ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ετοιμάζονται να μειώσουν περαιτέρω τα επιτόκια, αναμένοντας διαρκή ζημιά στην οικονομία από τους αμερικανικούς δασμούς, ακόμη και αν η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αμβλύνει τη στάση της τις επόμενες εβδομάδες.
Μετά από πυρετώδεις συνεδριάσεις στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αυτή την εβδομάδα, οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φεύγουν απογοητευμένοι από την Ουάσινγκτον. Εκτιμούν ότι η απρόβλεπτη συμπεριφορά του Τραμπ θα συνεχίσει να τροφοδοτεί την αβεβαιότητα, περιορίζοντας τις δαπάνες και τις επενδύσεις – και τελικά τον πληθωρισμό για αρκετό καιρό ακόμη.
Η ανατίμηση του ευρώ, οι αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης λόγω των αυξημένων δημοσιονομικών δαπανών και η πτώση των τιμών της ενέργειας θα επιβαρύνουν επίσης τις τιμές, ενισχύοντας το σενάριο για όγδοη μείωση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Ιούνιο. Το τι θα συμβεί στη συνέχεια θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις επικαιροποιημένες προβλέψεις για τον πληθωρισμό από το επόμενο έτος και μετά.
Τι προβλέπουν οι οικονομολόγοι
Οι οικονομολόγοι της Bank of America, της Deutsche Bank και της Morgan Stanley βλέπουν ήδη το επιτόκιο καταθέσεων -που σήμερα βρίσκεται στο 2,25%- να υποχωρεί τουλάχιστον στο 1,5% φέτος για να τονωθεί η ζήτηση.
Ενώ τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των Ολι Ρεν και Γκεντιμίνας Σίμκους, έχουν δηλώσει ότι είναι ανοιχτοί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να οδηγήσουν το κόστος δανεισμού προς αυτά τα επίπεδα, άλλοι, όπως οι Κλάας Νοτ και Μάρτινς Κάζακς, προειδοποιούν για υπερβολικό ακτιβισμό, υποστηρίζοντας ότι ο μεσοπρόθεσμος αντίκτυπος των πρόσφατων γεγονότων παραμένει ασαφής.
Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό στην επίσημη γραμμή της ΕΚΤ.
«Όταν το μέγεθος και η διάχυση των κραδασμών είναι εξαιρετικά αβέβαια, δεν μπορούμε να δεσμευτούμε με βεβαιότητα σε μια συγκεκριμένη πορεία επιτοκίων», δήλωσε στους υπουργούς Οικονομικών και στους συναδέλφους κεντρικούς τραπεζίτες την Παρασκευή. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, δήλωσε ότι η ΕΚΤ πρέπει να είναι «απόλυτα συνδεδεμένη με τα δεδομένα».
Οι περισσότερες από τις τελευταίες εκθέσεις υποδηλώνουν ασθενέστερη αναπτυξιακή δυναμική στο μέλλον. Μια έρευνα διαχειριστών αγορών αποκάλυψε μειωμένη εμπιστοσύνη και υποτονική ζήτηση και οι προβλέψεις του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη υποβάθμισαν την επέκταση της οικονομίας των 20 χωρών σε μόλις 0,8% φέτος από 1% προηγουμένως.
Η ηπιότερη ανάπτυξη συνοδεύεται από χαμηλότερο πληθωρισμό. Το ΔΝΤ, όπως και η ΕΚΤ, προβλέπει ότι οι πιέσεις στις τιμές θα φθάσουν το 2% κάποια στιγμή στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Η επίτευξη του στόχου του 2% «μπορεί να πραγματοποιηθεί με άλλη μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης», δήλωσε την Παρασκευή στους δημοσιογράφους ο Άλφρεντ Κάμερ, διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ. «Δεν βλέπουμε την ανάγκη να πάμε χαμηλότερα από το 2%» ελλείψει «σημαντικών σοκ».
«Γεράκια» και «περιστέρια»
Αυτό το όριο θεωρείται από τους οικονομολόγους ότι είναι η πλησιέστερη εκτίμηση του ουδέτερου, που δεν διευκολύνει ούτε περιορίζει τη ζήτηση. Θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα κρίσιμο σημείο που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ιδίως τα γεράκια, μπορεί να είναι απρόθυμοι να περάσουν.
«Εάν ο πληθωρισμός υπολείπεται σημαντικά του στόχου και για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, η φυσική επιλογή θα ήταν η μείωση των επιτοκίων σε περιοχή κινήτρων», δήλωσε ο Kάζακς, ο οποίος είναι επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, σε συνέντευξή του το Σάββατο. «Επί του παρόντος δεν ισχύει κάτι τέτοιο».
Ο Νοτ, ο Ολλανδός συνάδελφός του, υποστήριξε σε ομιλία του την Τετάρτη ότι το ουδέτερο «σε γενικές γραμμές παραμένει το μέρος που πρέπει να βρίσκεται». Ενώ ο πληθωρισμός μπορεί να επιβραδυνθεί ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, υποστήριξε ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τις εμπορικές διαταραχές και τις υψηλότερες ευρωπαϊκές δαπάνες για την άμυνα και τις υποδομές είναι «πολύ λιγότερο σαφείς».
Τα σχόλιά του υποδηλώνουν ότι η ΕΚΤ στις 5 Ιουνίου -στην τελευταία συνεδρίαση στην οποία συμμετέχει πριν από το τέλος της θητείας του- θα αναγκαστεί να μειώσει τις προοπτικές για την αύξηση των τιμών καταναλωτή το επόμενο έτος από το 1,9% που προέβλεπε τον Μάρτιο. Αλλά είναι η μέτρηση του 2027 που θα έχει σημασία για να εκτιμηθεί αν οι τιμές θα είναι σταθερές στη συνέχεια.
Παρά την αβεβαιότητα, ορισμένοι από τους συναδέλφους του είναι σχεδόν έτοιμοι να κηρύξουν τη νίκη.
Ο Γάλλος Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό υποστήριξε ότι «επί του παρόντος δεν υπάρχει πληθωριστικός κίνδυνος στην Ευρώπη». Ο συνάδελφός του Πέτερ Κάζιμιρ από τη Σλοβακία συμφώνησε ότι ο πληθωρισμός θα πλησιάσει τον στόχο του τους επόμενους μήνες – αντί για τις αρχές του 2026, όπως προβλεπόταν μόλις τον περασμένο μήνα.
Τον Απρίλιο, το επιτόκιο πιθανότατα υποχώρησε στο 2,1%, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg πριν από τα στοιχεία της Παρασκευής. Δύο ημέρες νωρίτερα, η Eurostat θα δημοσιεύσει μια πρώτη εκτίμηση για τις επιδόσεις της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο, με τους αναλυτές να προβλέπουν ανάπτυξη 0,2%.
Τα στοιχεία αυτά θα τροφοδοτήσουν την επόμενη απόφαση της ΕΚΤ μαζί με νέες προβλέψεις.
Η 90ήμερη παράταση του Τραμπ για τις διαπραγματεύσεις δεν θα τελειώσει πριν από τις αρχές Ιουλίου, και ακόμη και τότε, δεν είναι σαφές αν μπορεί να επιτευχθεί μια διαρκής συμφωνία.
«Είναι πραγματικά σημαντικό να διατηρήσουμε πλήρη ελευθερία δράσης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θέτουμε συγκεκριμένα όρια λόγω ενός υποτιθέμενου ουδέτερου επιτοκίου και δεν αποκλείουμε a priori ούτε ένα συγκεκριμένο μέγεθος μείωσης των επιτοκίων», δήλωσε ο Ρεν, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, σε συνέντευξή του. «Αυτή είναι μια εποχή για ευέλικτη και ενεργή νομισματική πολιτική».
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο μεγαλύτερης κίνησης, ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ότι «δεν υπάρχει λόγος να πούμε ότι θα κάνουμε πάντα τα προεπιλεγμένα βήματα των 25» μονάδων βάσης, αν και τόνισε ότι πρόκειται για θεωρητικό επιχείρημα. Άλλοι δήλωσαν ότι δεν βλέπουν την ανάγκη για ένα τέτοιο βήμα εκτός εξαιρετικών περιστάσεων.
Στο μεταξύ, ο Μάντις Μιούλερ της Εσθονίας δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα η πολιτική να χρειαστεί να είναι «λίγο πιο προσαρμοστική», εάν η εμπορική αβεβαιότητα αποδειχθεί πιο επιζήμια για την ανάπτυξη.
Αλλά η απαισιοδοξία για την οικονομία δεν ήταν κυρίαρχη.
Τα κεφάλαια εισρέουν στη ζώνη του ευρώ και οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν μειωθεί, δήλωσε ο Μπόρις Βούτσιτς, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Κροατίας. «Η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι το χειρότερο σενάριο για την Ευρώπη».
Διαβάστε επίσης
Αναλυτές για Metlen: Αντεπίθεση με στόχο τα €2 δισ. EBITDA και εισαγωγή στο LSE
Σιδηρόδρομος: Οι παθογένειες στον ΟΣΕ και η ιστορία των ατυχημάτων από το 2000 μέχρι σήμερα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καναδάς: «Μπρα ντε φερ» Φιλελεύθερων – Συντηρητικών
- Εθνική Τράπεζα: Οι νέες τεχνολογίες απαιτούν «άλμα μεγέθυνσης» από τις ελληνικές επιχειρήσεις
- AGORA – 3rd Corporate Affairs Forum 2025: Ανακοινώθηκε το τελικό πρόγραμμα
- Το Celestyal Discovery γίνεται το πρώτο πλοίο στην Ελλάδα στο οποίο εφαρμόζεται μείγμα βιοκαυσίμου
