• Business

    Προσοχή στις μετοχές: Πώς οι δείκτες στο ΧΑ βρέθηκαν ξανά στα κόκκινα

    Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Μετά από μία κακή εβδομάδα για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, οι πιέσεις συνεχίστηκαν και χθες, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί μία ανάσα πάνω από τις 760 μονάδες και τις τραπεζικές μετοχές ειδικά να “υποφέρουν” από αθρόες πωλήσεις.

    Ακόμα και το θετικό ξεκίνημα της χθεσινής συνεδρίασης, που πυροδοτήθηκε από το καλό κλίμα στις διεθνείς χρηματαγορές, ήταν βραχύβιο, με αποτέλεσμα γρήγορα η αγορά να γυρίσει στο “κόκκινο” και στο τέλος να δοθεί μία μάχη για τις 760 μονάδες, που τελικά κρατήθηκαν με νύχια και με δόντια στις δημοπρασίες.

    Γιατί όμως αυτό το αρνητικό κλίμα στην αγορά; Για όλα φταίει το… ΔΝΤ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στις αμφιβολίες του για την επαρκή ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, εγείροντας θέμα κεφαλαιακής ενίσχυσης της τάξεως των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, και μπορεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάτι τέτοιο να διαψεύδεται κατηγορηματικά, όμως οι επενδυτές γνωρίζουν καλά πως όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά, κι έτσι εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στις τραπεζικές μετοχές, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

    Όμως η κατάσταση δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει σύντομα. Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να “προσγειωθούν” στην Αθήνα το νωρίτερο στα μέσα Οκτωβρίου, μετά δηλαδή τη Σύνοδο του ΔΝΤ (13-15 Οκτωβρίου), ενώ η έναρξη των συζητήσεων για την τρίτη αξιολόγηση πιθανόν να αναβληθεί ανάλογα με τις εξελίξεις για τις 6 Νοεμβρίου. Μέχρι τότε, η αβεβαιότητα θα παραμένει μεγάλη, καθώς η κυβέρνηση θα “τρέχει” για να προλάβει τα 95 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο ότι θα προλάβει να παρουσιάσει εγκαίρως την απαραίτητη πρόοδο για να προχωρήσουν κανονικά οι διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση. Και φυσικά όλα αυτά αναμένεται να έχουν αντίκτυπο και στο Χρηματιστήριο, όπου πλέον ως τελευταία γραμμή “άμυνας” θεωρούνται οι 750 μονάδες.

    Πάντως, για την ώρα τουλάχιστον, υπάρχει και ένα θετικό στοιχείο που αξίζει να σημειωθεί: παρά την αυξημένη αβεβαιότητα στην εγχώρια αγορά, στην αγορά ομολόγων δε διαπιστώνεται κάποια σοβαρή ανησυχία, γεγονός που υποδεικνύει ότι το ρίσκο της χώρας μας παραμένει σταθερό.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρήμαξε ο Σαρωνικός – Εγκαταλελειμμένες παραλίες και επιχειρήσεις

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εφορία: Πώς κρατάει ομήρους τους φορολογούμενους που βρίσκονται στις λίστες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Π. Μοσκοβισί: Είμαι πλέον αισιόδοξος για την Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ