ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Απρίλιο στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας, λόγω της αυξανόμενης απαισιοδοξίας για τις προοπτικές της οικονομίας και της αγοράς εργασίας, λόγω των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ.
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board μειώθηκε σχεδόν κατά 8 μονάδες στις 86, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα, Τρίτη.
Πρόκειται για την πέμπτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση, τη μεγαλύτερη από το 2008, ενώ η μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων έκανε λόγο για 88 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης των καταναλωτικών προσδοκιών για τους επόμενους έξι μήνες υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011.
Την ίδια στιγμή, στελέχη εταιρειών εκφράζουν ανησυχία ότι η πρόσφατη πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης θα επηρεάσει την οικονομία, καταγράφοντας χαμηλότερα επίπεδα ζήτησης, ενώ προειδοποιούν τους καταναλωτές να αναμένουν υψηλότερες τιμές λόγω δασμών.
Μάλιστα, ο δείκτης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2022, σύμφωνα με την έκθεση του Conference Board.
Το ποσοστό των καταναλωτών που σημειώνουν ότι είναι δύσκολο να βρεθούν θέσεις εργασίας, αυξήθηκε στο 16,6%, το υψηλότερο από τον Οκτώβριο.
Από την άλλη, ένα μικρότερο ποσοστό ανέφερε ότι οι θέσεις εργασίας είναι αρκετές.
Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο – μια μέτρηση που παρακολουθείται στενά από τους οικονομολόγους για να μετρήσουν την αγορά εργασίας – κινήθηκε πτωτικά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο.
«Τα τρία στοιχεία των συνθέτουν τον δείκτη των προσδοκιών – οι επιχειρηματικές συνθήκες, οι προοπτικές απασχόλησης και το μελλοντικό εισόδημα – επιδεινώθηκαν απότομα, αντανακλώντας τη διάχυτη απαισιοδοξία για το μέλλον», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η Stephanie Guichard, ανώτερη οικονομολόγος στο The Conference Board.
Σύμφωνα με το Bloomberg, παρόλο που τα στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα, μαζί με τα λεγόμενα «ήπια δεδομένα» που περιλαμβάνουν έρευνες επιχειρήσεων, ήταν απαισιόδοξα, η αδυναμία δεν έχει ακόμη μεταφραστεί σε αξιοσημείωτη υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών.
Σημειώνεται επίσης ότι οι λιανικές πωλήσεις τον Μάρτιο κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια, ο πληθωρισμός υποχώρησε σε γενικές γραμμές, ενώ οι προσλήψεις κινήθηκαν ανοδικά.
Διαβάστε επίσης:
Ντόναλντ Τραμπ: Γιατί βάζει «όπισθεν» στο θέμα των δασμών στα αυτοκίνητα
Volvo: Περικοπές κόστους $1,9 δισ. μετά από ένα απογοητευτικό τρίμηνο – «Μαχαίρι» σε θέσεις εργασίας
Δημοσκόπηση CNN για Τραμπ: Η χαμηλότερη αποδοχή των τελευταίων 70 ετών στις ΗΠΑ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
