ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στις προτροπές του Μπαράκ Ομπάμα για συμβιβασμό την κρίσιμη περίοδο του 2015 κάνει αναφορά ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στο πολύκροτο βιβλίο του «Ενήλικοι στο Δωμάτιο».
Στο ίδιo βιβλίο, ο οικονομολόγος αναφέρει πως ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε χιούμορ, λέγοντας για τον κ. Βαρουφάκη «θα μπορούσα κάλλιστα να του ζητήσω να μού δανείσει χρήματα».
Για τον πρωθυπουργό, ο πρώην υπουργός τονίζει πως «παραδόθηκε» στις απαιτήσεις των θεσμών. Τον συγκρίνει δε με έναν ήρωα της σειράς επιστημονικής φαντασίας Star Trek, τον Άναν 7, ο οποίος θυσίαζε το λαό του.
Η συνάντηση με τον Ομπάμα
Ο οικονομολόγος αναφέρεται με λεπτομέρειες στο τι ειπώθηκε στη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο στις 15 Απριλίου 2015
Ομπάμα: Ξέρω τι σημαίνει να κληρονομείς μια γιγαντιαία κρίση κερδίζοντας τις εκλογές. Το αντιμετώπισα και εγώ αυτό, το 2009.
Βαρουφάκης: Όλοι θυμόμαστε ότι η κρίση ήταν η μεγαλύτερη από το 2009. Ωστόσο, η μεγαλύτερη διαφορά κ. πρόεδρε, είναι ότι εσείς είχατε μια κεντρική τράπεζα (Fed) που σας στήριζε διαρκώς. Εμείς έχουμε μια κεντρική τράπεζα που μας μαχαιρώνει διαρκώς – επειδή προσπαθούμε να κάνουμε παρόμοια πράγματα με εκείνα που κάνατε εσείς το 2009!
Ομπάμα: Εμείς θα βοηθήσουμε συνεχίζοντας να πιέζουμε τους Ευρωπαίους. Αλλά και εσείς πρέπει να τους συναντήσετε στα μισά του δρόμου.
Βαρουφάκης: Και πιο πέρα από τα μισά του δρόμου κ. πρόεδρε. Έχουμε ήδη φτάσει στα 4/5 προς την κατεύθυνσή τους, εκείνοι όμως δεν υποχωρούν.
Ομπάμα: Δεν έχετε άλλη επιλογή από το να συνεχίσετε την προσπάθεια. Κι εμείς θα βοηθήσουμε.
Star Trek
Έχοντας απογοητευτεί από τον πρωθυπουργό, ο Γιάνης Βαρουφάκης συγκρίνει τον Αλέξη Τσίπρα με ήρωα από τη σειρά επιστημονικής φαντασίας Star Trek. Όπως αναφέρει, ο Αλέξης Τσίπρας του θύμιζε «τον Άναν 7, τον αρχηγό των Εμίνιαρ, ο οποίος «απαιτούσε από το λαό του να μπαίνει οικειοθελώς στους θαλάμους αποσύνθεσης διότι αυτό είχε συμφωνήσει με τον εχθρό».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Πολιτικό σεισμό» προκαλεί με το βιβλίο του ο Βαρουφάκης – Τσίπρας: «Χέσ* τον Ευκλείδη»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου λόγω των ισχυρών ανέμων στα πελάγη – Ποια δρομολόγια εκτελούνται
- Blackout σε Ισπανία και Πορτογαλία: Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση
- Γαλλία: Ξεκίνησε η δίκη για τη ληστεία σε βάρος της Κιμ Καρντάσιαν
- Βρετανία: Ένοχη κρίθηκε 14χρονη που μαχαίρωσε δύο καθηγήτριες και μια συμμαθήτρια της σε σχολείο
