Οι Οβιδιακές μεταμορφώσεις του Ντόναλντ Τραμπ οδηγούν τις αποφάσεις μετά τις 2 Απριλίου αναφορικά με τους δασμούς, καθώς είναι αμετακίνητη η πεποίθησή του ότι αποτελούν το μέσο πολιτικής που θα υποβοηθήσει την Αμερική να γίνει πάλι Μεγάλη!

Προκαλώντας υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές και αποστροφή προς το μετοχικό κίνδυνο καθώς πληθαίνουν οι φωνές όσων θεωρούν ότι με αυτήν την πολιτική ο κίνδυνος της ύφεσης στην οικονομία είναι ορατός, ακόμη και εντός του 2025 !

1

Ταυτόχρονα, το υψηλό δημόσιο χρέος που ξεπερνάει τα $34 τρις. (πάνω από το 120% του ΑΕΠ) όταν ήταν περί τα $20 τρις. επτά χρόνια νωρίτερα σε συνδυασμό με την πολιτική μείωσης φόρων, προκαλούν  εύλογες ανησυχίες σε σχέση με την προοπτική ομαλής αναχρηματοδότησής του.

Σαν αποτέλεσμα, τις προηγούμενες ημέρες καταγράφηκε κύμα πωλήσεων  αμερικανικών ομολόγων (sell-off) από μεγάλους επενδυτές, πιθανόν από χώρες της Ασίας αν ληφθεί υπόψη ότι η Ιαπωνία και η Κίνα κατέχουν από κοινού τίτλους αξίας  σχεδόν $1,9 τρις. !

Και ήταν αυτός ο λόγος,  από κοινού με την υποχώρηση του δολαρίου,  που οδήγησε τον Τραμπ στην απόφαση να αναστείλει την εφαρμογή των δασμών προς όλες τις χώρες  για 90 ημέρες, εξαιρώντας την Κίνα με την οποία η διαδικασία επιβολής αντιποίνων παραμένει.

Το παραπάνω σκηνικό έχει αντικαταστήσει την εμπιστοσύνη προς τις τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα και νομίσματα με τη σύγχυση και την αβεβαιότητα απέναντι τους.

 Με τις αγορές να έχουν συνάψει ανακωχή προσώρας, ενδεχομένως και λόγω των εορτών του Πάσχα που έχουν συμβάλει στη δραστική μείωση των ημερήσιων συναλλαγών, προσδοκώντας ότι η διαπραγμάτευση των ΗΠΑ με τους εμπορικούς εταίρους της θα οδηγήσει σε αποδεκτές συμφωνίες.

Με την Κίνα ωστόσο όλα τα σενάρια είναι πιθανά, καθώς οι μεταξύ των χωρών δασμοί ξεπερνούν το 100% και καμία πλευρά δεν προτείνει ακόμη την έναρξη διαπραγματεύσεων,  παρά τον υψηλό βαθμό αλληλεξάρτησης που έχει ήδη συντελεστεί μεταξύ των δύο οικονομιών.

Ο υψηλός βαθμός αβεβαιότητας οδηγεί σε δύο διακριτές επιλογές τους διαχειριστές που μειώνουν τις μετοχικές τοποθετήσεις ή τις θέσεις σε  ομόλογα που θεωρούν ότι ενδεχομένως δεν θα αποτελέσουν ασφαλή επένδυση: η πρώτη είναι η αυτονόητη αυξημένη διακράτηση ρευστών διαθεσίμων προσβλέποντας σε κατάλληλες τοποθετήσεις όταν η ορατότητα βελτιωθεί.

Η δεύτερη αφορά τις τοποθετήσεις σε χρυσό που αναβαθμίζει το ρόλο του ως επενδυτικού καταφυγίου παρά το γεγονός ότι δεν αποφέρει προσόδους αλλά μόνο την προσδοκία υπεραξιών, με την τιμή του να ξεπερνά τα $3.200/ουγκιά και την Goldman Sachs να εκτιμά ότι είναι πιθανή η αναρρίχησή τους στα $4.000/ουγκιά του χρόνου εν μέσω των κλιμακούμενων γεωπολιτικών κινδύνων.

Το ελληνικό χρηματιστήριο συγχρονίστηκε με τις ευρωπαϊκές αγορές  κινούμενο μάλιστα με αυξημένη μεταβλητότητα και  με τον  ΓΔ να χάνει ενδοσυνεδριακά όλα τα φετινά κέρδη !

Όμως, το «έξυπνο χρήμα» διέγνωσε άμεσα την οφθαλμοφανή υπερβολή, αποτέλεσμα των μαζικών ρευστοποιήσεων όλων των blue chips και εκποιήσεων χαρτοφυλακίων στα οποία συνέτρεχε η δραστική υποχώρηση των καλυμμάτων τους (margin calls).

Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας συνεχίζει να εκτιμά ότι ο φετινός ρυθμός μεγέθυνσης θα διαμορφωθεί στο 2,3% με την ετήσια έκθεσή του και θεωρεί περιορισμένες τις αρνητικές επιπτώσεις από τα Tramponomics για την ελληνική οικονομία που έχει εξαγωγές προς τις ΗΠΑ μόλις στο 4,5% του συνόλου.

Είναι ωστόσο πιθανό να υπάρξουν έμμεσες επιπτώσεις αν πληγούν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Την ίδια ώρα, οι ευοίωνες προοπτικές των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης και πολλών από τις υπόλοιπες, διαμορφώνουν ελκυστικές αποτιμήσεις με πολλά P/E να είναι μονοψήφια (τράπεζες, ΜΟΗ, Helleniq Energy, Metlen, Titan, Jumbo, Aegean κοκ), δείκτη P/BV μονοψήφιο και υψηλές μερισματικές αποδόσεις με το σύνολο των χρηματικών διανομών να διαμορφώνονται φέτος πάνω από τα €5 δις.

Επιπλέον, η έκθεση τoυ οίκου αξιολόγησης S & P στις 18/4 είναι πιθανό να επιφυλάξει θετικό περιεχόμενο και ενδεχόμενη  αναβάθμιση του αξιόχρεου καθώς τα δημοσιονομικά δεδομένα οδηγούν σε συνέχιση της καταγραφής υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος και το 2025, τα ταμιακά διαθέσιμα ύψους €42 δις. είναι υψηλά, οι πρόωρες αποπληρωμές συνεχίζονται και οι φετινές χρηματοδοτικές ανάγκες έχουν ολοκληρωθεί.

Ενόψει των παραπάνω, η προσέγγιση των 1.650 μονάδων του ΓΔ είναι πιθανή καθώς το ελληνικό αφήγημα είναι δυνατό να διατηρήσει τη θετική προοπτική του, επιτρέποντας στους διεθνείς επενδυτικούς οίκους να συνεχίζουν τις αναβαθμίσεις των τιμών για πολλά ελληνικά blue chips, στο βαθμό που δεν συντρέξουν συνθήκες επιδείνωσης του διεθνούς περιβάλλοντος.

Διαβάστε επίσης

Deutsche Bank για ΔΑΑ: Top pick από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση σε Ελλάδα και Ευρώπη

Jefferies: Δυνατό το ξεκίνημα των τραπεζών στη διαχείριση κεφαλαίων το πρώτο τρίμηνο

Goldman Sachs: Γιατί η πτώση στο πετρέλαιο μπορεί να μην έχει πιάσει πάτο