ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στις αρχές Απριλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Αθήνα του Προέδρου του ΕΒΕΑ, κ. Γιάννη Μπρατάκου, με την Πρόεδρο κα Lin Hui και την Αντιπρόεδρο κα Chloe Kou της Ομοσπονδίας Εμπορίου Shenzhen (Federation of Shenzhen Commerce – FSC) και στη συνέχεια υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΕΒΕΑ και FSC.
Πρόκειται για μία κατ’αρχήν θετική είδηση. Το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ΕΒΕΑ και της Ομοσπονδίας Εμπορίου Shenzhen προβλέπει τη συστηματική ανταλλαγή πληροφοριών για την αγορά και τους κανονισμούς, τη διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών και την παροχή αμοιβαίας υποστήριξης σε εμπορικές εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις, με στόχο την αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών και την επέκταση της οικονομικής και βιομηχανικής συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων των δύο περιοχών.


Η συνεργασία αυτή αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αξιοποιώντας τη δυναμική και την τεχνολογική πρωτοπορία της Shenzhen, μιας ιδιαίτερα δυναμικής πόλης στην επαρχία Guangdong (Καντόνα) της Κίνας. Γνωστή για την τεχνολογική καινοτομία της, η πόλη αποτελεί κέντρο της κινεζικής τεχνολογικής βιομηχανίας και έχει εξελιχθεί σε έναν παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα των ηλεκτρονικών και της πληροφορικής, ενώ λειτουργεί ως ειδική οικονομική ζώνη, προσελκύοντας ξένες επενδύσεις και καινοτόμες επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο. Η Ομοσπονδία Εμπορίου Σεντζέν (FSC) είναι μία διεθνής εμπορική ένωση με σημαντική επιρροή, η οποία περιλαμβάνει πάνω από 3.000 μεγάλες και μεσαίες εταιρείες-μέλη και παρέχει υπηρεσίες σε 9.200 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Με αφορμή την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ΕΒΕΑ και της Ομοσπονδίας Εμπορίου Shenzhen (Federation of Shenzhen Commerce – FSC), το mononews ήρθε σε επαφή με τον κ. Πλάμεν Τόντσεφ, επικεφαλής του Τμήματος Ασιατικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ), ζητώντας μια ανάλυση του ευρύτερου θέματος της συνεργασίας μεταξύ ελληνικών εμπορικών επιμελητηρίων και αντίστοιχων φορέων της Κίνας. Ο κ. Τόντσεφ σε πρόσφατη συνέντευξη του στο mononews.gr προέβη σε επιτυχή εκτίμηση του αναπόφευκτου ενός Σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου.
Ο κ. Τόντσεφ μας ανέφερε ότι, ενώ υπογράφονται πολλά τέτοια μνημόνια συνεργασίας, το ζητούμενο είναι να υπάρχει απτό αποτέλεσμα, δηλαδή να αυξηθούν οι ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα, κάτι που οι συμφωνίες και οι δηλώσεις προθέσεων δεν εξασφαλίζουν από μόνες τους. Είναι σύνηθες να υπογράφονται μεγαλεπήβολα μνημόνια συνεργασίας με την Κίνα, αλλά σπανίως βλέπουμε κάποια πρακτικά αποτελέσματα επωφελή για τη χώρα μας. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι κινεζικές απαιτήσεις
Σχετικά με το γιατί εν τέλει οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο, ο κ. Τόντσεφ αναφέρει πως οι Κινέζοι έχουν πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις, στις οποίες οι περισσότερες ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να ανταποκριθούν..
Πρώτον, η ίδια η κλίμακα της Κίνας απαιτεί μεγάλες ποσότητες προϊόντων. Δεύτερον, «οι Κινέζοι θέλουν και καλή ποιότητα, όχι μόνο μεγάλες ποσότητες», επισημαίνει ο κ. Τόντσεφ. Η μόνη λύση για την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στην Κίνα φαίνεται να είναι η δομική ενίσχυση των ικανοτήτων των ελληνικών επιχειρήσεων.

Τέλος, χωρίς να είναι ήσσονος σημασίας, η Κίνα έχει πολύ περιορισμένη εγχώρια κατανάλωση, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις της να αναζητούν διέξοδο στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι το 2024 στην Κίνα αντιστοιχούσε το 35% της παγκόσμιας μεταποίησης, αλλά μόλις το 13% της κατανάλωσης στον κόσμο. Η αλήθεια, λοιπόν, που δεν αναφέρεται σε κανένα μνημόνιο συνεργασίας είναι ότι το Πεκίνο ενδιαφέρεται περισσότερο για εξαγωγές παρά για εισαγωγές, τελειώνει την ανάλυσή του ο κ. Τόντσεφ.
Τι φανερώνουν τα στατιστικά στοιχεία;
Σύμφωνα με τα στοιχεία για το Διμερές Εμπόριο αγαθών Ελλάδας-Κίνας για τα έτη 2024-2020 του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ) παρατηρούμε ότι η Μέση Ετήσια Τάση (ΜΕΤ) από το 2020 ως το 2024 είναι φθίνουσα στο -16,5%. Στις εισαγωγές μας από την Κίνα βλέπουμε μια διαφορετική εικόνα, με τη ΜΕΤ από το 2020 ως το 2024 να εμφανίζει άνοδο στο 16,7%. Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό ισοζύγιο αγαθών είναι σταθερά αρνητικό για την Ελλάδα με τους αριθμούς να φτάνουν τα -6.528.884.426 ευρώ το 2024 και με την ΜΕΤ από το 2020 ως το 2024 στο 22,6%.

Βάση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ σε τρέχουσες τιμές ΑΕΠ, το 2024 οι εξαγωγές της Ελλάδας στην Κίνα αντιστοιχούσαν στο 0,2% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας μας, ενώ οι εισαγωγές μας από την Κίνα το 2024 ισοδυναμούν με το 3,4% του ΑΕΠ μας. Εν κατακλείδι, τα στοιχεία του διμερούς εμπορίου αγαθών Ελλάδας-Κίνας αποδεικνύουν ότι οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα μειώνονται, ενώ ταυτόχρονα οι εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς.
Ελλάδα-Κίνα: Εξαγωγές-Εισαγωγές
Τι προϊόντα εξάγουμε στην Κίνα;

Από τα στοιχεία παρατηρούμε ότι τα κορυφαία προϊόντα που εξήγαγε η Ελλάδα στην Κίνα το 2024 είναι τα: μάρμαρα 23,8%, φάρμακα 17,2%, μεταλλεύματα και συμπυκνώματα πολύτιμων μετάλλων 14,9%, απόβλητα και θραύσματα χαλκού 4,0%, γάλα 3,7%, πετρέλαιο 3,2%, εξαρτήματα κινητήρων εσωτερικής καύσης 2,3%, μετρητές παροχής ή παραγωγής αερίου, υγρών ή ηλεκτρικής ενέργειας 1,6% και μηχανές και συσκευές φιλτραρίσματος ή καθαρισμού υγρών ή αερίων 1,4%.
Τι προϊόντα εισάγουμε από την Κίνα

Από τα στοιχεία παρατηρούμε ότι τα κορυφαία προϊόντα που εξήγαγε η Κίνα στην Ελλάδα το 2024 είναι τα: τρανζίστορ 11,1%, Αυτόματες μηχανές και μονάδες επεξεργασίας δεδομένων 7,3%, κλιματιστικά μηχανήματα 3,1%, Τηλεφωνικές συσκευές 2,8%, ηλεκτρικοί μετασχηματιστές, στατικοί μετατροπείς 2,4%, παιχνίδια 2,2%, έπιπλα 1,9%, λαμπτήρες και εξαρτήματα φωτισμού 1,8%, αυτοκίνητα 1,8%, χαρτοκιβώτια, κιβώτια, θήκες, σακούλες και άλλα είδη συσκευασίας 1,6%.
Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός
Η ελληνική οικονομία είναι ανοιχτή και έτσι πρέπει να παραμείνει. Την ίδια στιγμή, όμως, η ελληνοκινεζική οικονομική συνεργασία θα είναι επωφελής για τη χώρα μας εφόσον δεν επιβαρύνει περαιτέρω το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας και το συνολικό ισοζύγιο πληρωμών. Αυτό καθιστά αναγκαία τη συζήτηση για τα σοβαρά δομικά προβλήματα που επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και εμποδίζουν την αύξηση των εξαγωγών της Ελλάδας προς την Κίνα.
Διαβάστε επίσης:
Synergia: Τι επιθυμεί το Think Tank και οι εκτιμήσεις Χατζηδάκη για την ελληνική οικονομία
WWE: Η συμφωνία με το Netflix για το 2025 και η «Οδύσσεια» της μετάδοσής του στην Ελλάδα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Απόφαση – σταθμός από Άδωνι Γεωργιάδη: Τέλος στις γεύσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων
- Βακάκης διαψεύδει… Βακάκη για τις επιδόσεις της Jumbo
- Χρηματιστήριο: Τι συμβαίνει με την μετοχή της Εθνικής, κάτω από μία φορά p/bv Πειραιώς, Eurobank και Αlpha
- Το ράλι και οι ψίθυροι στην Εθνική, οι 7 συνοδοιπόροι του Κόκκαλη, τι συμβαίνει με την Phosbank, τα βουβάλια του Βακάκη, πού θα δέσουν τα yachts στις Σπέτσες και τα ψώνια του εφοπλιστή Προκοπίου
