• Business

    Παρασκήνιο: Γιατί οι τράπεζες θα δώσουν ώθηση στο Χρηματιστήριο


    Δέσμιο των διεθνών οικονομικών εξελίξεων παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών, που όσο κι αν θα ήθελε να χαράξει τη δική του ανοδική πορεία, ενισχυμένο από το βελτιωμένο κλίμα μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο από τα όσα συμβαίνουν εκτός των συνόρων.

    Κομβικό ρόλο για την τρέχουσα εβδομάδα θα διαδραματίσει η αντίδραση των αγορών στην ομιλία του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi στη συγκέντρωση των τραπεζιτών στο Jackson Hole, ενώ πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας θα πρέπει να έχουμε τη διαρκή απειλή της Βόρειας Κορέας, που εξακολουθεί να ανησυχεί τις αγορές (και όλη την ανθρωπότητα, εδώ που τα λέμε).

    Πέρα όμως από τις διεθνείς εξελίξεις, η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα έχει και πλούσιο εγχώρια δραστηριότητα που σίγουρα θα επηρεάσει το Χρηματιστήριο Αθηνών. Στα ημερολόγια των αναλυτών είναι σημειωμένες με πολλά θαυμαστικά οι δύο τελευταίες μέρες του μήνα, Τετάρτη 30 και Πέμπτη 31 Αυγούστου, όταν και οι συστημικές τράπεζες αναμένεται να ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα β’ τριμήνου 2017, ενώ επιπλέον στις 31 Αυγούστου με τη λήξη της συνεδρίασης θα τεθεί σε εφαρμογή η αναθεώρηση των δεικτών του MSCI. Και η εβδομάδα θα κλείσει με την ανακοίνωση, την Παρασκευή, των στοιχείων για το ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

    Έτσι, πέρα από τις διεθνείς εξελίξεις, οι traders καλούνται αυτήν την εβδομάδα να “ζυγίσουν” και τα στοιχεία που θα προκύψουν από την εγχώρια αγορά, με τα αποτελέσματα τριμήνου των τραπεζών να εκτιμάται πως έχουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως οι τραπεζικές μετοχές αποτελούν “βαρόμετρο” για το σύνολο της αγοράς, και το γεγονός ότι ο Αύγουστος (εκτός απροόπτου) θα είναι ο δεύτερος διαδοχικός μήνας απωλειών για τον τραπεζικό δείκτη σίγουρα μόνο καλό δεν κάνει στην πορεία ανάκαμψης του Χρηματιστηρίου. Αν τα αποτελέσματα τριμήνου των τραπεζών είναι καλύτερα από αυτά που αναμένει η αγορά, τότε πιθανόν να έχουμε ένα ισχυρό “rebound” των τραπεζικών μετοχών, ενώ σε αντίθετη περίπτωση προφανώς οι επιπτώσεις για τον τραπεζικό δείκτη και τον γενικό δείκτη κατ’ επέκταση θα είναι αρνητικές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στο taxisnet τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ.Σταθάκης: Νέα πρόταση προς Ε.Ε. για λιγνιτικές μονάδες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τα Νέα για την επίθεση στην Μιχαλακοπούλου: Η κουλτούρα της βαριοπούλας δεν μας αγγίζει



    ΣΧΟΛΙΑ