Τι σχέση μπορεί να έχει το κάπνισμα με την ψωρίαση; Αν και η σχέση αυτή δεν έχει -προς το παρόν- διευκρινιστεί πλήρως, τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, δείχνουν ότι υπάρχει και μάλιστα δεν είναι καθόλου αμελητέα.

Είναι ευρέως γνωστό ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστης, του νεφρού και του λάρυγγα  αλλά και τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Αυτό που ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι το κάπνισμα συνδέεται και με την ψωρίαση.

Η ψωρίαση είναι μια κοινή αυτοάνοση ασθένεια που προσβάλλει το δέρμα και τις αρθρώσεις και εκτιμάται ότι επηρεάζει περίπου 125 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Η επιστημονική έρευνα συνδέει το κάπνισμα με τη νόσο τόσο όσον αφορά στις πιθανότητες εμφάνισής της, όσο και όσον αφορά στην βαρύτητα των συμπτωμάτων της στους ήδη πάσχοντες (ειδικά στις γυναίκες).

Ειδικότερα, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το κάπνισμα είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για την ψωρίαση, δηλαδή οι άνθρωποι που καπνίζουν είναι πιο πιθανό να πάσχουν από τη νόσο. Επιπλέον, δείχνουν ότι όσο περισσότερο καπνίζει κανείς και για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος.

Μια διατομεακή μελέτη από την Ιταλία διαπίστωσε ότι οι βαριοί καπνιστές, αυτοί που καπνίζουν περισσότερα από 20 τσιγάρα την ημέρα, είχαν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρή ψωρίαση.

Άλλη μελέτη σε άνδρες με ψωρίαση έδειξε ότι το κάπνισμα πάνω από δέκα τσιγάρων την ημέρα συσχετίστηκε σημαντικά με αυξημένη σοβαρότητα της νόσου, ειδικά στα άκρα.

Επίσης, μια υπο-ανάλυση μεγάλης μελέτης  (Nurses Health Study), κατά την οποία αναλύθηκαν τα στοιχεία περισσότερων από 115.000 γυναικών, διαπίστωσε ότι όσες κάπνιζαν περισσότερα από 21 πακέτα – έτη (το ένα «πακέτο-έτος»  καθορίζεται πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των ετών που καπνίζει κανείς με τον αριθμό των πακέτων ανά ημέρα) είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν ψωρίαση. Ο κίνδυνος ήταν κατά 20% υψηλότερος για τα 1-10 πακέτα-έτη και κατά 60% υψηλότερος για τα 11-20 πακέτα-έτη.

Η ίδια μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Journal of Medicine το 2007, έδειξε ότι η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της παιδικής ηλικίας συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο ψωρίασης.

Τέλος, υπάρχουν αναφορές σύμφωνα με τις οποίες όταν οι άνθρωποι  που πάσχουν σταματούν το κάπνισμα, παρουσιάζουν καλύτερη ανταπόκριση στη θεραπεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δερματομυοσίτιδα: Η νόσος από την οποία λέγεται ότι έπασχε η Μαρία Κάλλας
 
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εγκρίθηκε στην Αμερική η πρώτη γονιδιακή θεραπεία για τον καρκίνο
 
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός»:  Νέα πνοή στους χώρους των Ιατρείων Ψωρίασης και Διαπυητικής Ιδρωταδενίτιδας