ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «σκανδαλώδες» το γεγονός ότι η δικαιοσύνη στις ΗΠΑ απήγγειλε κατηγορίες εναντίον 12 μελών της προσωπικής του φρουράς, που κατηγορούνται για επίθεση εναντίον διαδηλωτών στην Ουάσινγκτον στη διάρκεια της επίσκεψής του στην αμερικανική πρωτεύουσα τον Μάιο.
«Είναι σκάνδαλο», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους μετά την προσευχή για τη μουσουλμανική γιορτή Άιντ αλ Άντχα. «Είναι μια σκανδαλώδης απόδειξη του πώς λειτουργεί η δικαιοσύνη στις ΗΠΑ», πρόσθεσε.
Στις 16 Μαΐου 11 άνθρωποι τραυματίστηκαν έξω από την κατοικία του Τούρκου πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, όταν μέλη της φρουράς του Ερντογάν επιτέθηκαν εναντίον Κούρδων διαδηλωτών.
Η Άγκυρα επέρριψε την ευθύνη στους διαδηλωτές οι οποίοι, σύμφωνα με την ίδια, συνδέονταν με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), ενώ ο διοικητής της αστυνομίας της αμερικανικής πρωτεύουσας χαρακτήρισε το επεισόδιο βίαιη επίθεση εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών.
Ο Τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε ότι οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να τον προστατεύσουν από μέλη του PKK στη διάρκεια της επίσκεψής του και πρόσθεσε ότι θα συζητήσει το θέμα με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ κατά την επόμενη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον.
Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εναντίον κάποιων μελών της φρουράς του Ερντογάν στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ΗΠΑ «δεν ανέχονται πρόσωπα που χρησιμοποιούν τον εκφοβισμό και τη βία για να φιμώσουν την ελευθερία του λόγου και τη νόμιμη πολιτική έκφραση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μετά τη Γερμανία και η Αυστρία «καρφώνει» τον Ερντογάν: «Συνεχώς ανακατεύεται στα εσωτερικά μας»
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρέμβαση Ερντογάν στις γερμανικές εκλογές – Άμεση αντίδραση Μέρκελ και Σουλτς
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυστηρή προειδοποίηση από το Βερολίνο στον Ερντογάν: «Σταμάτα να ανακατεύεσαι με τις εκλογές μας»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ζελένσκι: Ο κόσμος δεν θέλει να περιμένει μέχρι τις 8 Μαΐου για ολιγοήμερη κατάπαυση του πυρός
- Ιανός: Ένταση με διαδηλωτές σε εκδήλωση με θέμα την «πολιτική τυμβωρυχία των Τεμπών»
- Wall Street: Πέμπτη ανοδική συνεδρίαση για τον S&P 500 – Επιφυλακτικότητα ενόψει των αποτελεσμάτων των «Big Tech»
- Πετρέλαιο: Απώλειες 1,5% για τις τιμές μετά τις αντικρουόμενες δηλώσεις ΗΠΑ-Κίνας
