώνοντας άνοδο 52% ενώ και ο κύκλος εργασιών παρουσίασε άνοδο, φθάνοντας στα 372 εκατ. ευρώ το 2016 έναντι 365 εκατ. ευρώ το 2015.
Η θετική επίδοση του 2016, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας οφείλεται στην αύξηση συγκεκριμένων κατηγοριών, όπως τα μαγειρικά και η σοκολάτα, που επιβεβαίωσαν την τάση των τελευταίων ετών για μαγείρεμα στο σπίτι.
Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η αυξημένη κίνηση στην κατηγορία του καφέ κατά το τέλος του έτους λόγω της επιβολής του υψηλού φόρου κατανάλωσης στον καφέ από 1/1/2017.
Η φορολογία στον καφέ φαίνεται πως αποτελεί και μια από τις σημαντικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η εταιρεία και ο κ. Κιόρτσης προσωπικά, καθώς όπως παραδέχεται και η εταιρεία παρά το ισχυρό προωθητικό πλάνο και πρόγραμμα προσφορών που εφαρμόζει για να εξισορροπήσει το φόρο, ήδη παρουσιάζεται σημαντική αύξηση τιμής και μείωση κατανάλωσης κατά τη διάρκεια του 2017.
Το μόνο «μελανό» σημείο σε αυτή την πορεία ήταν η μεταφορά της δραστηριότητας του παγωτού στη νέα εταιρεία Froneri. Η μεταφορά επηρέασε σημαντικά τις οικονομικές καταστάσεις του 2016, με τις συνολικές ζημίες για τη δραστηριότητα του παγωτού να διαμορφώνονται στα 87,7 εκ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία υπό την καθοδήγηση του κ. Κιόρτση εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει τις επενδύσεις για την ανάπτυξη της παρουσίας της στην ελληνική οικονομία. Μάλιστα, στην παρούσα φάση υλοποιεί μια μεγάλη επένδυση στο εργοστάσιο των Οινοφύτων ύψους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2018.
Παράλληλα, συνεχίζει τις δράσεις της γύρω από τους βασικούς πυλώνες του προγράμματος Nestlé Νοιάζομαι, που εστιάζει στην απασχόληση των νέων, τη διατροφική εκπαίδευση των παιδιών και την υποστήριξη οικογενειών χαμηλού εισοδήματος με δωρεές προϊόντων.
Η ανανέωση του προγράμματος Nestlé needs YOUth για 450 επιπλέον ευκαιρίες απασχόλησης σε νέους έως 30 ετών μέχρι το 2020 στην Ελλάδα υλοποιείται με επιτυχία, προσθέτοντας 73 ευκαιρίες απασχόλησης στις 576 της τριετίας 2014-2016 (σύνολο 649 ευκαιρίες απασχόλησης σε νέους στην Ελλάδα από το 2014).
Η Nestle στην Ελλάδα
Η Nestlé έχει παρουσία στην Ελλάδα μέσω των προϊόντων της από το 1899. Σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία της είναι η λειτουργία εργοστασίου γάλακτος στο Πλατύ Ημαθίας το 1975, η ενσωμάτωση στον όμιλο Nestlè της Λουμίδης το 1987, της Κορπή το 1993, καθώς και η εξαγορά της Δέλτα Παγωτού το 2006.
Η ελβετική εταιρεία διαθέτει σήμερα 10 σημεία δραστηριότητας στην Ελλάδα, με κεντρικά γραφεία στο Μαρούσι Αττικής και γραφεία στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.
Απασχολεί πάνω από 1000 μόνιμους εργαζομένους ενώ εκτός από τις δραστηριότητές της στην ελληνική αγορά, η Nestlé Ελλάς εξάγει ελληνικό καφέ Λουμίδη και Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΚΟΡΠΗ στην Γερμανία, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ αλλά και τις πασίγνωστες διεθνείς μάρκες της στην Κύπρο, την Αλβανία, την Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ και αλλού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Την παραίτηση Σταθάκη για την υπόθεση της Eldorado Gold ζητεί ο Γ. Μανιάτης
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κινητικότητα στο Mega: Πώς πήγαν οι νέες επαφές με τους τραπεζίτες για το «αγκάθι» των δανείων
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σταθάκης: Επιλέξαμε τη διαιτησία στο θέμα της Eldorado για να δώσει μόνιμη λύση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θ. Καρποδίνη (ΕΟΠΥΥ): Οι έλεγχοι, οι βιοδείκτες και οι αλλαγές στη συνταγογράφηση
- Αγωγή ύψους 450 εκατ. ευρώ κατά του Δημοσίου για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
- Επενδύσεις 2 δισ. σε ακίνητα πριν την εκπνοή του 2024 – Έσοδα 4,2 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις
- Αφοι Βρισιμτζή – Champion ΑΕΒΕ: Πλειστηριασμός για την εταιρεία των 90 ετών