ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε την Πέμπτη στο Λονδίνο ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει εντός των επόμενων δύο εβδομάδων έναν οδικό χάρτη για την πλήρη κατάργηση των εισαγωγών ρωσικών ορυκτών καυσίμων. Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την ενέργεια, ενώ η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η στρατηγική αυτή αποτελεί απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί να σταματήσει τη χρήση ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας REPowerEU. Αν και η φον ντερ Λάιεν δεν ανέφερε συγκεκριμένη ημερομηνία για την παρουσίαση του οδικού χάρτη, σύμφωνα με την ατζέντα της Επιτροπής, αναμένεται να δημοσιευτεί στις 6 Μαΐου.
NS Energy
Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει νομικά μέτρα που θα επιτρέπουν στις εταιρείες να αποχωρήσουν από υφιστάμενες συμβάσεις με ρωσικούς προμηθευτές χωρίς ποινές, πιθανώς επικαλούμενες ανωτέρα βία. Αυτό γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία η ΕΕ εξακολουθεί να εισάγει ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), παρά τις προσπάθειες μείωσης της εξάρτησης από τη Ρωσία. Το 2024, η ΕΕ εισήγαγε ρεκόρ 16,5 εκατομμύρια τόνους ρωσικού LNG, κυρίως μέσω spot αγορών, με τη Γαλλία και το Βέλγιο να αποτελούν σημαντικούς εισαγωγείς.
Η φον ντερ Λάιεν επεσήμανε τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας με εταίρους όπως οι ΗΠΑ και η Νορβηγία για την εξασφάλιση εναλλακτικών προμηθευτών ενέργειας. Η Επιτροπή εξετάζει επίσης τη δυνατότητα απαγόρευσης νέων συμβάσεων με ρωσικούς προμηθευτές φυσικού αερίου και την ενίσχυση των υφιστάμενων συμφωνιών με εταίρους εκτός Ρωσίας.
Η δημοσίευση του οδικού χάρτη στις 6 Μαΐου αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου της ΕΕ για ενεργειακή ανεξαρτησία από τη Ρωσία έως το 2027.
Διαβάστε επίσης
Μακρόν κατά Πούτιν: Να σταματήσει να λέει ψέματα πως θέλει ειρήνη ενώ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς
Νικόλας Πατέρας (Contships): Άλλο ένα κερδοφόρο deal του εφοπλιστή
Τραμπ προς Πούτιν: «Βλαντιμίρ, σταμάτα!» – Η ανάρτηση μετά τα ρωσικά χτυπήματα στο Κίεβο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Περού: Το Κογκρέσο απέρριψε το αίτημα της προέδρου Μπολουάρτε να ταξιδέψει στο Βατικανό για την κηδεία του πάπα Φραγκίσκου
- Βραζιλία: Επιδεινώθηκε η κατάσταση του Μπολσονάρου μετά τη νέα χειρουργική επέμβαση
- Ανακοίνωση – πισωγύρισμα για την Ημέρα Μνήμης των Αρμενίων – Ο Λευκός Οίκος εγκαταλείπει την «Γενοκτονία»
- Ράλι για το $Trump μετά την υπόσχεση για VIP δείπνο στους κορυφαίους επενδυτές του
