Με στόχο  την καταπολέμηση στων στρεβλώσεων και του έξτρα κόστους που δημιουργούν στο ηλεκτρικό σύστημα όσοι κάνουν ρευματοκλοπές ή αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς και αλλάζουν προμηθευτή, το υπουργείο Ενέργειας ετοιμάζει, σύμφωνα με πηγές νέα σειρά μέτρων.

Προ των θυρών είναι η τροποποίηση του άρθρου 42, με στόχο να αυστηροποιήσει τις προϋποθέσεις αλλαγής προμηθευτή, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο του ενεργειακού τουρισμού, των κακοπληρωτών δηλαδή που αλλάζουν εταιρεία προμήθειας αφήνοντας οφειλές στον προηγούμενο προμηθευτή. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με πηγές οι συνολικές οφειλές κακοπληρωτών στους προμηθευτές ξεπερνούν τα 2,7 δισ. ευρώ  ποσό που αυξάνεται συστηματικά. Τα υψηλά επίπεδα των ανείσπρακτων οφειλών, πιέζουν οικονομικά τους προμηθευτές και αυξάνουν το συνολικό κόστος ρεύματος.

1

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους  βρίσκεται στο ΥΠΕΝ η εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας που αφορά στην αλλαγή παρόχου από τους καταναλωτές, δηλαδή του άρθρο 42 του κώδικα προμήθειας το οποίο συζητείται τον τελευταίο ένα χρόνο στο υπουργείο.  Με βάση την εισήγηση της ΡΑΑΕΥ, η αλλαγή προμηθευτή θα επιτρέπεται πλην δύο περιπτώσεων. Δεν θα επιτρέπεται αν έχει επιβληθεί από τον προμηθευτή εντολή απενεργοποίησης μετρητή φορτίου  και ή αν υπάρχει εντολή επισήμανσης του πελάτη (flagging) ως υπερήμερου στο σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ από τρεις διαφορετικούς προμηθευτές για ανείσπρακτες οφειλές που συντελέστηκαν από την 1 Ιανουαρίου  του 2020 και μετά.

 Η διαδικασία του Debt Flagging προβλέπεται ότι θα γίνει από το ΔΕΔΔΗΕ και έχει να κάνει με την καταγραφή του ιστορικού των κακοπληρωτών, δημιουργώντας ένα ενεργειακό “Τειρεσία”, που θα είναι στη διάθεση της αγοράς. Εκεί θα αποτυπωθεί το ιστορικό όλων των καταναλωτών που έχουν οφειλές από τον Ιανουάριο του 2020. Για να λάβει  Debt Flagging, ένας καταναλωτής θα πρέπει αφού ενημερωθεί  από τους προμηθευτές όπου χρωστά  ότι έχει αρρύθμιστα χρέη, να μην ανταποκριθεί σε πρόταση για διακανονισμό των οφειλών τους.

Ωστόσο, προς το παρόν, εκκρεμεί η λήψη σχετικής απόφασης από το ΥΠΕΝ ώστε να τροποποιηθεί το άρθρο 42. Υπενθυμίζεται ότι αίτημα των προμηθευτών, μέσω του ΕΣΠΕΝ, ήταν να μπορεί και ο προηγούμενος προμηθευτής, εφόσον υπάρχουν ανείσπρακτες οφειλές, να αιτείται τη διακοπή ηλεκτροδότησης.

Ρευματοκλοπές: 1,2 δισ. το έτος

Άλλη μια πηγή έξτρα χρεώσεων για το ηλεκτρικό σύστημα και τελικά για τον καταναλωτή είναι οι απώλειες δικτύου, μέρος των οποίων προέρχονται από τις ρευματοκλοπές.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο ΕΣΠΕΝ, στην οριστική εκκαθάριση του α᾽εξαμήνου του 2022 το επίπεδο της παραγόμενης ενέργειας το οποίο δεν αντιστοιχείται από τον ΔΕΔΔΗΕ με τις καταμετρηθείσες ποσότητες, ανέρχεται σε σχεδόν 18%.  Δηλαδή για κάθε 10 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας που καταμετρώνται στο σύστημα, αντιστοιχούν  περίπου άλλες 1,8 μεγαβατώρες από ρευματοκλοπές και τεχνικές απώλειες του δικτύου. Και αν η κατανάλωση στο σύστημα είναι περίπου 5TWh, με το μέσο κόστος της αγοράς να υπολογίζεται στα 100 ευρώ, το κόστος των απωλειών και των ρευματοκλοπών αντιστοιχεί σε 100 εκατ. ευρώ το μήνα ή αλλιώς σε 1,2 δις. ευρώ ετησίως.

Το ζήτημα της αύξησης των ρευματοκλοπών και συνολικότερα των απωλειών ενέργειας (τεχνικών και μη) απασχολεί τόσο την πλευρά των προμηθευτών όσο και τη ΡΑΑΕΥ, η οποία  ετοιμάζεται να αλλάξει τη μεθοδολογία των καταμετρήσεων. Αίτημα των προμηθευτών είναι το κόστος των ρευμαοτκολοπών να μην το χρεώνονται αποκλειστικά οι προμηθευτές και να το μετακυλύουν στους καταναλωτές, αλλά μέρος αυτού να αναλαμβάνει ο ΔΕΔΔΗΕ.

Πέρα όμως από το κόστος των ρευματοκλοπών που ήδη έχει δημιουργηθεί,  στόχος του Υπουργείου είναι να αυστηροποιήσει το πλαίσιο ώστε να αποθαρρύνει όσους καταφεύγουν στις ρευματοκλοπές και έτσι να τις μειώσει.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του Διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) προς τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, που έγινε εδώ και λίγους μήνες προβλέπει σημαντική αύξηση των προστίμων για ρευματοκλοπές. Ειδικότερα, μετά τη διαπίστωση αφενός ότι το φαινόμενο της κλοπής έχει επεκταθεί και αφετέρου ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που είχε καθοριστεί το 2017 ως “πέναλτι” για τις ρευματοκλοπές σήμερα – με την αύξηση του κόστους που μεσολάβησε – είναι χαμηλότερη από την τρέχουσα της αγοράς, ο ΔΕΔΔΗΕ προτείνει νέα μεθοδολογία καθορισμού της τιμής με την οποία θα χρεώνεται η κλαπείσα ενέργεια.

Προβλέπεται μεθοδολογία με βάση τα τρέχοντα σταθερά και κυμαινόμενα τιμολόγια, συν τις λοιπές χρεώσεις (ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ, δίκτυα) ώστε το «πέναλτι» να αναπροσαρμόζεται ανάλογα με την εξέλιξη της αγοράς. Η τιμή που προκύπτει αυξάνεται στο διπλάσιο (συν 100 %) σε όλες τις περιπτώσεις εκτός από τους καταναλωτές που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο για τους οποίους η προσαύξηση είναι 50%. Ενδεικτικά με τα δεδομένα του πρώτου εξαμήνου 2024 η κλαπείσα ενέργεια θα χρεωνόταν από 464 έως 520 ευρώ ανά μεγαβατώρα για οικιακούς και λοιπούς (επαγγελματίες) καταναλωτές αντίστοιχα και από 145 – 280 για τους δικαιούχους ΚΟΤ.