ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παπασταύρου στα εγκαίνια της μονάδας απορριμμάτων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Η Πελοπόννησος πρωτοπόρος στο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων
Εγκαινιάστηκε χθες η μονάδα απορριμμάτων που παράδωσε ο μεγάλος κατασκευαστικός όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Πελοπόννησο, στην περιοχή Καλλιρόη της Μεσσηνίας, έργο με το οποίο δημιουργήθηκαν πάνω 800 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και προβλέπονται να «ανοίξουν» πάνω από 200 μόνιμες άμεσες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας της, δηλαδή για τα επόμενα 25 χρόνια, συμβάλλοντας στην τόνωση της απασχόλησης στην ευρύτερη περιοχή, παράλληλα με την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού προβλήματος της Περιφέρειας.
Τα εγκαίνια ολοκληρωθήκαν παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρου Παπασταύρου, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργου Περιστέρη, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, του γενικού γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκου, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, των βουλευτών ΝΔ, Μίλτου Χρυσομάλλη και Περικλή Μαντά, καθώς και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ειδικότερα, πρόκειται για την κατασκευή της τρίτης μονάδας που έχει αναλάβει η μεγάλη κατασκευαστική στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ύψους 167 εκατ. ευρώ, μέσω ΣΔΙΤ, έργο που σύμφωνα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Στ. Παπασταύρου, εξυπηρετεί το σύνολο του πληθυσμού και των επισκεπτών της περιφερειακής ενότητας, με μέγιστης δυναμικότητα τους 200.000 τόνους τον χρόνο.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα, το οποίο υλοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου, ενώ λειτουργεί παράλληλα με τα Τοπικά Σχέδια Ανακύκλωσης των Δήμων και περιλαμβάνει:
-Τρεις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων
-Τρεις Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων
-Δύο Σταθμούς Μεταφόρτωσης
-Έργα βελτίωσης των οδών πρόσβασης στις ΜΕΑ και στα ΣΜΑ
Με τη σειρά του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κ. Γιώργος Περιστέρης, επισήμανε πως πρόκειται για το δεύτερο έργο του Ομίλου που λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο, μετά από εκείνο της Ηπείρου, το οποίο απέσπασε το βραβείο του καλύτερου έργου υποδομής για το 2018.
«Mε την πλήρη λειτουργία της μονάδας ολοκληρώνεται ένα έργο εθνικής σημασίας, που τοποθετεί την Πελοπόννησο στην πρώτη γραμμή της βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων. Είμαστε υπερήφανοι που παραδίδουμε σήμερα και την τρίτη μονάδα του έργου, ολοκληρώνοντας το ορόσημο της κατασκευής», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του.
Και συνέχισε: «Ευχαριστώ τον κ. Δ. Πτωχό, τον κ. Στ. Παπασταύρου και τον κ. Ν. Παπαθανάση, οι οποίοι στήριξαν το έργο. Ιδιαίτερη μνεία θέλω να κάνω στις προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κ.κ. Κ. Χατζηδάκη και Θ. Σκυλακάκη, στις προηγούμενες περιφερειακές διοικήσεις, στους κ.κ. Π. Νίκα και Π. Τατούλη, στον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μ. Γραφάκο, στον ΦοΔΣΑ και σε όλους όσοι συνέδραμαν, ενάντια στις κραυγές που ακούγονταν. Βεβαίως, θέλω να ευχαριστήσω και τους κ.κ. Μ. Μαραγκουδάκη και Γ. Αγραφιώτη, οι οποίοι, ως ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, κατάφεραν να φέρουν το έργο σε αυτό το σημείο. Πρόκειται για το δεύτερο έργο του Ομίλου μας που λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο, μετά από εκείνο της Ηπείρου, το οποίο απέσπασε το βραβείο του καλύτερου έργου υποδομής για το 2018. Σας ευχαριστώ όλους θερμά — εργαζόμενους, υπεργολάβους, μελετητές — που βάλατε πλάτη και συμβάλατε στην ολοκλήρωση του έργου», δήλωσε ο κ. Περιστέρης.
Υπενθυμίζεται, πως στο σύνολο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει παραδώσει και επίσημα τρείς μονάδες στην Περιφέρεια οι οποίες τοποθετούνται στην περιοχή Παλαιοχούνη Αρκαδίας (Δήμος Τρίπολης), στην Σκάλα Λακωνίας του Δήμου Ευρώτα και τέλος στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας του Δήμος Οιχαλίας, όπου έγιναν και τα εγκαίνια.
Τα οφέλη του έργου για όλη την Πελοπόννησο
Το έργο υπόσχεται πως θα λύσει το περιβαλλοντικό πρόβλημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για περίοδο πέραν των 30 χρόνων διασφαλίζοντας διαχρονικά την τήρηση των κανόνων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το περιβάλλον με την επίτευξη σταθερά υψηλών περιβαλλοντικών αποδόσεων, ενώ υπολογίζεται πως θα επεξεργάζεται έως και 200.000 τόνους ετησίως.
Όπως επισήμανε και ο κ. Παπασταύρου κατά τη διάρκεια των εγκαινίων με το έργο αφενός έχουν δημιουργηθεί 800 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και προβλέπονται 200 μόνιμες άμεσες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας της, δηλαδή για τα επόμενα 25 χρόνια, χωρίς να συνυπολογίζεται σε αυτές η τόνωση της έμμεσης απασχόλησης από τη λειτουργία του έργου στην περιοχή (μεταφορές, εμπορία ανακυκλώσιμων, κ.λπ.).
Παράλληλα, όπως σημείωσε, η μονάδα της Μεσσηνίας θα διαχειρίζεται 60.000 τόνους αστικών στερεών αποβλήτων από τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, συμβάλλοντας στη δραστική μείωση της ταφής και την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα, παράγει «πράσινη» ενέργεια, η οποία διοχετεύεται στο δίκτυο ηλεκτρισμού της χώρας.
Συνεπώς, υπολογίζεται ότι θα παράγονται 5.400 MWh/έτος ενέργειας, η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες 1.500 οικογενειών», επισήμανε χαρακτηριστικά. Όπως είπε δε, πρόκειται για την τρίτη σε σειρά μονάδα, μαζί με τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων της Αρκαδίας και της Λακωνίας, με τις τρεις Μονάδες Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων να είναι συνολικής δυναμικότητας επεξεργασίας 200.000 τόνων ετησίως και να διαχειρίζονται και τα τρία βασικά ρεύματα αποβλήτων (ανακυκλώσιμα, σύμμεικτα και βιοαπόβλητα).
Πρόκειται για το επιστέγασμα μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής, που οφείλεται κατ’ αρχάς στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε εγκαινιάσει τη Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αρκαδία το 2023. Οφείλεται και στους προκατόχους μου, με τον κ. Θ. Σκυλακάκη να εγκαινιάζει και την δεύτερη Μονάδα στη Λακωνία ακριβώς έναν χρόνο πριν, τον Απρίλιο του 2024. Καίριο ρόλο διαδραμάτισαν και οι Περιφερειακές Αρχές και τα στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χάρη στην προσπάθεια των οποίων φθάσαμε με επιτυχία ως εδώ. Με τις υποδομές όπως αυτή που εγκαινιάζουμε σήμερα στην Μεσσηνία, η χώρα όχι μόνο αποκτά τις προϋποθέσεις να πετύχει τους στόχους που θέτει η Ευρώπη στη διαχείριση των αποβλήτων, αλλά περνά και σε ένα νέο, ενάρετο κύκλο διαχείρισης των αποβλήτων της», κατέληξε o υπουργός.
Σύμφωνα τέλος με όσα περιέγραψε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, από τις 21 παράνομες χωματερές στην Ελλάδα σήμερα μιλάμε για μια ολοκληρωμένη περιφερειακή διαχείριση που αποτελεί πρότυπο και οδηγό για όλη τη χώρα. Ειδικότερα, το 2019, λειτουργούσαν μόλις 3 μονάδες και 5 βρίσκονταν υπό κατασκευή και σήμερα λειτουργούν 13 μονάδες, ενώ 24 είναι σε φάση κατασκευής. «Αυτό το έργο δεν είναι απλώς υποδομή είναι σύμβολο μιας νέας εποχής με σύγχρονες, βιώσιμες λύσεις για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες», είπε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε επίσης:
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Εγκαίνια για την τρίτη μονάδα απορριμμάτων Πελοποννήσου – Τα 3 projects που ωριμάζουν
Αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος: Αποζημίωση 115 εκατ. ευρώ στην Ολυμπία Οδό
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τσικαλάκης (ΠΝΟ): Απαιτούμε διερεύνηση των συνθηκών του θανάτου της ναυτικού στο Claudi – Και τραυματισμός σε επιβατικό σκάφος
- Μαρίνα Χατζημανώλη: Προτεραιότητα μας η ψηφιοποίηση και η ανταγωνιστικότητα της Κυπριακής ναυτιλίας
- Louis Vuitton: Προχωρά σε αυξήσεις τιμών στις ΗΠΑ – Πόσο θα κοστίζει η δημοφιλής τσάντα Neverfull GM
- Μαφιόζικη εκτέλεση στο Χαλάνδρι: Πού εστιάζουν οι έρευνες – Ο ρόλος του «Έντικ» και τα «μυστικά» του ΙΧ
