Ψήφο εμπιστοσύνης στο αγαπημένο του κινεζικό ναυπηγείο New Times Shipbuilding, δίνει ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου, επιστρέφοντας για νέες παραγγελίες, εν μέσω του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας. 

Στο εβδομαδιαίο της report η Xclusive Shipbrokers, αναφέρει ότι η ναυτιλιακή του Dynacom Tankers έκλεισε συμφωνία με το συγκεκριμένο ναυπηγείο για την κατασκευή δύο τάνκερ χωρητικότητας 159,000 dwt, τα οποία θα παραλάβει το 2028.

1

To τίμημα δεν έγινε γνωστό, ωστόσο, ναυπηγικές πηγές αναφέρουν ότι η τιμή για ένα συμβατικό πλοίο της συγκεκριμένης κατηγορίας εξοπλισμένο με scrubber, κυμαίνεται στα 80 εκατ. δολάρια.

Η ανησυχία για πιθανές κυρώσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά της κινεζικής ναυπηγικής βιομηχανίας, του μεγαλύτερου παίκτη παγκοσμίως, έβαλε φρένο στις παραγγελίες και οδήγησε πτώση τις τιμές των νεότευκτων. Ωστόσο, το κλίμα φαίνεται να έχει βελτιωθεί πρόσφατα, καθώς το σχέδιο επιβολής λιμενικών τελών των ΗΠΑ που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα αποδείχθηκε λιγότερο επιβαρυντικό για την πλειονότητα των πλοίων κινεζικής κατασκευής από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Αυτό αντικατοπτρίζεται στην νέα παραγγελία της Dynacom στο New Times Shipbuilding. Οι συνομιλίες που είχαν ξεκινήσει πριν από δύο μήνες, οδήγησαν σε μια συμφωνία που υπεγράφη πολύ πρόσφατα, όπως αναφέρει το TradeWinds.

Εάν οι προσδοκίες των εφοπλιστών επιβεβαιωθούν και οι ΗΠΑ υιοθετήσουν μια πιο ήπια προσέγγιση, δεν αποκλείεται να τονωθούν και πάλι οι παραγγελίες ακόμη και για τους τύπους πλοίων που επλήγησαν περισσότερο από τα λιμενικά τέλη, όπως τα πλοία μεταφοράς αυτοκινήτων.

Επιπλέον, οι πρόσφατες επιφυλακτικές δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον κινείται προς μια συνολική εμπορική συμφωνία με την Κίνα.

Σημειώνεται ότι η Dynacom Tankers αποτελεί την εταιρεία με το μεγαλύτερο βιβλίο παραγγελιών τάνκερ διεθνώς. Σύμφωνα με την Clarksons, η Dynacom έχει 49 δεξαμενόπλοια υπό κατασκευή από τον Απρίλιο, έναντι 47 της ναυτιλιακής Union Maritime.

Στην ιστοσελίδα της η Dynacom αναφέρει ότι έχει στόλο με 67 τάνκερ και 53 ακόμη υπό κατασκευή.

Στις τρεις, πιο γνωστές, ναυτιλιακές εταιρείες του Γιώργου Προκοπίου, εκτός από την Dynacom Tankers, περιλαμβάνονται η Sea Traders και η Dynagas LNG Partners, η οποία είναι εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Συνολικά  διαχειρίζονται ένα στόλο με πάνω από 150 πλοία, αξίας σχεδόν 11 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τη VesselsValue.

Διαβάστε επίσης:

Μειώθηκαν κατά 8 τα ποντοπόρα, αυξήθηκαν κατά 24 τα επιβατηγά και διάφορα πλοία

Xclusiv: Η πολιτική πλέον επηρεάζει τις θαλάσσιες διαδρομές και τους ναύλους

Αρχίζει σήμερα στον Πόρο το East Med Yacht Show