• Business

    Σοκ από τις νέες συντάξεις: Οι μεγάλοι χαμένοι του νόμου Κατρούγκαλου

    συντάξεις


    Συγκλονιστικά είναι τα πρώτα στοιχεία από τις νέες συντάξεις που αρχίζουν (με μεγάλη καθυστέρηση) να εκδίδονται με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, καθώς οι μειώσεις σε σχέση με τις “παλιές” συντάξεις είναι δραματικές και σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν έως και το 30%.

    Ενδεικτική είναι η περίπτωση που καταγράφει η “Καθημερινή”, με ασφαλισμένο του ΙΚΑ ο οποίος κατέθεσε τα χαρτιά του για συνταξιοδότηση μετά τον Μάιο του 2016 έχοντας 10.800 ένσημα, 37 έτη ασφάλισης και αναγνωρισμένα πλασματικά έτη και συντάξιμες αποδοχές που υπολογίστηκαν σε 2.951 ευρώ. Ενώ πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου η σύνταξή του θα ήταν 1.720 ευρώ, ο νέος τρόπος υπολογισμού βγάζει σύνταξη 1.478 ευρώ, ήτοι μειωμένη κατά 242 ευρώ. Αναλυτικά, ο συγκεκριμένος συνταξιούχους λαμβάνει ολόκληρη την εθνική σύνταξη, 384 ευρώ, και ανταποδοτική της τάξης των 1.094 ευρώ, καθώς το ποσοστό αναπλήρωσης ανέρχεται σε 37,07%.

    Τα πρώτα στοιχεία για τις συντάξεις που απονέμονται με βάση το νόμο Κατρούγκαλου δείχνουν ότι η μέση μείωση ανέρχεται γύρω στο 15%, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες θα υποστούν ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με αποδοχές άνω των 1.500 ευρώ το μήνα, ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΕΒΕ και στο ΤΑΕ σε μέσες και υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες, δημόσιοι υπάλληλοι πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης, καθώς και ασφαλισμένοι του Ταμείου Νομικών και του ΤΣΑΥ.

    Το παράδοξο είναι ότι κάποιοι βγαίνουν κερδισμένοι από το νέο, “ταξικά άδικο υπέρ των χαμηλόμισθων”, όπως είχε πει ο Γ. Κατρούγκαλος, σύστημα. Είναι οι ασφαλισμένοι που βγαίνουν σε σύνταξη με χαμηλές αποδοχές και λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης, αλλά και ασφαλισμένοι στα πρώην Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, που δικαιούνται προσαύξηση της σύνταξης επειδή πλήρωναν πολύ υψηλές εισφορές.

    Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση που καταγράφει η “Καθημερινή”: Ασφαλισμένος που συνταξιοδοτείται με όρους 15ετίας (4.500 ένσημα) ύστερα από 23,5 χρόνια ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 1.092 ευρώ, ενώ πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου –μετά όμως την κατάργηση των κατώτατων ορίων– θα έπαιρνε σύνταξη 417,71 ευρώ, θα λαμβάνει 594,35 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 176,64 ευρώ περισσότερα. Το ποσό της εθνικής σύνταξης ανέρχεται σε 384 ευρώ, ενώ το ανταποδοτικό ποσό με ποσοστό αναπλήρωσης 19,26% ανέρχεται σε 210,35 ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Με άγριες διαθέσεις περιμένει στη γωνία τις τράπεζες ο SSM

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προβληματισμός στο Μαξίμου για τη ΔΕΘ – Θα ανέβει με «άδεια χέρια» ο Τσίπρας;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί τα επιτόκια παραμένουν ακίνητα



    ΣΧΟΛΙΑ