array(0) {
}
        
    
Menu
1.89%
Τζίρος: 125.21 εκατ.

Πώς μπορεί να υπάρξει εμπορική «συμμαχία» Ελλάδας – Κίνας: Τα μνημόνια συνεργασίας και η αλήθεια

Comments

Πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή ο Ν. 5193/2025 με τίτλο «Ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς και άλλες διατάξεις». Μία ακόμη μεταρρυθμιστική παρέμβαση της Κυβέρνησης, με στόχο την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης, την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και την τόνωση της κοινωνικής συνοχής.

Από τις πολλές θετικές ρυθμίσεις του νέου Νόμου, τρεις παρεμβάσεις εδράζουν τη μεταρρυθμιστική αφετηρία τους στο 2019 και το 2020, υλοποιούμενες από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

1

Πρόκειται για:

-Τον εξωδικαστικό μηχανισμό, με διπλασιασμό της περιμέτρου επιλεξιμότητας, προκειμένου να καλύπτεται η μεσαία τάξη και να αντιμετωπιστεί περαιτέρω το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους.

-Την παράταση λειτουργίας του Προγράμματος «Ηρακλής», για την μείωση των κόκκινων δανείων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

-Την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της ελκυστικότητας της Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών προς τις τράπεζες και το Δημόσιο αποτέλεσε ένα μεγάλο στοίχημα για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από το 2020. Με τον Ν. 4738/2020 για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θεσπίστηκε ένα νέο, συνεκτικό, ρεαλιστικό και καινοτόμο θεσμικό πλαίσιο με στόχο την αντιμετώπιση, με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας, διαφάνειας, ευελιξίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, του μεγάλου οικονομικού και κοινωνικού προβλήματος της υπερχρέωσης των πολιτών.

Πλαίσιο που συνάντησε σφοδρή αντίδραση από την τότε Αντιπολίτευση, που πήρε εύσημα αποτελεσματικότητας σε αλλεπάλληλες ανακοινώσεις του Eurogroup και σε εκθέσεις μεταπρογραμματικής εποπτείας και που έχει σήμερα, 4,5 χρόνια μετά την θέσπισή του και με τις σημαντικές βελτιωτικές παρεμβάσεις που θεσμοθετήθηκαν έκτοτε, να επιδείξει απτά αποτελέσματα. Με βάση το κλείσιμο του 1ου τριμήνου του 2025, έχουμε ρυθμίσεις συνόλου οφειλών 10,9 δισ. ευρώ, με το συνολικό ιδιωτικό χρέος, ως αποτέλεσμα και του εξωδικαστικού μηχανισμού, να βρίσκεται στη 16η θέση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με το Πρόγραμμα «Ηρακλής», οι τράπεζες συνεχίζουν να επιτυγχάνουν σημαντική μείωση των µη εξυπηρετούµενων δανείων στα χαρτοφυλάκιά τους. Ο Ν. 4649/2019, για την παροχή εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων, εισήγαγε ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σχέδιο συρρίκνωσης του υψηλού αποθέματος «κόκκινων» δανείων.

Προωθήθηκε μία συστημική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, προσαρμοσμένη στην κατάσταση τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και ενισχύθηκε η ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η εμπιστοσύνη σε αυτό, ανοίγοντας τον δρόμο για τη σταδιακή πιστωτική επέκταση. Δηλαδή, για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας μέσω της παροχής ρευστότητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Έτσι, το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε σημαντικά, από τα 75,4 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019 στα 12,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2023, και στα 6 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2024.

Και το ποσοστό των «κόκκινων δανείων» από το 43,6% τον Ιούνιο του 2019 στο 8,4%

τον Ιούνιο του 2023 και στο 3,8% το Δεκέμβριο του 2024, το χαμηλότερο ποσοστό από την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη.

Τέλος, με τον νέο Νόμο, ενισχύεται ουσιωδώς η Κεφαλαιαγορά και το Χρηματιστήριο με φορολογικά και άλλα κίνητρα, τη θεσμική θωράκιση των εποπτικών μηχανισμών, τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τα κρυπτοστοιχεία, τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τα ομολογιακά δάνεια, μηχανισμούς ελέγχου και εποπτείας για τις εκδόσεις «πράσινων ομολόγων».

Υπενθυμίζεται ότι με το Ν. 4706/2020, για την εταιρική διακυβέρνηση ανωνύμων εταιρειών και τη σύγχρονη αγορά κεφαλαίου, για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια, θεσπίστηκαν διατάξεις που αποσκοπούσαν στην πιο αποτελεσματική εταιρική διακυβέρνηση των ανωνύμων εταιρειών, προσαρμόζοντας παράλληλα το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς κεφαλαίου και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά της.

Συμπερασματικά, η Κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει τη μάχη για τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας, τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας, με απώτερο στόχο την οικονομική ισχυροποίηση της πατρίδας μας εν μέσω έντονης αβεβαιότητας.

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κ. Πιερρακάκης στο Eurogroup: Αναζητούμε μια αμοιβαία ωφέλιμη λύση για τους δασμούς Τράμπ
Στη Βαρσοβία ο Κυριάκος Πιερρακάκης για τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN
Πιερρακάκης: Τροχάδην για μεταρρυθμίσεις – Το παρασκήνιο του ΚΥΣΟΙΠ και το μήνυμα στους επενδυτές

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς μπορεί να υπάρξει εμπορική «συμμαχία» Ελλάδας – Κίνας: Τα μνημόνια συνεργασίας και η αλήθεια
Απόφαση – σταθμός από Άδωνι Γεωργιάδη: Τέλος στις γεύσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων
Βακάκης διαψεύδει… Βακάκη για τις επιδόσεις της Jumbo
Χρηματιστήριο: Τι συμβαίνει με την μετοχή της Εθνικής, κάτω από μία φορά p/bv Πειραιώς, Eurobank και Αlpha
Το ράλι και οι ψίθυροι στην Εθνική, οι 7 συνοδοιπόροι του Κόκκαλη, τι συμβαίνει με την Phosbank, τα βουβάλια του Βακάκη, πού θα δέσουν τα yachts στις Σπέτσες και τα ψώνια του εφοπλιστή Προκοπίου
Χωροταξικό ΑΠΕ: Παράταση μέχρι το Δεκέμβριο το 2025- Αγκάθι τα υπεράκτια αιολικά
The Noverian: Πράσινο φως για το δεύτερο Χίλτον του κρητικού ομίλου Χνάρη
Forbes: Οι 18 διασημότεροι δισεκατομμυριούχοι του 2025 με συνολική περιουσία 39 δισ. δολαρίων
Πού δαγκώνει η καθημερινότητα και που η μακροοικονομία
Σε πασχαλινούς ρυθμούς η αγορά