Μόλις έγινε γνωστό ότι λίαν συντόμως, ίσως και την Μεγάλη Τρίτη, η Υδρογραφική Υπηρεσία της χώρας μας πρόκειται να εκδώσει Navtex προς ναυτιλομένους προκειμένου να συνεχιστεί η πόντιση καλωδίων ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, η Άγκυρα κλιμάκωσε τις αντιδράσεις της, λέγοντας ότι δεν μπορεί να γίνει έργο χωρίς τη συγκατάθεσή της και έρευνες σε περιοχές που χαρακτηρίζει ως «δικαιοδοσίας της».

Την ίδια ώρα, ελληνικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι εργασίες για την πόντιση καλωδίων θα συνεχιστούν από εκεί που έχουν διακοπεί και αυτό που απομένει είναι η ιταλική εταιρία που έχει τα πλοία, να αποστείλει το πρόγραμμα δράσεώς της, ώστε να εκδοθεί από την Ελλάδα η Navtex.

1

Δηλαδή με δυο λόγια να συνεχιστεί η πόντιση καλωδίων από την Κάσο (εντός της ελληνικής ΑΟΖ) απ΄όπου σταμάτησε. Έως τώρα δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι εργασίες θα αναβληθούν, μπορεί λίγο να καθυστερήσουν, δηλαδή να μην αρχίσουν την Μεγάλη Τρίτη, αλλά, κατά τις ελληνικές διπλωματικές πηγές, θα πραγματοποιηθούν

Οι προκλήσεις της Τουρκίας

Απειλεί λοιπόν η Άγκυρα και έρχονται στη θύμηση οι παλαιότερες προκλήσεις της, όταν τα πολεμικά της σκάφη επέστρεφαν από τα κατεχόμενα της Κύπρου (όπου πήραν μέρος στις εκδηλώσεις της εισβολής στη Μεγαλόνησο) και κατευθύνθηκαν κοντά στην Κάσο, με αποτέλεσμα να υπάρξει δυσλειτουργία στην πόντιση των καλωδίων από το ιταλικό πλοίο που είχε αναλάβει τη «δουλειά». Τότε οι εργασίες αναβλήθηκαν.

Το τουρκικό πρακτορείο «Anatolu» επανέρχεται στο θέμα, επικαλείται πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας και στο πλαίσιο δήθεν της ευρύτερης ενημέρωσης των ΜΜΕ από έναν υποναύαρχο, τον Ζεκί Ακτούρκ, σημείωσαν ότι «η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο.

Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζονται με επιμονή έργα στην ανατολική Μεσόγειο έργα που σχεδιάζουν η Ελλάδα, η “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση” (Κυπριακή Δημοκρατία) και τρίτοι στο πλαίσιο μαξιμαλιστικών απαιτήσεων χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν η παρουσία της Τουρκίας και της “τουρκικής δημοκρατίας βόρειας Κύπρου” στην περιοχή, και τα οποία σχεδιάζεται να περάσουν από θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας μας χωρίς την συγκατάθεσή μας, δεν είναι εφικτά, δεν υπάρχουν επαρκείς πόροι και είναι εντελώς προκλητικά»

Οι αντιδράσεις και το Charles De Gaulle

Και ωσάν να μην έφθανε αυτό ανάφεραν: «Δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση μας απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές που δεν λαμβάνουν υπόψιν τα δικαιώματα και συμφέροντά μας. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο όπως και πριν. Δεν υπάρχει λόγος για επιμονή στο θέμα. Ωστόσο όλα τα απαραίτητα μέτρα έχουν ληφθεί από εμάς για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων και να προστατευθούν τα συμφέροντα και δικαιώματά τους απέναντι σε κάθε προσπάθεια να αγνοηθεί η τουρκική παρουσία στο νησί και να διαταραχθεί η ευαίσθητη ισορροπία».

Το Charles De Gaulle φτάνει στο Αιγαίο

Ωστόσο στην όλη υπόθεση υπάρχει τώρα μια ουσιώδης διαφορά από τότε που διακόπηκαν οι εργασίες ανοικτά της Κάσου.  Και αυτή η διαφορά, ονομάζεται Charles De Gaulle». Πρόκειται το γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο, φορτωμένο με Rafale, με τρομακτική δύναμη πυρός, το οποίο καταφθάνει το Σάββατο στον Πειραιά μαζί με όλα τα πολεμικά πλοία συνοδείας του. Έχουν προγραμματιστεί μάλιστα ασκήσεις με το Πολεμικό Ναυτικό.

Η ναυαρχίδα αυτή του Γαλλικού Στόλου εμφανίστηκε και πάλι στις ελληνικές θάλασσες, στη διάρκεια της κρίσης του Oruc Reis, κατά την οποία Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν κοντά στη σύρραξη. Τότε το γαλλικό αεροπλανοφόρο πήγε και στην (αποκλεισμένη από τουρκικά πολεμικά)  Κύπρο και ελληνικά F-16 μαζί με γαλλικά  Rafale που απονηώθηκαν από το αεροπλανοφόρο έκαναν κοινές ασκήσεις πάνω από τα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου, αυτά που δεν αναγνωρίζει η Τουρκία.

Βεβαίως η άφιξη του γαλλικού αεροπλανοφόρου, στην Ελλάδα, δεν είναι καθόλου τυχαία, εάν λάβει κανείς υπόψη  του  ότι γαλλική είναι η εταιρία (η Nexans)που έχει αναλάβει την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου, κάτι που σημαίνει πως η Γαλλία έχει άλεσα οικονομικά συμφέροντα στο πρότζεκτ αυτό. Η εταιρία σταμάτησε τότε τις εργασίες με φόντο το «πάγωμα» των πληρωμών από τον ΑΔΜΗΕ. Αλλά τώρα θέλει να τις ξαναρχίσει…

Διαβάστε επίσης:

Πιερρακάκης στο Reuters: Δέκα χρόνια νωρίτερα ξεχρεώνει το πρώτο μνημόνιο η Ελλάδα
Jefferies: Γιατί έβαλε στον «πάγο» ο FTSE την Ελλάδα – Απίθανο το upgrade από MSCI
Νέους δασμούς 125% στις ΗΠΑ ανακοίνωσε η Κίνα – Από αύριο σε ισχύ