• Top Stories

    O Κυριάκος αντιμέτωπος με χρέη και απολύσεις

    • Contributor
    Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης. Αρχηγός ΝΔ


    Υπέρογκα χρέη «κληρονόμησε» ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνοντας τα ηνία του κόμματος. Πέραν της νέας πολιτικής που καλείται να χαράξει έχει ήδη βάλει μπρος σε συνεργασία με τους στενούς του συνεργάτες την κατάρτιση σχεδίου για τη σταδιακή διευθέτηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων και την άμεση περικοπή όποιας σπατάλης, σχέδιο που περιλαμβάνει και καρατομήσεις του προσωπικού!

    Το κόμμα χρωστάει ένα αστρονομικό ποσό σε τράπεζες, προμηθευτές (5 εκατομμύρια), υπαλλήλους (σχεδόν 1 εκατομμύριο), διαφημιστικές εταιρείες, όπως π.χ. 450.000 ευρώ στην SPOT JWT, η οποία είχε αναλάβει και τα σποτ των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, για πολλούς μήνες παραμένουν απλήρωτα τα ενοίκια του κτιρίου στη Συγγρού (5 εκατομμύρια, έχει σταλεί εξώδικο για την παράδοση του μισθίου).

    Συνολικά τα χρέη της ΝΔ αγγίζουν τα 210 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 197 εκατ. αφορούν δάνεια που έχουν ληφθεί από τράπεζες.

    Ο Κυριάκος παίρνει κεφάλια

    Ήδη στάλθηκαν τα ειδοποιητήρια στους έξι εργαζομένους του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», οι οποίοι απολύονται στο πλαίσιο των περικοπών. Η πρόεδρος του Ινστιτούτου κα Ρόδη Κράτσα μιλώντας στο mononews.gr εξήγησε ότι λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης του κόμματος, πρέπει να υπάρξει άμεσα εξυγίανση. Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν εργαζόμενοι με προσόντα που δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες, στις ανάγκες δηλαδή ενός σύγχρονου think tank. Το αντικείμενο αλλά και οι όροι εργασίας πρέπει να μπουν σε νέα βάση. Οι εργαζόμενοι που θα απολυθούν θα πάρουν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους».

    mitsotakis kyriakos 1

    Αλλά και στο κόμμα ανακλήθηκαν ήδη ορισμένες αποσπάσεις και διακόπηκαν εξαρτημένες σχέσεις εργασίας. Όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της υπ. Βουλευτή της ΝΔ στην Αιτωλοακαρνανία, Γωγώς Μπόκα αλλά και του μέχρι πρότινος αναπληρωτή οργανωτικού της ΝΔ, Χρόνη Ινιωτάκη που εργαζόταν με μπλοκάκι, το οποίο και διακόπηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

    Και όπως λένε οι κακές γλώσσες στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτοί που «κόβονται» αγωνίστηκαν στις εσωκομματικές εκλογές υπέρ της υποψηφιότητας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ, σχεδιάζει να προβεί παράλληλα σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για το προσωπικό, περιορίζοντας τον αριθμό των μισθοδοτούμενων στα επίπεδα των 50 – 60 ατόμων.

    Χρέη σε τράπεζες 

    Η ΝΔ δανείζεται διαχρονικά από τις τράπεζες ( πρώην Αγροτική, Πειραιώς και Αττική τράπεζα)  με εγγύηση τη μελλοντική της κρατική χρηματοδότηση, που βασίζεται στα ποσοστά τα οποία λαμβάνει στις εκλογές. Τα πράγματα βεβαίως δεν ήρθαν όπως τα περίμενε. Η εξυπηρέτηση αυτών των δανείων μοιάζει ανέφικτη, όχι μόνον λόγω της αύξησης των επιτοκίων αλλά και της ραγδαίας μείωσης της κρατικής επιχορήγησης.

    Εάν μάλιστα δεν υλοποιηθεί η πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση για τριπλασιασμό της αρχικής πίστωσης των 5 εκατομμυρίων για το σύνολο των κομμάτων, η Ν.Δ. θα πρέπει με αλχημείες να καταφέρει με κάτι λιγότερο από 1,5 εκατομμύριο ευρώ να προσπεράσει το οικονομικό αδιέξοδο εντός του 2016.

    Δεδομένου μάλιστα ότι από αυτά, το 60% παρακρατείται έναντι των οφειλών στις τράπεζες, χωρίς να καλύπτουν το σύνολο των χρεολυσίων, τα πράγματα για τη ΝΔ καθίστανται δύσκολα, καθώς τα χρήματα που απομένουν δεν αρκούν ούτε για να καλύψουν τις βασικές λειτουργικές ανάγκες.

    mitsotakis kyriakos

    Απλήρωτα ενοίκια 

    Τη δικαστική οδό έχει λάβει το θέμα των απλήρωτων ενοικίων του κτιρίου στη Συγγρού. Το κτήριο αυτό ανήκε στην εταιρία του Βωβού που μπήκε στο άρθρο 99  και τελικά πτώχευσε (με οφειλές πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ) και εδώ και περίπου 2 χρόνια έχει υποθηκευτεί στην εταιρεία Hellenic Capital, που είναι διάδοχος της ΑΤΕ Leasing. Για το λόγο αυτό, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη το αμέσως προσεχές διάστημα θα γίνει μετεγκατάσταση των γραφείων του κόμματος σε περιοχή με χαμηλότερα ενοίκια, ενώ επιχειρείται να βρεθεί τρόπος μέσω ρύθμισης για αποπληρωθούν σταδιακά τα σημερινά χρέη ή δυνατόν να κουρευτεί μέρος αυτών.

    Γαλάζιος ισολογισμός να τραβάς τα μαλλιά σου! 

    Για παράδειγμα, ο ισολογισμός της Νέας Δημοκρατίας για το 2014 αναφέρει πως το ποσό των δαπανών της ξεπερνά κατά τι τα 29 εκατομμύρια ευρώ. Στην κατηγορία «σύνολο εισπραχθέντων εσόδων» το ποσό είναι κάτι παραπάνω από 12 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει πως, κανονικά, από τα οικονομικά στοιχεία της ΝΔ θα έπρεπε να προκύπτει πως το εν λόγω κόμμα πρέπει να «μπαίνει μέσα» γύρω στα 17 εκατομμύρια ευρώ. Πώς γίνεται, λοιπόν, τόσο τα έσοδα όσο και οι δαπάνες να παρουσιάζονται στα 29.073.146,52 ευρώ;

    Η λογική λέει πως αυτό θα γινόταν μόνο εφόσον η Νέα Δημοκρατία έπαιρνε ένα δάνειο ίσο με το ποσό της πραγματικής διαφοράς εσόδων-δαπανών, ένα δάνειο που να της δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάζει ισοσκελισμένα έσοδα και δαπάνες.

    Από τον ίδιον τον ισολογισμό, καθίσταται σαφές πως η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει ακριβώς αυτό: στην κατηγορία «διαφορά εσόδων δαπανών και αποπληρωμών δανείων» αναφέρεται το ποσό των 16.946.031,25 ευρώ. Συνεπώς, η Νέα Δημοκρατία έχει χρέη προς τράπεζες που προσεγγίζουν τα 17 εκατομμύρια ευρώ!



    ΣΧΟΛΙΑ