Μέχρι τα τέλη του χρόνου αναμένεται να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του νέου χωροταξικού για τις ΑΠΕ που αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον η αγορά. Η ολοκλήρωση του χωροταξικού καθυστερεί ” λόγω  γεγονότων που δεν ήταν δυνατό να προβλεφθούν και να αποφευχθούν”, όπως αναφέρεται στην έγκριση της σχετικής απόφασης του υπουργείου Ενέργειας.

Αγκάθι στην ολοκλήρωσή του, σύμφωνα με πηγές, είναι η οριστική χωροθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών παραγωγής «πράσινης» ενέργειας όπως είναι τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, που αναμένεται να προβλέπονται σε αυτό ενώ θα περιλαμβάνει και μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, θα προσθέτει νέες περιοχές  προτεραιότητας για επενδύσεις αιολικών πάρκων  και θα αφαιρεί άλλες που έχουν πλέον κορεστεί.

1

Σημειώνεται ότι η νέα μελέτη  ήταν έτοιμη από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ από τις αρχές του περασμένου φθινοπώρου, αλλά εκκρεμούν ακόμη κρίσιμα ζητήματα που είχαν να κάνουν κυρίως με τις θέσεις των υπεράκτιων αιολικών – θέμα για το οποίο υπάρχουν ακόμη πολλές αντιρρήσεις και διενέξεις. Υπενθυμίζεται ότι για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, εκκρεμεί η έγκριση των 20 οικοπέδων από το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να υπογραφεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα οριστικοποιήσει το εθνικό σχέδιο των off shore αιολικών.

Επίσης, θα πρέπει να συνδυάζεται το χωροταξικό των ΑΠΕ με τα υπόλοιπα ειδικά χωροταξικά πλαίσια τα οποία βρίσκονται υπό εκπόνηση, όπως εκείνα του τουρισμού, των υδατοκαλλιεργειών κλπ.

Η παράταση της προθεσμίας

Ειδικότερα, με σχετική απόφασή του, ο υπουργός Ενέργειας ενέκρινε την παράτασης της προθεσμίας ολοκλήρωσης της σύμβασης «Αξιολόγηση και αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΧΠ ΑΠΕ)» με κωδικό ΟΠΣ 5032948 καθώς και του επικαιροποιημένου χρονοδιαγράμματός της, μέχρι τις 16.12.2025.

Όπως αναφέρει η απόφαση καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της σύμβασης του θέματος δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του Αναδόχου, ούτε ανάγεται στη σφαίρα ευθύνης του.   Αλλά η καθυστέρηση εκτέλεσης του χρονοδιαγράμματος της σύμβασης του θέματος οφείλεται κυρίως σε γεγονότα που δεν ήταν δυνατό να προβλεφθούν και να αποφευχθούν.  Με την προτεινόμενη παράταση δεν επέρχεται μεταβολή της συμβατικής αμοιβής του Αναδόχου.

Με το νέο χωροταξικό, στόχος της Πολιτείας είναι να υπάρχει ένας οδικός χάρτης για την αντιμετώπιση αδειοδοτικών θεμάτων στις περιπτώσεις των ΑΠΕ με στόχο τη  διευκόλυνση και την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών επίλυσης.

Ειδικότερα, το νέο χωροταξικό για τις ΑΠΕ προχωρεί στην αύξηση των περιοχών αιολικής προτεραιότητας από 58 σε 67 σε όλη τη χώρα με την Κρήτη να καταλαμβάνει 22 αντίστοιχες περιοχές, οι οποίες κατανέμονται από τη μία άκρη του νησιού στην άλλη με την πλειοψηφία να κατανέμεται στο Ηράκλειο.

Η  χωροθέτηση νέων έργων ΑΠΕ στην Κρήτη είναι αντικείμενο συζητήσεων  ανάμεσα στο ΥΠΕΝ και την τοπική κοινωνία με δεδομένο ότι πολλαπλασιάζεται ο ηλεκτρικός χώρος που θα προκύψει με την ολοκλήρωση και θέση σε λειτουργία της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιού με την Αττική.

Σχετικά με τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες για τις οποίες το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ήδη τεράστιο,  ορίζονται όπως και για τις ΑΠΕ,   ζώνες αποκλεισμού:    τα  διακηρυγμένα μνημεία,  οι περιοχές  απολύτου προστασίας της φύσης,  οι διεθνούς σημασίας υγροτόποι Ραμσάρ,  οι πυρήνες εθνικών  δρυμών, οι τόποι κοινοτικής σημασίας του δικτύου προστατευόμενων περιοχών  Natura 2000,  η γεωργική  γη  υψηλής παραγωγικότητας, τα «Απάτητα Βουνά»,  περιοχές εντός σχεδίου,  οι  περιοχές οργανωμένης τουριστικής ανάπτυξης, τα δάση και οι δασικές εκτάσεις (εκτός εάν προστεθούν σε υφιστάμενα έργα ΑΠΕ) κλπ.  Η απαγόρευση ισχύει για ζώνη 500 μέτρων γύρω από αυτές τις περιοχές, όπως ισχύει και για τα φωτοβολταϊκά πάρκα. Ειδικά για τα ηλιακά συστήματα το ποσοστό κάλυψης  από φωτοβολταϊκά σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και βοσκοτόπια ανά δήμο  προσδιορίζεται  στο 3% ενώ προτείνεται απαγόρευση εγκατάστασή τους σε  φυσικές λίμνες.

Σε ό,τι αφορά τα φωτοβολταϊκά πάρκα το χωροταξικό ορίζει μέγιστο ποσοστό κάλυψης εδάφους επί των εκτάσεων που καλλιεργούνται και διατίθεται για βόσκηση στο 3%. Επίσης διατηρεί την νομοθεσία σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γεωργική γη και σε γη υψηλής παραγωγικότητας έως 1 MW.