Το Γαϊδουρονήσι, είναι ένας προορισμός νότια της Ιεράπετρας Κρήτης, που γοητεύει και προσελκύει ολοένα και περισσότερους ξένους και Έλληνες ταξιδιώτες. Η εικόνα του ωστόσο συχνά αμαυρώνεται από επιχειρηματίες που επιμένουν να λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο προς ίδιον όφελος, όπως αναφέρει και η αρμόδια Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Η υπόθεση του επιχειρηματία – φοροφυγά με τις καντίνες στο «νησί της ντροπής» – όπως χαρακτηρίζεται πλέον από τις αρμόδιες Αρχές- αποτελεί μία από αυτές τις περιπτώσεις. Ο ίδιος είχε «συλληφθεί» από κλιμάκιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να φοροδιαφεύγει επανειλημμένως.

Το κατάστημά του σφραγίστηκε για 10 μέρες, ωστόσο λειτούργησε και πάλι έπειτα από προσφυγή του στο δικαστήριο και σχετική δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Αγ. Νικολάου. Ωστόσο αποφασίστηκε από τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές να του επιβληθεί υψηλό πρόστιμο προκειμένου να συμμορφωθεί από την φορολογική νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται ότι οι καντίνες δεν είχαν άδεια λειτουργίας, οι ταμειακές μηχανές που υποτίθεται ότι έκοβαν αποδείξεις ήταν «μαϊμού», με ανύπαρκτο ΑΦΜ και η επιχείρηση είχε αποκρύψει τζίρο και ΦΠΑ που αντιστοιχούσε σε πάνω από 22.000 συναλλαγές (!).

Ο ίδιος που ως φαίνεται ακολουθεί την τακτική του «μία φορά παράνομος, πάντα παράνομος» δεν συμμορφώθηκε, παρά τα υψηλά πρόστιμα που του επιβλήθηκαν.

Έτσι οι καντίνες άνοιξαν  εκ νέου, και μετά από νέο έλεγχο της ΑΑΔΕ στα βιβλία της επιχείρησης του επεβλήθη πρόστιμο 39.000 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης των καντινών, σε μια προσπάθεια να αποφύγει το νέο πρόστιμο προσέφυγε εκ νέου στα δικαστήρια. Οι δικαστικές αρχές αυτή τη φορά απέρριψαν το αίτημά του και τελικά δεν δικαιώθηκε. Αντιθέτως, του επιβλήθηκε 10ημερο «λουκέτο» καθώς κρίθηκε πως ήταν ήδη υπότροπος.

Ο «αμετανόητος» επιχειρηματίας-φοροφυγάς, κατάφερε μεν την πρώτη φορά να γλυτώσει ωστόσο οι φορολογικές και δικαστικές Αρχές επέδειξαν την αρμόζουσα αντιμετώπιση στο πρωτοφανές αυτό κρούσμα φοροδιαφυγής και τελικά αποδόθηκε Δικαιοσύνη.