ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Οι ελληνοαμερικάνικες σχέσεις σήμερα είναι καλύτερες από ποτέ», λέει ο Τζέφρι Πάιατ ο πρώην υφυπουργός Ενέργειας και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, που δεν μπορεί να βγάλει από την καρδιά του τη χώρα μας.
Τον συναντήσαμε στη βεράντα του ξενοδοχείου Αμαλία στο ετήσιο συνέδριο του Φόρουμ των Δελφών και με χαρά θέλησε να μιλήσει στο mononews.gr για τη δυναμική της Ελλάδας, τις μεγάλες δυνατότητες που έχει σήμερα και το ρόλο που μπορεί να παίξει στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Για τη Διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, πιστεύει ότι είναι ένα στρατηγικό έργο και είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να προχωρήσει, αν αποδείξει ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί ενώ, για τα προβλήματα του έργου, δείχνει την Κύπρο και την αναποφασιστικότητά της να το χρηματοδοτήσει.
Σημειώνει ότι οι αμερικάνικες εταιρείες είναι έτοιμες να επενδύσουν στην Ελλάδα εφόσον υπάρχουν ενδιαφέροντα projects, όπως έκανε η DFC που συμμετέχει στα ναυπηγεία Ελευσίνας. Αντίστοιχα εκτιμά ότι και η ΔΕΗ μπορεί να προσελκύσει ενδιαφέρον, καθώς πλέον δραστηριοποιείται στην ευρύτερη αγορά της Ν.Α Ευρώπης και ενδεχομένως σύντομα και στην Ουκρανία, όπου, όπως αναφέρει, είναι σε συζητήσεις για να αναπτύξει από κοινού με την ουκρανικά DTEK, έργα αποθήκευσης ενέργειας.
Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν μεγάλη βαρύτητα για την Ελλάδα. Πώς είναι σήμερα οι σχέσεις των δύο χωρών;
Οι ελληνοαμερικάνικες σχέσεις σήμερα είναι καλύτερες από ποτέ. Ήρθα στην Ελλάδα πριν από μια δεκαετία και βλέπετε σήμερα, σε σχέση με τότε, πού έχει φτάσει η ελληνική οικονομία, οι επενδύσεις, και η αμυντική σχέση των δύο χωρών.
Μιλούσα με τον υπουργό Δένδια σήμερα το πρωί για όλα όσα κάναμε στην Αλεξανδρούπολη, και στη Σούδα. Έχει πλέον δημιουργηθεί μια πολύ γερή βάση που συνδέει τις δύο χώρες. Υπάρχουν βέβαια και νέα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Νομίζω όμως, όπως έχω πει δημόσια μερικές φορές, ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε πολύ πλεονεκτική θέση για να βοηθήσει την Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στον διατλαντικό χώρο.
Υπάρχουν όμως και δυσκολίες για την Ελλάδα, όπως αυτές που αντιμετωπίζει στην υλοποίηση του Great Sea Interconnector. Πιστεύετε ότι αυτό το έργο έχει μέλλον ή τα προβλήματα είναι μεγάλα;
Πρώτα απ’ όλα, το πιο σημαντικό είναι να αναγνωρίσουμε τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει τώρα η Ελλάδα, τόσο στις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας όσο και στο φυσικό αέριο σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Η αγορά θα αποφασίσει εάν ένα έργο όπως το Great Sea Interconnector θα πετύχει. Ελπίζω να γίνει, γιατί έχει ένα πολύ σαφές στρατηγικό έργο. Έχω ακούσει τόσο από τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, όσο και από την Κυπριακή Κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Ενέργειας, ένα πολύ σαφές μήνυμα υποστήριξης για το έργο. Το ερώτημα που τίθεται, αν θα είναι και χρηματοδοτήσιμο.
Άλλο σημείο που θα θίξω κάτι που και ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης είπε ότι σήμερα η Ελλάδα έχει ενεργειακό πλεόνασμα. Εξάγετε ήδη ενέργεια, επομένως χρειάζεται περισσότερες διασυνδέσεις προς τον Βορρά, αλλά και προς την Κύπρο, επειδή το ενεργειακό δίκτυο της Κύπρου είναι το λιγότερο πράσινο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό θα φέρει κυρώσεις. Και πρέπει επίσης να συνδεθεί με την Ευρώπη, γιατί είναι ευρωπαϊκή χώρα.
Αν και για πολλούς λόγους πρέπει να πετύχει το Great Sea Interconnector, ωστόσο υπάρχει ένα πρόβλημα. Η Τουρκία. Μπορεί να ξεπεραστεί;
Δεν θέλω να μιλήσω για την Τουρκία, γιατί πιστεύω ότι τελικά αυτό που θα κάνει αυτό το έργο να πετύχει είναι η επιχειρηματική του πλευρά. Και πιστεύω ότι αν ακόμη δεν έχει προχωρήσει η διασύνδεση Great Sea Interconnector είναι λόγω της οικονομικής του πλευράς, λόγω της πολιτικής της Λευκωσίας, λόγω οικονομικών συμφερόντων στην Κύπρο που αισθάνονται πιο άνετα με τη διατήρηση του status quo.
Δεν υπάρχει δηλαδή γεωπολιτικός κίνδυνος; Δεν αποτελεί εμπόδιο η Τουρκία;
Δεν πρόκειται να μιλήσω άλλο για την Τουρκία, γιατί το ζήτημα είναι η επιχειρηματικό. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να διευθετηθεί είναι η επιχειρηματική πλευρά. Είναι πολύ σαφές το μήνυμα από την Αθήνα, ο υπουργός και η κυβέρνησή του έχουν καταστήσει σαφή τη στήριξη της Ελλάδας σε αυτό το έργο. Πιστεύω ότι είναι τα συμφέροντα στη Λευκωσία που πρέπει να αποφασίσουν. Όσο για τον γεωπολιτικό κίνδυνο, θα πω ότι πολιτικός κίνδυνος υπάρχει για οποιοδήποτε έργο οπουδήποτε στον κόσμο.
Αυτό το αντιμετωπίζουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή ορισμένες από τις αλυσίδες εφοδιασμού ενέργειας μας εξαρτώνται από την Κίνα. Άρα έχεις πάντα πολιτικό ρίσκο, αλλά σε αυτή την περίπτωση το πρώτο ζήτημα είναι το οικονομικό.

Νομίζω ότι ένα έργο σαν το Great Sea Interconnector θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί και ότι η Κύπρος πρέπει να το πληρώσει. Το θέμα στην Κύπρο είναι ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώσουν προκαταβολικά το κόστος.
Νομίζω ότι όλα είναι θέμα πολιτικής. Μακροπρόθεσμα, το έργο έχει 100% οικονομικό νόημα. Είμαι αισιόδοξος ότι το έργο μπορεί να προχωρήσει εφόσον επιχειρηματικά είναι βιώσιμο.
Τι σημαίνει το ενδιαφέρον των αμερικάνικων εταιρειών Chevron και Exxon στις παραχωρήσεις Νότια της Κρήτης;
Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα. Αυτές οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, η Exxon, η Chevron, κινούνται πολύ αργά. Προς το παρόν είναι ένα έργο στα στάδιο της έρευνας, δεν είναι αναπτυξιακό έργο. Οπότε κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει εκεί. Αλλά νομίζω ότι το γεγονός ότι έχετε μεγάλες αμερικανικές εταιρείες που ενδιαφέρονται για ευκαιρίες Ελλάδα είναι πολύ καλό.
Και είναι επίσης σημαντικό ότι ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης κατέστησε σαφές χθες ότι πρόκειται να το υποστηρίξει.
Στη χθεσινή σας ομιλία αναφέρατε τη ΔΕΗ ως ένα πολύ καλό παράδειγμα ελληνικής εταιρείας που επεκτείνεται. Πιστεύετε ότι η ΔΕΗ και τα σχέδια για δημιουργία Mega Data Center θα μπρούσαν να προσελκύσει αμερικάνκο επενδυτικό ενδιαφέρον;
Νομίζω ότι υπάρχει μια φυσική συνέργεια. Είδαμε ότι το Development Finance Corporation επένδυσε στο ναυπηγείο Ελευσίνας και γνωρίζω ότι η DFC θεωρεί την επένδυση αυτή επιτυχημένη. Θα αναζητήσουμε άλλα έργα που έχουν νόημα. Εναπόκειται στη ΔΕΗ να προωθήσει αυτά τα έργα και νομίζω ότι το γεγονός ότι η ΔΕΗ δραστηριοποιείται σήμερα στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, στην Ιταλία, ίσως και στην Ουκρανία στο μέλλον, δημιουργεί μια ακόμη μεγαλύτερη αγορά. Η Ελλάδα είναι πλούσια σε ενέργεια. Είναι ένας ενεργειακός κόμβος και έχει τη δυνατότητα να κάνει ακόμη περισσότερα.
Αναφερθήκατε στην Ουκρανία. Τι θα μπορούσε να κάνει εκεί η ΔΕΗ;
Υπάρχουν συζητήσεις της ουκρανικής DTEK με τη ΔΕΗ για να αναπτύξουν μαζί στην Ουκρανία, έργα αποθήκευση ενέργειας-μπαταρίες.
Διαβάστε επίσης:
Σκλαβενίτης- Lidl: Σκηνικό «πλειοδοσίας» για τον βασικό μισθό
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πούτιν: Προανήγγειλε μεγάλα διαστημικά σχέδια για Ρωσία και Κίνα – Γιατί εκθείασε τον Έλον Μασκ
- Ουκρανία: Συνελήφθη ο πρώην κυβερνήτης του Κουρσκ για απάτη – Αντικαταστάθηκε μετά την ουκρανική επίθεση
- Ευρωαγορές: Πίεση στις μετοχές των ημιαγωγών μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα της ASML
- Σερβία: Εξελέγη με 153 ψήφους υπέρ η νέα κυβέρνηση
