• Business

    Όλια Νικολοπούλου: Το μυστικό για να κρατήσετε ζωντανή τη ρύθμιση με τις 100 δόσεις

    • Contributor

    Όλια Νικολοπούλου. Δικηγόρος


    Τα αλλεπάλληλα λάθη στην στρατηγική εφαρμογής των 100 δόσεων, από θείο δώρο στους Έλληνες φορολογούμενους και ασφαλισμένους έγινε πλέον εφιάλτης. Τι συμβαίνει όμως με την όλη εξέλιξη; Να ξεκαθαρίσουμε με την βοήθεια ειδικών τι ακριβώς συμβαίνει σε εφορία, ταμεία, και γενικά το Δημόσιο.

    Κατ αρχήν, όπως τονίζει η νομικός Ολυμπία Νικολοπούλου και σύμφωνα με την ΠΟΛ 1226 της 9/10/2015 < για λόγους χρηστής διοίκησης και προστασίας της εύλογης εμπιστοσύνης του Διοικουμένου , απώλεια ρύθμισης δεν επέρχεται , όταν ο φορολογούμενος εκ παραδρομής δεν έχει καταβάλλει το ποσό επιβάρυνσης εκπρόθεσμης καταβολής δόσης ή εν γένει εξ αιτίας ποσών μικρού ύψους που έχουν παραμείνει ανεξόφλητα από παραδρομή.

    Οι εφορίες

    Όλια Νικολοπούλου. Δικηγόρος

    Κατά την κ Νικολοπούλου, τόσοι οι προιστάμενοι των Εφοριών, όσο και κάθε ελεγκτικού κέντρου πρέπει να ρυθμίζουν όλες τις υποθέσεις καθώς η εγκύκλιος αναφέρει σαφώς, ότι < οι ρυθμίσεις να μην θεωρούνται απωλεσθείσες.>

    Στο μεταξύ στα ασφαλιστικά ταμεία για μία μόνο φορά εντός 3 μηνών από την απώλεια της ρύθμισης μπορεί να επανεντάσσεται στις 100 δόσεις για τις υπόλοιπες οι οφειλέτες των Ταμείων, αν εξοφλούν τις ληξιπρόθεσμες τρέχουσες εισφορές και τις απλήρωτες- απαιτητές δόσεις.

    Την πάγια αυτή μέθοδο κατά την κ Νικολοπούλου εφαρμόζουν τόσο το ΚΕΑΟ όσο και το ΙΚΑ , ενώ στα βήματά τους κινείται και ο ΟΑΕΕ, αφού οι 100 δόσεις ασφαλώς και θα αυξήσουν τα έσοδα του ταμείου. Μάλιστα η κυβέρνηση θα φέρει ενώπιον της Τρόικας νέες μεθόδους θεραπείας των 100 δόσεων.

    Πώς όμως θα εντάσσονται στις 100 δόσεις οι πολίτες? Θα υπάρχουν κριτήρια?

    Σύμφωνα με στελέχη του Ταμείου <τα κριτήρια αυτά θα έχουν σχέση με τα πραγματικά περιστατικά διακοπής και με βάση τις αρχές της χρηστής διοίκησης και της εξυπηρέτησης του πολίτη.>

    Δηλαδή

    1. Η πλήρης απόδειξη, ότι υπάρχει πρόθεση εμπρόθεσμης καταβολής .

    2. Ότι υπήρχε εμπρόθεσμη συναλλαγή της εισφοράς ή δόσεων που προκάλεσαν την διακοπή.

    3. Ο λόγος που έφερε την διακοπή, η οποία πρέπει να συνδέεται με λάθη, παραλείψεις ή δυσλειτουργίες του εισπρακτικού μηχανισμού για τις οποίες δεν έχει άμεση ευθύνη ο ασφαλισμένος – οφειλέτης.

    Αν όλες αυτές οι προϋποθέσεις υπάρχουν δίδεται το πράσινο φώς επανένταξης στη ρύθμιση αφού πληρωθεί το σύνολο των απαιτητών εισφορών και δόσεων που θα έπρεπε να είχαν πληρωθεί, πρίν την διακοπή της ρύθμισης.

    Τι γίνεται όμως στη συνέχεια;

    Η συνέχεια περιγράφεται από την νομικό κ Νικολοπούλου, η οποία τονίζει < Αφού αποφασιστεί, ότι ήταν προσωρινή η διακοπή της πληρωμής των δόσεων ο πολίτης πληρώνει και εξοφλεί τις ληξιπρόθεσμες τρέχουσες εισφορές συν την τρέχουσα των 5 εργάσιμων ημερών, από την ημερομηνία καταχώρησης του αιτήματος στην μηχανογραφική εφαρμογή. Στο εξής, μετά την επαναφορά στην κανονική ροή, οι υπόλοιπες δόσεις θα πληρώνονται με πάγια εντολή. Όσοι θα έχασαν τη ρύθμιση μετά την 2/8/16 έως την 2/8/16 μπορούν να επανενταχθούν έως 31/10/16.



    ΣΧΟΛΙΑ