Ολόκληρη την Ισπανία έχει επηρεάσει ένα μπλακ άουτ που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας, μετά τις 12.30μμ ώρα Ισπανίας. Σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ, από τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν επηρεαστεί ολόκληρες περιοχές σε Πορτογαλία και Γαλλία.

 

1

Μαδρίτη: Μόνο για επείγοντα φάρμακα τα φαρμακεία – Χάος έξω από τα σούπερ μάρκετ

Ανοιχτά είναι τα φαρμακεία στη Μαδρίτη, ωστόσο μόνο για επείγοντα περιστατικά, αφού δεν μπορούν να εκτελέσουν συνταγές και δεν μπορούν να πληρωθούν.

Σύμφωνα με ισπανικά μέσα, σιγά σιγά κλείνουν και τα μπαρ, καθώς ξέμειναν από αποθέματα.

Στα σούπερ μάρκετ σπεύδουν κάτοικοι της Μαδρίτης, με αποτέλεσμα τα πολυκαταστήματα να έχουν γεμίσει.

Ο κόσμος αγοράζει νερό, κονσέρβες ή τρόφιμα μακράς διάρκειας.

Πού έχει αποκατασταθεί η παροχή ρεύματος στην Ισπανία

Σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία δικτύου Red Eléctrica, αυτή τη στιγμή έχει αποκατασταθεί η παροχή ρεύματος σε υποσταθμούς σε διάφορες περιοχές του βορρά, του νότου και της δυτικής χερσονήσου.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με όλα τα μέσα για να αποκαταστήσουμε την παροχή ρεύματος το συντομότερο δυνατό σε ολόκληρη την περιοχή», αναφέρει.

 

Η διακοπή του ρεύματος έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση, ενώ έχουν επηρεαστεί οι υπηρεσίες μεταφοράς. Η Metro έχει ενημερώσει για γενική διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, γεγονός που εμποδίζει την κανονική λειτουργία όλων των γραμμών του δικτύου της. Παράλληλα, δεν έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο αεροδρόμιο Barajas.

 

Αναστέλλονται τα σιδηροδρομικά δρομολόγια στην Ισπανία

Η Adif, που είναι η διαχειρίστρια σιδηροδρομικών υποδομών στην Ισπανία, ανακοίνωσε ότι τα σιδηροδρομικά δρομολόγια όλων των εταιρειών έχουν ανασταλεί μέχρι νεωτέρας. Ο οργανισμός ζητά από τους επιβάτες με προγραμματισμένα ταξίδια να μην ταξιδέψουν στους σταθμούς.

Πρόεδρος περιφερειακής κυβέρνησης Ανδαλουσίας: «Όλα δείχνουν κυβερνοεπίθεση»

Ο Χουάν Μανουέλ Μορένο, πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας, τον οποίο επικαλείται η El País, δήλωσε σήμερα το πρωί ότι «όλα δείχνουν μια κυβερνοεπίθεση». Αν και δεν υπάρχει ακόμη επίσημη εξήγηση, το ισπανικό Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών προέβαλε και αυτό το ενδεχόμενο, που ανέφερε, μάλιστα, ο Πορτογάλος υπουργός Μανουέλ Κάστρο Αλμέιδα.

«Όλα δείχνουν ότι ένα μπλακ άουτ αυτού του μεγέθους οφείλεται μόνο σε κυβερνοεπίθεση, είπε ο Μορένο, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε επίσημη επικοινωνία με την ισπανική κυβέρνηση. «Θα δούμε πόσο θα διαρκέσει αυτό γιατί οι γεννήτριες έχουν χωρητικότητα μόνο για 24 ώρες», πρόσθεσε.

Red Eléctrica: Θα χρειαστούν 6-10 ώρες για την αποκατάσταση της βλάβης

Η ισπανική διαχειρίστρια εταιρεία δικτύου Red Eléctrica αναφέρει ότι θα χρειαστούν «έξι έως δέκα ώρες» για την πλήρη ανάκτηση της παροχής.

Ειδικότερα, ο Eduardo Prieto, διευθυντής επιχειρήσεων της REE: «Η διαδικασία αποκατάστασης θα εξαρτηθεί από το αν δεν προκύψουν προβλήματα. Τόσο οι προσομοιώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί όσο και η εμπειρία άλλων χωρών μας δείχνουν ότι η πλήρης αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος θα διαρκέσει από 6 έως 10 ώρες».

«Δεν κάνουμε εικασίες σχετικά με την αιτία του συμβάντος», διευκρίνισε για να αναφέρει ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό και ασυνήθιστο συμβάν που δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία της εταιρείας.

Χάος επικρατεί στην κυκλοφορία, καθώς τα φανάρια δεν λειτουργούν και οι οδηγοί δεν ξέρουν τι να κάνουν. Αναφορές κάνουν λόγο για προβλήματα στις τηλεφωνικές γραμμές.

 

Προς το παρόν δεν είναι γνωστή η αιτία της διακοπής. Σε πόλεις όπως η Σεβίλλη, η Βαρκελώνη και η Παμπλόνα, η υπηρεσία δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος Red Eléctrica έχει ενεργοποιήσει ήδη το σχέδιο αποκατάστασης στην παροχή της ηλεκτροδότησης, σημειώνοντας ότι αναλύονται οι αιτίες και αφιερώνονται όλοι οι πόροι για την επίλυση του προβλήματος.

Οι πολίτες της Ανδόρας και περιοχών της Γαλλίας που συνορεύουν με την Ισπανία ανέφεραν επίσης ότι επλήγησαν από το μπλακ-άουτ.

Διαβάστε επίσης:

Τροχαίο στο Λεβίδι: Λάθη και παραλείψεις (video)

Χρυσοχοΐδης: 9.422 οι γυναίκες αστυνομικοί – Πρωταγωνίστριες στον εκσυγχρονισμό της ΕΛ.ΑΣ

Άρειος Πάγος: Μετά τη Ρόδο νέος πειθαρχικός έλεγχος για αποφάσεις δικαστών σε υπόθεση Πολεοδομίας της Χαλκιδικής