ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η επιθετική εμπορική πολιτική των ΗΠΑ προκαλεί κραδασμούς στο παγκόσμιο εμπόριο και τις αγορές, σύμφωνα με το Δελτίο Διεθνών Μακροοικονομικών Εξελίξεων της Τράπεζας Πειραιώς.
Ειδικότερα, η Τράπεζα, σημειώνει χαρακτηριστικά τα εξής:
Η ανακοίνωση στις αρχές του μήνα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υψηλότερων των εκτιμήσεων ανταποδοτικών δασμών για τα προϊόντα σχεδόν όλων των χωρών του κόσμου και στη συνέχεια η αναστολή τους για 90 μέρες για την πραγματοποίηση διμερών διαπραγματεύσεων, η έναρξη εμπορικού πολέμου με την Κίνα (υψηλότεροι δασμοί στα κινεζικά προϊόντα, εφαρμογή τελών για τα πλοία κινεζικής κατασκευής ή συμφερόντων που θα «πιάνουν» σε λιμάνια των ΗΠΑ με έναρξη εφαρμογής τους σε 180 μέρες) και η γέννηση αμφιβολιών για τη λειτουργικότητα παγιωμένων γεωστρατηγικών συμμαχιών μεταβάλλουν τα δεδομένα με ασυνήθιστα ταχύ ρυθμό.
Ενδεικτική της αβεβαιότητας για την πολιτική των ΗΠΑ είναι η σημαντική διολίσθηση του δολαρίου κατά τον τελευταίο μήνα, η υπόδειξη του Προέδρου Τραμπ στον πρόεδρο της Fed για τις αρμόζουσες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής και οι σχετικά υψηλές αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.
Στις ΗΠΑ, τα πιο πρόσφατα οικονομικά στοιχεία εξακολουθούν να καταδεικνύουν συνέχιση της ανάπτυξης με σχετικά ισχυρό ρυθμό, αρκετά καλές συνθήκες στην αγορά εργασίας και πληθωρισμό που υποχωρεί προς τον στόχο της Fed.
Ωστόσο, λόγω των δασμών και της υψηλής αβεβαιότητας για τις οικονομικές συνθήκες στο προσεχές μέλλον έχει αυξηθεί σημαντικά η ανησυχία, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ότι θα επηρεαστεί αρνητικά η ζήτηση και θα ενισχυθεί ο πληθωρισμός.
Ως αποτέλεσμα, η μεγάλη πλειοψηφία των πρόδρομων δεικτών καταγράφει τελευταία σημαντική πτώση καταδεικνύοντας αυξημένη πιθανότητα έντονης συγκράτησης του ρυθμού ανάπτυξης, χωρίς πλέον να μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο συρρίκνωσης σε κάποιο/α από τα επόμενα τρίμηνα.
Στην Ευρωζώνη, η συγκρότηση νέας κυβέρνησης στη Γερμανία που αναμένεται στις αρχές Μαΐου και η ψήφιση από το γερμανικό κοινοβούλιο της εξαίρεσης από τον υπολογισμό του δημόσιου ελλείμματος/χρέους μέρους των αμυντικών δαπανών και ενός νέου ταμείου €500 δισ. για νέες υποδομές σε βάθος χρόνου έχει δημιουργήσει αισιοδοξία για βελτίωση των οικονομικών συνθηκών το επόμενο διάστημα και για μερική αντιστάθμιση της αρνητικής επίδρασης των δασμών των ΗΠΑ. Θετικά, επίσης, επιδρά το ιστορικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας και η πτωτική τάση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ.
Αντίθετα, παραμένει η ανησυχία για πιθανότητα όξυνσης του ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά καθώς μεγάλο μέρος των «χαμένων» εξαγωγών στις ΗΠΑ άλλων μεγάλων οικονομιών ενδέχεται να κατευθυνθεί στη ευρωπαϊκή αγορά πιέζοντας τις τιμές, την εγχώρια παραγωγή (ιδίως στη μεταποίηση) και τα περιθώρια κέρδους.
Στην Κίνα, ο ρυθμός ανάπτυξης κατά το Α΄ Τρίμηνο εξέπληξε θετικά καθώς σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 5,4% για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο. Ωστόσο, η διατήρηση του πληθωρισμού σε αρνητικό έδαφος τον Μάρτιο, για δεύτερο διαδοχικό μήνα, αποτελεί ένδειξη περιορισμένης εγχώριας ζήτησης που σε συνδυασμό με την απώλεια, σε μεγάλο βαθμό, της αμερικανικής αγοράς λόγω των δασμών και τη μειωμένη παγκόσμια ζήτηση θέτει εν αμφιβόλω την ικανότητα της χώρας να αναπτύσσεται μεσοπρόθεσμα με ταχύ ρυθμό.
Δείτε εδώ αναλυτικά το Δελτίο της Τράπεζας Πειραιώς
Διαβάστε επίσης:
Μία μοναδική ευκαιρία για την χώρα
Καπελάκια “Trump 2028” πωλούνται στο ηλεκτρονικό κατάστημα του Ντόναλντ Τραμπ
Τραμπ: Ασκούμε ισχυρή πίεση στη Ρωσία με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
