Μία σειρά από δεσμεύσεις που δεν υλοποίησε ποτέ είχε προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ το 2016.

Ας θυμηθούμε τι είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός τότε και τι πραμγατικά συνέβη:

  1. «Το πρώτο βήμα της αμέσως επόμενης περιόδου, είναι ​​να κλείσει σύντομα και με θετικό πρόσημο η 2η αξιολόγηση». H β’ αξιολόγηση έκλεισε μετά από πολλούς μήνες, στα μέσα του 2017.
  2. «…Να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους, σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων του Eurogroup (…) Στόχος μας παραμένει ​​να αποκλιμακώσουμε το ύψος του πλεονάσματος για το 2019 στο 2,5% και το 2020 στο 2%». Η τελική συμφωνία με το Eurogroup ήταν για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2022 και από το 2023 ως το 2060 διατήρηση «κοντά αλλά πάνω από 2%».
  3.  «…Να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ». Κάτι τέτοιο δε συνέβη.
  4. «Μέσα στην επόμενη διετία θα έχουμε καταφέρει να διευρύνουμε αισθητά τη φορολογική βάση. Αυτή η διεύρυνση όμως (…) απαιτεί πολιτικό προσανατολισμό και συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις». Το αφορολόγητο μειώθηκε από 8.636 στα 5.565 ευρώ, πλήττοντας τα χαμηλά εισοδήματα
  5. «Προχωρούμε στην ψήφιση του νόμου για την ​​διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος στα πρότυπα όλων των προηγμένων κρατών. Παράλληλα, για τους επιχειρηματίες, ​​θεσπίζουμε λογαριασμό αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης».Μπορεί το πλαστικό χρήμα να χρησιμοποιείται, ωστόσο ο ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός δεν υφίσταται.
  6. «Να μειώσουμε αισθητά τα φορολογικά βάρη. Πρώτον, τους έμμεσους φόρους που επιβαρύνουν αδιακρίτως πλούσιους και φτωχούς, έχοντες και μη έχοντες». Αντιθέτως, έχουν επιβληθεί έμμεσοι φόροι σε καφέ, τσιγάρα, τηλεφωνία, ίντερνετ κλπ.
  7. «Να ​​μειώσουμε την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας ώστε να κατανεμηθούν πιο δίκαια τα βάρη. Να αντικατασταθεί δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ από έναν δικαιότερο φόρο. Σε πρώτη φάση, όμως, μέσα στο 2017, προσανατολιζόμαστε στην επέκταση των απαλλαγών ώστε να ελαφρυνθούν τα πιο ευάλωτα στρώματα». Σε πολλές περιπτώσεις κυρίως συνταξιούχων καταβλήθηκε διπλάσιος ΕΝΦΙΑ.