Επιχειρηματίες που αρνούνται πεισματικά να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους και επιλέγουν να κλέβουν το κράτος κατ’ εξακολούθηση: Αυτό είναι ένα φαινόμενο που αν και περιορισμένης έκτασης, αρκεί για να δυσφημήσει τον τουρισμό της χώρας μας εντός και εκτός συνόρων.

Τα κρούσματα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής είναι σε γενικές γραμμές μεμονωμένα όμως είναι σημαντικό να σημειωθεί πως εντοπίζονται σε μια εποχή κατά την οποία ο τουρισμός έχει καταγράψει μια καλπάζουσα ανοδική πορεία. Η άνοδος αυτή συνεπάγεται φυσικά και τόνωση της οικονομικής ρευστότητας, η οποία είναι απαραίτητη ειδικά στη δύσκολη εποχή που ζούμε.

Η εικόνα της χώρας μας θα έπρεπε λοιπόν να είναι αν όχι άριστη, τουλάχιστον  απαλλαγμένη από τέτοιου είδους φαινόμενα.

Η ΑΑΔΕ έχει εντοπίσει ορισμένους επιχειρηματίες που φοροδιαφεύγουν και αυτές είναι κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που έχει διαπιστώσει:

  1. Πάρος. Barbarossa Restaurant. Προ ολίγων ημερών ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εισήλθαν στο κατάστημα για έλεγχο. Διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν κοπεί αποδείξεις ύψους 6.000 ευρώ. Το εστιατόριο σφραγίστηκε για 48 ώρες. Ωστόσο ξαφνικά άνοιξε έπειτα από λίγες ώρες. Ανώτατα στελέχη της Αστυνομίας σε συνεννόηση με στελέχη της ΑΑΔΕ κάλεσαν σε απολογία τους άνδρες της τοπικής αστυνομίας η οποία είναι υπεύθυνη για να σφραγίσει το μαγαζί. Οι ίδιοι έλαβαν την εξωφρενική απάντηση πως «τα σήματα πέταξαν, τα πήρε ο αέρας! Φυσικά το εστιατόριο έκλεισε για 10 ημέρες.
  2. Mύκονος. Santana και άλλα beach bar στις παραλίες Paradise και Λιά. Στο Santana στην παραλία Παράγκα της Μυκόνου ο έλεγχος εντόπισε μη έκδοση 86 αποδείξεων. Το μαγαζί σφραγίστηκε για 48 ώρες. Επίσης στις άλλες περιπτώσεις beach bar στις παραλίες Paradise στη Λιά της Μυκόνου επιβλήθηκε 48ωρο λουκέτο για μη έκδοση αποδείξεων.
  3. Στο Club Αίγινα στην Σαντορίνη διαπιστώθηκε μη έκδοση αποδείξεων και ενώ την περασμένη Κυριακή το μαγαζί σφραγίστηκε, την Δευτέρα οι αρμόδιοι της επιχείρησης το άνοιξαν. Το αποτέλεσμα ήταν να επιβληθεί τελικά 10ήμερο λουκέτο.
  4. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο εστιατόριο Mediteraneo, στη Νάουσα της Πάρου, κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι ενώ εκδίδονταν κανονικά αποδείξεις οι αρμόδιοι παρενέβαιναν στην ταμειακή μηχανή με αποτέλεσμα να μειώνουν με διάφορα κόλπα τον τζίρο της επιχείρησης. Με τον τρόπο αυτόν, για το 2017 η επιχείρηση είχε αποκρύψει εισόδημα ύψους 166.000 ευρώ. Στο εστιατόριο επιβλήθηκε 48ωρο λουκέτο.

Αυτά είναι ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα επιχειρηματιών που δεν ανταποκρίνονται στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με αυστηρές κυρώσεις.

Στον αντίποδα, υπάρχουν κάποια «λαμπρά» παραδείγματα καταστηματαρχών, πραγματικών επαγγελματιών που αποτελούν υπόδειγμα σωστών επιχειρηματιών και παράδειγμα για τους συναδέλφους τους – τουλάχιστον όσον αφορά στην απόδοση φόρων κλπ. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως αναφέρουν και πηγές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι το Nammos της Μυκόνου. Το δημοφιλές spot στην παραλία Ψαρού της Μυκόνου, που έγινε διάσημο απ’ άκρη σ’άκρη σε όλον τον κόσμο καθώς έχει γίνει πόλος έλξης για εκατοντάδες σημαίνουσες προσωπικότητες του διεθνούς – και όχι μόνο- jet set φάνηκε από τους ελέγχους πως τηρεί κατά γράμμα τον νόμο και αποδίδει όσα οφείλει στο κράτος.

Βέβαια, έχει υποπέσει σε άλλου είδους παραβάσεις, όχι όμως φορολογικές. Υπενθυμίζουμε πως στην πρώτη συναυλία που είχε κάνει ο Αντώνης Ρέμος εκεί, είχε διαπιστωθεί πως οι εγκαταστάσεις και δη η εξέδρα που είχε στηθεί ήταν παράνομες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Nammos: Έφεραν την… Αραβία στη Μύκονο για τη συναυλία-υπερπαραγωγή του Ρέμου (video)

ΔEITE EΠΙΣΗΣ: «Όργιο» φοροδιαφυγής σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο: Ο απείθαρχος ιδιοκτήτης και ο κρυμμένος τζίρος

MH XAΣΕΤΕ: Πέτη Πέρκα για τη δεύτερη συναυλία του Ρέμου στο Nammos: To Λιμενικό έχει στείλει επιστολή να μην γίνει