Νέα υπέρβαση των φορολογικών εσόδων κατά 1,76 δις ευρώ καταγράφουν τα οριστικά στοιχεία του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του 2025 και διαμορφώθηκαν στα 16,82 δις ευρώ.

Τα έσοδα από φόρους είναι αυξημένα κατά ή 11,7% έναντι του στόχου κυρίως εξαιτίας:

1

α) της είσπραξης τον Μάρτιο της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, καθώς και της είσπραξης μέρους του φόρου εισοδήματος και

β) της καλύτερης απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (Φ.Π.Α, ΕΦΚ κ.λπ.) και της καλύτερης απόδοσης των φόρων εισοδήματος του προηγούμενου έτους που εισπράττονται σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2025.

Ειδικότερα για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής:

  • Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 6,55 δις ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 365 εκατ. ευρώ.
  • Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 1,59 δις ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 55 εκατ. ευρώ.
  • Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 1,08 δις ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 826 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της είσπραξης της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, όπως προαναφέρθηκε.
  • Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 6,1 δις ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 375 εκατ. ευρώ εκ των οποίων:  ο Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων είναι αυξημένος κατά 319 εκατ. ευρώ, οι Λοιποί Φόροι Εισοδήματος αυξημένοι κατά 190 εκατ. ευρώ, ενώ ο Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων μειωμένος κατά 133 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου λόγω εμπροσθοβαρούς πληρωμής των μηνιαίων δόσεων του προηγούμενου οικονομικού έτους.

Η εικόνα τον Μάρτιο

Τα φορολογικά έσοδα Μαρτίου ανήλθαν σε 4,94 δις ευρώ, αυξημένα κατά 1,25 δις ευρώ ή 33,9% έναντι του στόχου.

Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην είσπραξη της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ ποσού 887 εκατ. ευρώ που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον μήνα Απρίλιο, καθώς και στην είσπραξη μέρους του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων εκτιμώμενου ύψους 168 εκατ. ευρώ που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τους επόμενους μήνες, λόγω του ότι τέθηκε σε λειτουργία από τα μέσα Μαρτίου η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Ειδικότερα για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής:

  • Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 1,72 δις ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 215 εκατ. ευρώ.
  • Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 512 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον στόχο.
  • Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 888 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 845 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της είσπραξης της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.
  • Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 1,29 δις ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 187 εκατ. ευρώ

Πρωτογενές πλεόνασμα 4,49 δις

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Μαρτίου 2025 καταγράφεται δημοσιονομικό, αλλά και πρωτογενές πλεόνασμα.

Συγκεκριμένα, το συνολικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 1,61 δις ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 2,36 δις ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2025 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2025 και ελλείμματος 44 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2024. 

Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 4,49 δις ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 616 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 2,98 δις ευρώ για την ίδια περίοδο το 2024.

Σημειώνεται ότι ποσό 1,42 δις ευρώ που αφορά ετεροχρονισμό πληρωμών του τακτικού προϋπολογισμού (μεταβιβαστικές πληρωμές προς ΟΚΑ και εξοπλιστικά προγράμματα) και ποσό 696 εκατ. ευρώ που αφορά ετεροχρονισμό των επενδυτικών δαπανών, δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης σε δημοσιονομικούς όρους. 

Επιπλέον, από τα φορολογικά έσοδα ποσό ύψους 887 εκατ. ευρώ της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ που εισπράχθηκε τον μήνα Μάρτιο, είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον μήνα Απρίλιο, ενώ ποσό ύψους 342 εκατ. ευρώ φορολογικών εσόδων του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου προσμετράται δημοσιονομικά στο έτος 2024.

Εξαιρώντας τα ανωτέρω ποσά, η υπέρβαση στο πρωτογενές αποτέλεσμα σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, έναντι των στόχων του προϋπολογισμού, εκτιμάται σε 534 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στο ποσό αυτό του Α’ τριμήνου περιλαμβάνεται και είσπραξη μέρους του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων εκτιμώμενου ύψους 168 εκατ. ευρώ που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τους επόμενους μήνες, λόγω του ότι τέθηκε σε λειτουργία ήδη από τα μέσα Μαρτίου η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Διαβάστε επίσης: 

Ebury: Ήπια διακύμανση στην αγορά συναλλάγματος μετά την υποχώρηση του Τραμπ για τη Fed

Σταύρος Παπασταύρου στο mononews: Ετσι θα επιδοτήσουμε τις επιχειρήσεις – Πάω στο Χιούστον για το deal με την Chevron

ΕΚΤ: Ετοιμάζεται για όγδοη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο – Ποιο είναι το κρίσιμο όριο