ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το πολύχρονο μυστήριο που περιβάλλει την περιουσία του Νικολά Πουές, απόγονο πέμπτης γενιάς του ιδρυτή της Hermès, έγινε ακόμα πιο σκοτεινό με την κατάθεση αγωγής στην Ουάσινγκτον. Η εταιρεία Honor America Capital κατηγορεί τον Πουές ότι δεν παρέδωσε μετοχές της Hermès International SCA αξίας περίπου 14 δισ. ευρώ, παρά τη συμφωνία πώλησης που είχε συναφθεί.
Ο πρόεδρος της Honor America, Αμπντουλά Μισάλ Αλ Θανί, υποστηρίζει ότι η εταιρεία του υποστηρίζεται χρηματοδοτικά από τον Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί, Εμίρη του Κατάρ. Η εταιρεία ζητά αποζημίωση άνω των 1,3 δισ. δολαρίων, υποστηρίζοντας ότι ο Πουές παραβίασε τους όρους της συμφωνίας.
Ωστόσο, ο δικηγόρος του Πουές, Γκρεγκουάρ Μανζιά, τον οποίο συνδράμει η Φανί Μαργκερά, διαψεύδει ότι ο πελάτης του συμμετείχε ποτέ σε τέτοια συναλλαγή. Όπως αναφέρει, ο Πουές έμαθε για τη φερόμενη συμφωνία από τον Τύπο.
Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς δεν είναι σαφές αν ο Πουές είχε ποτέ τη δυνατότητα να πουλήσει τις επίμαχες μετοχές. Για χρόνια, βρίσκεται στο επίκεντρο νομικών ερευνών σε Γαλλία και Ελβετία αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς περίπου 6 εκατομμυρίων μετοχών της Hermes, στις οποίες –όπως ισχυρίζεται– δεν έχει πλέον πρόσβαση.
Το ερώτημα αν διατηρεί ακόμα την κυριότητα αυτών των μετοχών είχε τεθεί για πρώτη φορά πριν από πάνω από μία δεκαετία, όταν ο ιδρυτής της LVMH, Μπερνάρ Αρνό, αποκάλυψε ότι αποκτούσε μεθοδικά σημαντικό ποσοστό στη Hermès, η οποία τότε τελούσε υπό αυστηρό οικογενειακό έλεγχο.
Το 2014, ο Αρνό ήρθε σε συμφωνία με την οικογένεια Hermès, δεσμευόμενος η LVMH να διανείμει τις μετοχές της Hermes στους μετόχους της και να μην αποκτήσει άλλες για πέντε χρόνια. Έκτοτε, αποσύρθηκε σταδιακά από τη μετοχική της σύνθεση, ενώ ο Νικολά Πουές παραιτήθηκε από το εποπτικό συμβούλιο της Hermès. Η τύχη των δικών του μετοχών παρέμεινε αδιευκρίνιστη.
Το 2023, ο Πουές κατηγόρησε τον επί σειρά ετών διαχειριστή της περιουσίας του, Ερίκ Φρεϊμόν, για κακοδιαχείριση. Ο Φρεϊμόν αρνήθηκε τις κατηγορίες και το Εφετείο της Γενεύης τον δικαίωσε τον Ιούλιο του 2024, σημειώνοντας ότι ο Πουές είχε αναθέσει από μόνος του στον ίδιο τον έλεγχο των λογαριασμών του και μπορούσε να ανακαλέσει την εξουσιοδότηση ανά πάσα στιγμή.
Το δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι δύο λογαριασμοί στην Ελβετία, οι οποίοι περιλάμβαναν μετοχές της Hermès, ήταν υπό τον έλεγχο του Πουές από το 1998 έως το 2022. Δεν διαπιστώθηκε καμία απάτη, ενώ ο Πουές δεν προχώρησε σε έφεση. Ωστόσο, το πού βρίσκονται αυτές οι μετοχές παραμένει ένα άλυτο μυστήριο.
«Βρισκόμαστε στη διαδικασία έρευνας με εμπλεκόμενα πρόσωπα και θεσμικά όργανα ώστε να εντοπίσουμε τις μετοχές και να εξετάσουμε πώς μπορούν να ανακτηθούν», ανέφερε σε δήλωσή του στο Bloomberg ο Γκρεγκουάρ Μανζιά.
Αν ο Πουές διατηρεί ακόμα το ποσοστό του 5,7%, παραμένει ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος της Hermès, κατασκευάστριας των διάσημων τσαντών Birkin και των μεταξωτών φουλαριών. Η Hermès, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση, έχει δει την αξία της να εκτοξεύεται. Σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, η οικογένεια Hermès είναι πλέον η πλουσιότερη στην Ευρώπη, με συνολική καθαρή περιουσία άνω των 192 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η αγωγή στις ΗΠΑ είναι το τελευταίο κεφάλαιο σε αυτή την περίπλοκη ιστορία. Σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο, περιλαμβάνονται επιστολές και συμφωνίες υπογεγραμμένες μεταξύ της Honor America Capital και του Νικολά Πουές, μέσω του δικηγόρου Φρανσουά Μπες. Μία επιστολή, με ημερομηνία 27 Φεβρουαρίου, υπογεγραμμένη από τον Αμπντουλά Μισάλ Αλ Θανί, αναφέρει: «Ανυπομονούμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη συναλλαγή», η οποία έχει «πλήρη χρηματοδοτική κάλυψη από την Αυτού Υψηλότητα», τον Εμίρη του Κατάρ.
Σύμφωνα με την αγωγή, ο Πουές και η εταιρεία Borysthene LLC με έδρα το Ντέλαγουερ – η οποία χαρακτηρίζεται «συνδεδεμένη» με τον ίδιο – συμφώνησαν στην πώληση των μετοχών τον Φεβρουάριο. Όμως, μετά από καθυστερήσεις, η συμφωνία ακυρώθηκε τον Μάρτιο, όταν ο Φρανσουά Μπες ενημέρωσε την Honor America Capital ότι οι μετοχές δεν μπορούσαν να ανακτηθούν από την ελβετική τράπεζα Lombard Odier, «παρά τις επανειλημμένες και επίμονες προσπάθειες». Η τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η υπόθεση επαναφέρει στο προσκήνιο τον τρόπο με τον οποίο το Κατάρ αξιοποιεί τον ενεργειακό του πλούτο στον κόσμο της πολυτέλειας. Το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ και άλλες οντότητες του Κόλπου έχουν αποκτήσει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, όπως τα πολυκαταστήματα Harrods στο Λονδίνο και Printemps στο Παρίσι, καθώς και τα fashion brands Valentino και Balmain, μέσω της επενδυτικής εταιρείας Mayhoola.
Ούτε ο Φρανσουά Μπες ούτε ο Ζαμίλ Ζουαουί, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την Honor America Capital, απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.
Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο Μπες απέκτησε πληρεξούσιο για λογαριασμό του Πουές τον Σεπτέμβριο. Η συμφωνία πώλησης αναφέρει και τον Ερίκ Φρεϊμόν ως «σύμβουλο» στη συναλλαγή, χωρίς να διευκρινίζεται με ποια πλευρά συνεργαζόταν.
Καθώς πολλά έγγραφα έχουν υποβληθεί υπό άκρα μυστικότητα, η πορεία της αγωγής είναι ασαφής. Όμως, αυτά που διακυβεύονται αυξάνονται.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η χρηματιστηριακή αξία της Hermès άγγιξε τα 249 δισεκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας για πρώτη φορά την LVMH και κατακτώντας την κορυφή του γαλλικού χρηματιστηριακού δείκτη CAC 40. Μια ανατροπή-ορόσημο στην ιστορία της γαλλικής πολυτέλειας.
Διαβάστε επίσης:
Hermès: Η Κίνα «φρενάρει» την βασίλισσα της πολυτέλειας – Παραμένει η πιο ανθεκτική του κλάδου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η γεωπολιτική αξία του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού
- Ο πρώτος δισεκατομμυριούχος της Αλβανίας: Η διαδρομή του Σαμίρ Μάνε από την εξορία στη δημιουργία μίας αυτοκρατορίας
- Γιατί ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε τώρα τα νέα μέτρα στήριξης ύψους 1 δισ. ευρώ – Οι στόχοι της ΔΕΘ
- Σε πλήρη εξέλιξη ο εμπορικός πόλεμος, δοκιμάζει τις αντοχές των αγορών
