ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
“Μεταξύ σφύρας και άκμονος” βρίσκονται οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την ενέργεια και συγκεκριμένα το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), καθώς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ, οι οποίες αλλάζουν τώρα τους κανόνες του παιχνιδιού στο εμπόριο.
Κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης 2022-2023, που επισκιάστηκε από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, το LNG των ΗΠΑ βοήθησε να καλυφθεί το ρωσικό κενό στον εφοδιασμό της Ευρώπης.
Σήμερα όμως, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ κλονίζει τις σχέσεις του με την ΕΕ χρησιμοποιώντας την ενέργεια ως διαπραγματευτικό εργαλείο στον εμπορικό κόσμο, οι επιχειρήσεις δηλώνουν επιφυλακτικές, φοβούμενες ότι η εξάρτηση αυτή, αποτελεί ακόμη ένα από τα τρωτά τους σημεία.
Σε αυτό το πλαίσιο, στελέχη μεγάλων εταιρειών της ΕΕ αναφέρουν τώρα κάτι που ήταν αδιανόητο πριν από ένα χρόνο.
Η εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου, είναι σήμερα μια καλή ιδέα!
Αυτό βέβαια θα απαιτούσε ακόμη μια σημαντική αλλαγή πολιτικής, καθώς λόγω του ουκρανικού, η ΕΕ έχει δεσμευτεί να τερματίσει τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας έως το 2027.
Και τώρα, δυσκολεύεται να παραδεχτεί ότι μάλλον αυτό δεν είναι και τόσο εφικτό.
Τελείωσαν οι επιλογές
Γεγονός όμως είναι ότι η Ευρώπη έχει περιορισμένες επιλογές αυτή τη στιγμή.
Οι συνομιλίες με το Κατάρ (κολοσσό στο LNG) για περισσότερο φυσικό αέριο έχουν “παγώσει” και ο ρυθμός ανάπτυξης των ΑΠΕ, δεν της επιτρέπει να κινηθεί με ασφάλεια.
“Εάν τα πράγματα ηρεμήσουν κάπως στην Ουκρανία, θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε σε ροές 60 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, ίσως και 70, ετησίως”, δήλωσε στο Reuters ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της γαλλικής Engie, Ντιντιέ Ουλό.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να καλύψει περίπου το 20-25% των αναγκών της ΕΕ, από 40% πριν από την ρωσική εισβολή.
Σημειώνεται ότι η Engie που ανήκει εν μέρει στο γαλλικό κράτος, βρίσκεται στη λίστα των σημαντικότερων αγοραστών φυσικού αερίου από την ρωσική Gazprom.
Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του γαλλικού πετρελαϊκού κολοσσού TotalEnergies, Πάτρικ Πουγιάν, προειδοποιεί την Ευρώπη να μην βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στο αμερικανικό αέριο, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις.
“Η Ευρώπη δεν θα επιστρέψει ποτέ στην εισαγωγή 150 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων από τη Ρωσία όπως πριν από τον πόλεμο, αλλά ένα ασφαλές νούμερο θα ήταν περίπου στα 70″, εκτιμά ο Πουγιάν.
Επισημαίνεται ότι η Total είναι ένας ισχυρός εξαγωγέας αμερικανικού LNG, ενώ πουλά επίσης ρωσικό LNG μέσω της Novatek.
Σε δίλημμα η Γερμανία
Ωστόσο, η Γαλλία, η οποία παράγει μεγάλες ποσότητες πυρηνικής ενέργειας, βρίσκεται σε καλύτερη θέση από την Γερμανία, που βασίστηκε κυρίως στο φθηνό ρωσικό αέριο για να βοηθήσει τον κατασκευαστικό της τομέα έως τον πόλεμο της Ουκρανίας.
Στο Leuna Chemical Park, ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά πάρκα της Γερμανίας, που δραστηριοποιούνται τα εργοστάσια της Dow Chemical και της Shell (μεταξύ άλλων), ορισμένοι κατασκευαστές θέλουν το ρωσικό αέριο να επιστρέψει πάραυτα!
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία κάλυπτε το 60% των τοπικών αναγκών της, κυρίως μέσω του σημαντικού αγωγού Nord Stream, έως ότου υπέστη δολιοφθορά το 2022.
“Βρισκόμαστε σε κρίση και δεν γίνεται να περιμένουμε άλλο”, εξηγεί ο Κριστόφ Γκούνθερ, διευθύνων σύμβουλος της InfraLeuna που διαχειρίζεται τις γερμανικές εγκαταστάσεις.

Αναφέρει ακόμη ότι η επαναλειτουργία των αγωγών θα διευκόλυνε πολύ την κατάσταση, καθώς η γερμανική χημική βιομηχανία περικόπτει σταθερά θέσεις εργασίας.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σχεδόν το ένα τρίτο των Γερμανών ψήφισαν φιλικά προς τη Ρωσία κόμματα στις ομοσπονδιακές εκλογές του Φεβρουαρίου.
Μάλιστα, το 49% των Γερμανών επιθυμεί επιστροφή στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa.
Ενέργεια να’ ναι και από όπου να ‘ναι
“Χρειαζόμαστε ρωσικό αέριο, χρειαζόμαστε φθηνή ενέργεια, από όπου κι αν προέρχεται“, τονίζει ο Κλάους Πορ, διευθύνων σύμβουλος της Leuna-Harze, μιας μεσαίου μεγέθους εταιρείας στο Leuna Park.
“Έχουμε ανάγκη τον Nord Stream 2 γιατί πρέπει να διατηρήσουμε υπό έλεγχο το ενεργειακό κόστος”, συμπληρώνει.
Η βιομηχανία ζητεί από την κυβέρνηση να αναζητήσει φθηνή ενέργεια, τονίζουν οι τοπικοί παράγοντες των κρατιδίων.
Στο Βραδεμβούργο η διαμαρτυρία είναι εντονότερη καθώς εκεί εδρεύει το διυλιστήριο Schwedt, συνιδιοκτησίας του ρωσικού γίγαντα Rosneft, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της γερμανικής κυβέρνησης.
Ο “τυφώνας” Τραμπ
Το αμερικανικό αέριο κάλυψε το 16,7% των εισαγωγών της ΕΕ πέρσι, ενώ η συμβολή της Ρωσίας αναμένεται να σημειώσει πτώση κάτω από το 10% φέτος, μετά το λουκέτο στους αγωγούς της Ουκρανίας.
Την ίδια στιγμή, η ΕΕ ετοιμάζεται να αγοράσει περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ, καθώς ο Τραμπ θέλει η Ευρώπη να μειώσει το εμπορικό της πλεόνασμα με τη χώρα.
“Σίγουρα, θα χρειαστούμε περισσότερο LNG“, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο επίτροπος εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφκοβιτς.

Εντούτοις, η εξάρτηση από τις ΗΠΑ και ο δασμολογικός πόλεμος που ξεκίνησε ο Τραμπ, ενισχύει τους φόβους της Ευρώπης.
Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, εάν ο εμπορικός πόλεμος κλιμακωθεί περαιτέρω, υπάρχει κίνδυνος οι ΗΠΑ να συγκρατήσουν τις εξαγωγές LNG.
Έτσι, η επιλογή της Ρωσίας, γίνεται ξανά μονόδρομος.
Διεθνής Διαιτησία
Να αναφέρουμε επίσης ότι ορισμένες εταιρείες της ΕΕ, έχουν ανοίξει μια διαδικασία Διεθνούς Διαιτησίας κατά της Gazprom, στην οποία έχει προσφύγει και η ελληνική ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Τα σημεία διαφωνίας αφορούν τις υψηλές τιμές με τις οποίες πωλούν οι Ρώσοι το αέριο.
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως η Gazprom δεν τηρούσε όρο της σύμβασης προμήθειας για πώληση φυσικού αερίου στην εταιρεία σε τιμή ανταγωνιστική, έναντι οποιουδήποτε εναλλακτικού καυσίμου αλλά και άλλου ανταγωνιστή της δημόσιας επιχείρησης αερίου.
Οι υποθέσεις της γερμανικής Uniper και της OMV της Αυστρίας με ποσά 14 δισεκατομμύρια ευρώ και 230 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα, έχουν ήδη επιδικαστεί.
Παράλληλα, η γερμανική RWE διεκδικεί 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η Engie και άλλες εταιρείες δεν έχουν αποκαλύψει τις απαιτήσεις τους.
Σύμφωνα με τον Ουλό της Engie, η Ρωσία θα μπορούσε να επιτρέψει την αποστολή φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας για να καλύψει τις αποπληρωμές της διαιτησίας, και να συμβάλει στη επανέναρξη μιας εμπορικής σχέσης με την Gazprom.
Διαβάστε επίσης:
Κίνα: Καλεί τον Τραμπ να «ακυρώσει πλήρως» τους δασμούς
ΕΚΤ: Στα σκαριά νέα μείωση των επιτοκίων – Πώς ενισχύεται το σενάριο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πώς μπορεί να υπάρξει εμπορική «συμμαχία» Ελλάδας – Κίνας: Τα μνημόνια συνεργασίας και η αλήθεια
- Απόφαση – σταθμός από Άδωνι Γεωργιάδη: Τέλος στις γεύσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων
- Βακάκης διαψεύδει… Βακάκη για τις επιδόσεις της Jumbo
- Χρηματιστήριο: Τι συμβαίνει με την μετοχή της Εθνικής, κάτω από μία φορά p/bv Πειραιώς, Eurobank και Αlpha
