ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το σήμα ότι η Ελλάδα όχι μόνο επέστρεψε σε αναπτυξιακή τροχιά, αλλά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει ανάμεσα στις περισσότερες οικονομίες της Ευρώπης, εν μέσω ενός ταραχώδους διεθνούς περιβάλλοντος εξέπεμψε ο Κυριάκος Πιερρακάκης κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο πλαίσιο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η παρουσία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στην Ουάσιγκτον συνέπεσε με την ένταξη της Ελλάδας στο ΔΝΤ πριν από ακριβώς 15 χρόνια και τον Κυριάκο Πιερρακάκη να λαμβάνει όχι μόνο θετικά, αλλά διθυραμβικά σχόλια από τα στελέχη του Ταμείου, αλλά και επενδυτικούς οίκους, πως η ελληνική οικονομία όχι μόνο έχει επιστρέψει και δεν θυμίζει σε τίποτα την Ελλάδα του 2010, αλλά έχει καταφέρει πολλά επιτεύγματα στον δημοσιονομικό και επενδυτικό τομέα.
Άλλωστε, ήταν πολύ «νωπή» ακόμα τόσο η νέα αναβάθμιση από τον οίκο S&P, όσο και η ανακοίνωση για υπερπλεόνασμα μαμούθ 4,8% πολύ πάνω από τον στόχο του 2,5%, ενώ η Ελλάδα κατέγραψε και δημοσιονομικό πλεόνασμα μετά από πολλά χρόνια, κάτι το οποίο δεν έμεινα ασχολίαστο ακόμα και από την ηγεσία του ΔΝΤ και τα στελέχη των επενδυτών, την τραπεζών και των οίκων αξιολόγησης που συνάντησε στις ΗΠΑ.
Μέσα σε τρία 24ωρα ο Έλληνας Υπουργός είχε μπαράζ συναντήσεων: από την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Scott Bessent, πέρασε την πύλη του Λευκού Οίκου για να συναντήσει τον παλιό του γνώριμο – ελληνικής καταγωγής – «γκουρού» σε θέματα τεχνολογίας, διευθυντή του Office of Science and Technology Policy, Michael Kratsios, μίλησε στο Foreign Policy Solutions Summit και την ειδική εκδήλωση του Atlantic Council, είδε εκπροσώπους τραπεζών και οίκων αξιολόγησης και συμμετείχε στην κορυφαία εκδήλωση που διοργάνωσε το ΔΝΤ με θέμα «Δρόμοι προς την Επιτυχία».
«Δρόμοι προς την Επιτυχία»
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης ήταν κεντρικός ομιλητής στην ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το ΔΝΤ, με θέμα «Δρόμοι προς την Επιτυχία».
Στην κατάμεστη εμβληματική αίθουσα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παρουσίασε τα οικονομικά επιτεύγματα της χώρας, επισημαίνοντας ότι «το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα έφτασε στο 4,8%, το συνολικό πλεόνασμα στο 1,3%, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης ανέρχεται σε 2,3%, ποσοστό πολλαπλάσιο του μέσου όρου των χωρών της Ευρωζώνης».
Οι συνομιλητές του Έλληνα υπουργού αναφέρθηκαν με κολακευτικά λόγια στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, κάνοντας λόγο για «success story», ενώ άκουσαν τον Έλληνα Υπουργό να δηλώνει πως «δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές, όπως συνέβη στο παρελθόν».
Θεωρήθηκε μάλιστα, μία από τις καλύτερες ομιλίες στο ΔΝΤ, παρήγαγε το quote of the day του οργανισμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα από τα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ που προσκλήθηκε να συμμετάσχει στη συζήτηση, ως παράδειγμα χρηστής οικονομικής διακυβέρνησης.
Η συνάντηση με τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών
Ο Πιερρακάκης έμοιαζε με… τιμώμενο πρόσωπο στην Ουάσιγκτον, καθώς δέχθηκαν τον δουν τα σημαντικότερα πρόσωπα της αμερικανικής σκηνής. Είναι χαρακτηριστικό πως συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessent, εντάσσοντας τον Έλληνα ομόλογό του στη short list των μόλις 20 Υπουργών που είδε από όλο τον κόσμο, ανάμεσα στους 190 Υπουργούς που βρέθηκαν στη Σύνοδο του ΔΝΤ.
Η ατζέντα περιελάμβανε την προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας, με έμφαση στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης και των data centers, θέματα για τα οποία ο Πιερρακάκης θεωρείται βαθύς γνώστης.
«Φιλοδοξούμε, επίσης, να διευρύνουμε τον ρόλο του ενεργειακού κόμβου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανικό ομόλογό του ο Έλληνας Υπουργός, ενώ επιβεβαιώθηκε και ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, καθώς και η αμοιβαία πρόθεση για την περαιτέρω εμβάθυνσή τους.
Μάλιστα, επανέλαβε τη θέση που έχει εκφράσει ο Έλληνας πρωθυπουργός πως οι εμπορικοί πόλεμοι δεν μπορούν να έχουν νικητές και εξέφρασε «την προσήλωση της Ελλάδας στην εξεύρεση μας αμοιβαία επωφελούς λύσης στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ». Ο Κυριάκος Πιερρακάκης συναντήθηκε και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Michael Faulkender.
Η συνάντηση με την Γκεοργκίεβα
Ιδιαίτερα θετική αίσθηση προκάλεσαν οι κοινές δηλώσεις του Κυριάκου Πιερρακάκη με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Σε χαλαρό κλίμα, με τα χαμόγελα να περισσεύουν, η γενική διευθύντρια του Ταμείου προχώρησε σε δημόσια δήλωση για τη χώρα μας και μάλιστα, οι αναφορές της για την ελληνική οικονομία θα φάνταζαν ως… αστείο πριν από μια δεκαετία.
«Είναι μία από τις οικονομίες με την καλύτερη απόδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που βλέπουμε στην Ελλάδα είναι αυτό που θα θέλαμε να δούμε παντού», σημείωσε η κα. Γκεοργκίεβα, δυο φράσεις που θα ζήλευαν πολλές μεγάλες οικονομίες του πλανήτη.
Δείτε παρακάτω το βίντεο της συνάντησης Πιερρακάκη – Γκεοργκίεβα
Πρόκειται για δηλώσεις μακριά από τα τυπικά κλισέ του στυλ «τα πάτε καλά, προχωρήστε», αυτές οι αναφορές της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ «μετρούν» σημαντικά στη διεθνή εικόνα της Ελλάδας και φυσικά στις αγορές, τους οίκους αξιολόγησης και τους επενδυτές.
Και αυτό ακούγοντας τον Έλληνα Υπουργό να θυμίζει την τεράστια στροφή της Ελλάδας: «Βρισκόμαστε στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μαζί με τη Γενική Διευθύντρια την κυρία Γκεοργκίεβα, δεκαπέντε χρόνια μετά την έναρξη μιας πρωτοφανούς περιπέτειας για τους Έλληνες. Η χώρα έχει πλέον ξεπεράσει μια γκρίζα δεκαετία, έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε εξωστρέφεια.
Οι αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πλέον μιλούν με κολακευτικά λόγια για την Ελλάδα, λίγα χρόνια πριν τα λόγια δεν ήταν τα ίδια. Εδώ βρίσκομαι εκπροσωπώντας μια υπερήφανη χώρα, εκπροσωπώντας τους πολίτες της οι οποίοι τα κατάφεραν», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων του πρώτου Μνημονίου
Από το ΔΝΤ άλλωστε, ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε και την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου έως και 10 χρόνια νωρίτερα. Πρόκειται για τα ακριβά δάνεια που έχουν χορηγηθεί στη χώρα μας στο πλαίσιο της έκτακτης οικονομικής στήριξης, με τον Έλληνα Υπουργό να επιβεβαιώνει την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επιταχύνει τη διαδικασία εξόφλησης των συγκεκριμένων δανειακών υποχρεώσεων.
Άλλωστε, η Ελλάδα έχει αποδείξει στη διεθνή κοινότητα πως τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά προχωρά και σε πρόωρες αποπληρωμές, καθώς και τα δάνεια προς το ΔΝΤ εξοφλήθηκαν τρία χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο.
Ο πρώτος Έλληνας Υπουργός στον Λευκό Οίκο επί της νέας θητείας Τραμπ
Άκρως σημαντική ήταν και η επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο, όπου συνάντησε τον διευθυντή του Office of Science and Technology Policy, ελληνικής καταγωγής, Michael Kratsios (Μιχάλη Κράτσιο).
Πρόκειται για τον λεγόμενο και «τσάρο της τεχνολογίας» του Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο ο Πιερρακάκης γνωρίζεται εδώ και μια πενταετία, από την θητεία του στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης) και έκτοτε είχαν εξαιρετική επικοινωνία πάνω σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού.
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συζήτησε μια σειρά από θέματα, έχοντας και ο ίδιος τεράστια εμπειρία στο κομμάτι της τεχνολογίας και της ψηφιακής πολιτικής, είχε πολλά να συζητήσει.
Άλλωστε, μπορεί πλέον να είναι υπουργός Οικονομικών, όμως, αντιλαμβάνεται ότι η τεχνολογική επανάσταση, η καινοτομία, η χρήση του AI, έχει πολλαπλές επιπτώσεις και στην οικονομία μιας χώρας.
Σε ανάρτησή του μάλιστα ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε πως ότι συζήτησε με τον Μιχάλη Κράτσιο για την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας, για την προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας αλλά και για τις εξελίξεις γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη, μια συνάντηση η οποία ανοίγει το δρόμο για πολλές εξελίξεις το επόμενο χρονικό διάστημα.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι ο πρώτος Έλληνας υπουργός που περνά την βαριά πύλη του Λευκού Οίκου, υπό την ηγεσία Τραμπ, όπου συνάντησε ένα στέλεχος που διόρισε προσωπικά ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος.
Τα μηνύματα σε Atlantic Council και Foreign Policy
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συμμετείχε σε δύο σημαντικές διεθνείς εκδηλώσεις στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο των Εαρινών Συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου: το Foreign Policy Solutions Summit και την ειδική εκδήλωση του Atlantic Council στο πλαίσιο της IMF-World Bank Week.
«Βρισκόμαστε στη μέση μιας πολύ διαφορετικής δεκαετίας», ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στο Foreign Policy Solutions Summit, συμμετέχοντας σε συζήτηση με τον CEO και εκδότη Andrew Sullinger, με θέμα την οικονομική διπλωματία σε ένα διχασμένο διεθνές περιβάλλον.
Εστίασε στην προσπάθεια μεταρρυθμίσεων της χώρας, η οποία προβάλλεται ως υπόδειγμα για τις πολιτικές που καλούνται να ακολουθήσουν και άλλες χώρες, ενόψει της οικονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί.
Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις εντός της Ε.Ε., τονίζοντας την ανάγκη άρσης των εσωτερικών εμποδίων στις συναλλαγές μεταξύ των κρατών-μελών. Όπως ανέφερε, επικαλούμενος και τις εκθέσεις Draghi και Letta, αυτά τα εμπόδια είναι ισοδύναμα με την ύπαρξη δασμών.
Στην εκδήλωση του Atlantic Council, ο Υπουργός ανέλυσε τις παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις, αντιπαραβάλλοντας στην αβεβαιότητα του διεθνούς περιβάλλοντος τη σταθερότητα που προσφέρει η προσήλωση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
«Το μήνυμα που θέλω να στείλω με τη νέα μου ιδιότητα είναι ότι η Ελλάδα επέστρεψε», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Η Ελλάδα είναι πλέον ένας εξαιρετικά ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις, για σπουδές, και φιλοδοξούμε να διατηρήσουμε τις πολιτικές που μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο».
Αναφέρθηκε στις βασικές μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για την επόμενη περίοδο, με έμφαση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την προσέλκυση επενδύσεων και τη λήψη μέτρων που θα απελευθερώσουν τo αναπτυξιακό δυναμικό της ελληνικής οικονομίας.
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα αποκλιμακωθούν τους επόμενους μήνες, ενώ δήλωσε την ένθερμη υποστήριξη της κυβέρνησης στις Ευρωπαϊκές προσπάθειες για την εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ.
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην προχωρήσουμε στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», υπογράμμισε και επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ του ελεύθερου εμπορίου και της ανάγκης για μηδενικούς δασμούς μεταξύ συμμάχων, στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων στον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα στοχεύσει σε πρόσθετες αγορές για τα προϊόντα της όπως παραδείγματος χάρη την Ινδία και παράλληλα επιδιώκει να προσελκύσει περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις.
Διαβάστε επίσης:
Συντάξεις Μαΐου-Ιουνίου: Πότε θα γίνει η πληρωμή για όλα τα ταμεία
Το μήνυμα Μητσοτάκη στα social media: «Το Κράτος πληρώνει ένα ενοίκιό σου το χρόνο» (Βίντεο)
Χατζηδάκης: Τον Σεπτέμβριο τα νέα μέτρα στήριξης για τη μεσαία τάξη – Στόχος η μείωση της φορολογίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Υπ. Κλιματικής Κρίσης: Τι περιλαμβάνει το ερανιστικό νομοσχέδιο
- Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου λόγω των ισχυρών ανέμων στα πελάγη – Ποια δρομολόγια εκτελούνται
- Blackout σε Ισπανία και Πορτογαλία: Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση
- Γαλλία: Ξεκίνησε η δίκη για τη ληστεία σε βάρος της Κιμ Καρντάσιαν
