• Big Story

    Γιατί είναι πύρινος εφιάλτης τα (κόκκινα) 10 δισ ευρώ των στεγαστικών δανείων

    πλειστηριασμοί ακινήτων


    Η μάχη των τραπεζών με τα “κόκκινα” δάνεια ως γνωστόν είναι μία μάχη δύσκολη την οποία καλούνται να δώσουν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους. Και το πιο δύσκολο κομμάτι αυτής, το οποίο και αναμένεται να “ταλαιπωρήσει” περισσότερο τις τράπεζες τους επόμενους μήνες, είναι το κομμάτι των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων.

    Αυτό διαφαίνεται από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες η Τράπεζα της Ελλάδος για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τα οποία το “βαρίδι” των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων γίνεται όλο και βαρύτερο, την ώρα που στις άλλες κατηγορίες οι τράπεζες εμφανίζουν μειωμένη έκθεση.

    Πρόκειται για δάνεια αξίας άνω των 27 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα πλέον προβληματικά εκτιμώνται περίπου στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή πάνω από ένα στα τρία στεγαστικά δάνεια θεωρείται εξόχως προβληματικό, ποσοστό που εύλογα προκαλεί τρόμο, καθώς είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί ένας τέτοιος αριθμός ακραία προβληματικών “κόκκινων” δανείων.

    Πρακτικά αυτό σημαίνει για τις τράπεζες ότι όσο κι αν προσπαθήσουν να “τακτοποιήσουν” όσο το δυνατόν περισσότερα δάνεια, όσο κι αν προσπαθήσουν να κλείσουν τις “τρύπες” που αφήνουν τα στεγαστικά δάνεια, συνεχώς θα δημιουργούνται καινούργιες, αφού η τάξη των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών είναι αυξητική, με όλο και περισσότερους δανειολήπτες να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις δόσεις τους.

    Πού καταλήγουν όλα αυτά; Αναπόφευκτα, στους μαζικούς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που σύντομα θα μπουν στη ζωή μας, και μέσω των οποίων οι τράπεζες θα επιχειρήσουν να “ξεφορτωθούν” τα ακίνητα που είναι συνδεδεμένα με τα “κόκκινα” δάνεια, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

    Από εκεί και πέρα, βέβαια, το πρόβλημα θα περάσει στα χέρια της κυβέρνησης, η οποία θα δει τις αλλοτινές υποσχέσεις της για “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” να την καταδιώκουν και θα βρεθεί στο στόχαστρο επιθετικών αντιδράσεων από ανθρώπους που θα χάσουν τα σπίτια ή τα μαγαζιά τους και είχαν πιστέψει στην προστασία της.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:Πώς με πέντε δάνεια και οφειλές ύψους 134.000 ευρώ έσωσε την περιουσία της

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: H Wood αναβαθμίζει την Jumbo του Απ.Βακάκη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Fitch: Αναβάθμισε ομόλογα με εγγύηση δημοσίου που κατέχουν η Εθνική και Eurobank



    ΣΧΟΛΙΑ