
«Η μετάβαση σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης οφείλει να ξεπεράσει το ψευδές δίλημμα ανάμεσα στην προστασία του περιβάλλοντος και την οικονομική ανάπτυξη» τόνισε ο Mathieu Vallart, Director of Sustainability της Ελληνικός Χρυσός, μιλώντας στο mononews.gr, στο πλαίσιο του Delphi Forum.
Όπως εξηγεί ο κ. Vallart, η Ελληνικός Χρυσός επενδύει συστηματικά στη διαμόρφωση ενός παραγωγικού μοντέλου που, όχι μόνο περιορίζει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλά δημιουργεί μακροπρόθεσμα οφέλη για την τοπική κοινωνία και για την εθνική οικονομία.
Η εταιρεία πραγματοποιεί συστηματικά δράσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας και των προοπτικών της τοπικής κοινωνίας, εστιάζοντας σε πέντε βασικούς πυλώνες: την προστασία του περιβάλλοντος, την ενίσχυση των τοπικών υποδομών, τη στήριξη της εκπαίδευσης και της νέας γενιάς, την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και την προώθηση της ισότητας και της κοινωνικής συμπερίληψης.
Μόνο για το 2024, υλοποιήθηκαν 130 έργα και δράσεις, συνολικού ύψους 2,47 εκατομμυρίων ευρώ. Από το ποσό αυτό, το 90% -δηλαδή 2,2 εκατ. ευρώ- επενδύθηκε απευθείας εντός του Δήμου Αριστοτέλη, στην ίδια την κοινότητα που φιλοξενεί τη δραστηριότητά της.


Η βιωσιμότητα αποτελεί πλέον βασικό πυλώνα και προτεραιότητα για κάθε επιτυχημένη επένδυση. Πώς εντάσσει η Ελληνικός Χρυσός τη βιωσιμότητα στις επενδύσεις της;
Για την Ελληνικός Χρυσός, η βιωσιμότητα δεν είναι απλώς ένα στοιχείο της στρατηγικής μας – είναι ο πυρήνας της. Έχουμε οικειοθελώς αναπτύξει και αυτοδεσμευτεί σε ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Βιωσιμότητας (SIMS). Το SIMS είναι ένα σύνολο προτύπων, το οποίο διατρέχει τη συνολική λειτουργία της εταιρείας, προς την επίτευξη των επιμέρους στόχων βιώσιμης ανάπτυξης με κορυφαίες προτεραιότητες την εργασιακή υγεία και ασφάλεια, την προστασία του περιβάλλοντος, τις κοινωνικές επιδόσεις και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.
Η μετάβαση ωστόσο σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης οφείλει να ξεπεράσει το ψευδές δίλημμα ανάμεσα στην προστασία του περιβάλλοντος και την οικονομική ανάπτυξη. Ο ελληνικός μεταλλευτικός κλάδος συνεισφέρει 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΑΕΠ και υποστηρίζει περισσότερες από 53.000 θέσεις εργασίας και όταν λειτουργεί με υπευθυνότητα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη βιώσιμη μετάβαση.
Στην Ελληνικός Χρυσός επενδύουμε συστηματικά στη διαμόρφωση ενός παραγωγικού μοντέλου που, όχι μόνο περιορίζει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλά δημιουργεί μακροπρόθεσμα οφέλη για την τοπική κοινωνία και για την εθνική οικονομία.
Στην πράξη, επενδύουμε κάθε χρόνο 9 εκατ. ευρώ για την περιβαλλοντική προστασία, εφαρμόζουμε σύγχρονες τεχνολογίες εξόρυξης και επεξεργασίας, και υλοποιούμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αποκατάστασης γης, με το 44% των εκτάσεων που είχε επηρεαστεί από προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα προηγούμενων ιδιοκτητών των Μεταλλείων να έχει ήδη αποκατασταθεί ή να βρίσκεται σε διαδικασία αποκατάστασης.
Στη διαχείριση νερού, μειώσαμε την κατανάλωση κατά 75% μέσα σε 10 χρόνια, μέσω νέων μονάδων επεξεργασίας και ανακύκλωσης, ενώ μεγιστοποιήσαμε και τη χρήση ανακυκλωμένου νερού στη διαδικασία παραγωγής.
Δεν προσεγγίζουμε όμως τη βιωσιμότητα μόνο υπό το πρίσμα της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας. Για εμάς, η έννοια της βιωσιμότητας περικλείει και τη διάχυση της αξίας στην κοινωνία. Ως ενδεικτικό παράδειγμα, αξίζει να αναφερθεί ότι, μόνο την τελευταία διετία, διαθέσαμε πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ σε προμηθευτές από τον Δήμο Αριστοτέλη, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή μας να κρατάμε τα οφέλη της επένδυσης στον τόπο που μας φιλοξενεί, ενώ οι προμηθευτές και οι εργολάβοι μας έχουν λάβει το 70% της αξίας που διανεμήθηκε από την Ελληνικός Χρυσός (340 εκατομμύρια ευρώ) το 2023, εκ των οποίων το 82% είναι ελληνικές εταιρείες.
Το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της φιλοσοφίας μας όμως είναι το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα κοινωνικών επενδύσεων που υλοποιούμε, με χρονικό ορίζοντα 25 ετών. Πρόκειται για ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ύψους 80 εκατ. δολαρίων, με δράσεις που κατευθύνονται κυρίως στον Δήμο Αριστοτέλη, το οποίο εδράζεται σε πέντε βασικούς πυλώνες στρατηγικής: τοπική οικονομική ανάπτυξη, περιβαλλοντική ανθεκτικότητα, εκπαίδευση των νέων, πρόσβαση σε ποιοτικές. Κάθε δράση σχεδιάζεται σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, μέσω ανοιχτών διαδικασιών διαβούλευσης, ώστε να ανταποκρίνεται σε υπαρκτές ανάγκες και να προσφέρει μετρήσιμα οφέλη.
Η καινοτομία δημιουργεί νέες δυνατότητες στην υπεύθυνη περιβαλλοντική διαχείριση και τη διαφάνεια. Πώς την αξιοποιεί η Ελληνικός Χρυσός και πώς διασφαλίζει την ορθή περιβαλλοντική διαχείριση;
Για την Ελληνικός Χρυσός, η καινοτομία αποτελεί όχι απλώς εργαλείο τεχνολογικής εξέλιξης και ενίσχυσης της αποδοτικότητας, αλλά βασικό πυλώνα υπεύθυνης περιβαλλοντικής διαχείρισης και διαφάνειας. Στο πλαίσιο του ψηφιακού μας μετασχηματισμού, έχουμε επενδύσει συστηματικά στην ανάπτυξη τεχνολογιών που ενισχύουν την περιβαλλοντική υπευθυνότητα της δραστηριότητάς μας και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, μέσω της ανοιχτής και προσβάσιμης πληροφόρησης.
Σε όλο το φάσμα της δραστηριότητάς μας, εφαρμόζουμε τεχνολογίες αιχμής. Στην Ολυμπιάδα, λειτουργεί το πρώτο υπόγειο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 4G LTE στην Ελλάδα, που επιτρέπει την απομακρυσμένη διαχείριση λειτουργιών σε βάθος 300 μέτρων, εφαρμόζονται τεχνολογίες που επιτρέπουν εξ αποστάσεως ενέργειες (Remote Blasting και Remote Mucking), ενώ χρησιμοποιείται σύστημα αερισμού κατ’ απαίτηση (Ventilation on Demand), το οποίο προσαρμόζει τη ροή αέρα στα υπόγεια μεταλλεία, μειώνοντας ταυτόχρονα την κατανάλωση ενέργειας. Πρόκειται για καινοτομίες που ενισχύουν, όχι μόνο την αποδοτικότητα, αλλά και την ασφάλεια στην παραγωγική διαδικασία και μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας.
Στις Σκουριές, μάλιστα, δημιουργείται το πρώτο πλήρως αυτοματοποιημένο ψηφιακό μεταλλείο στην Ελλάδα, το οποίο ενσωματώνει τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες της διεθνούς εξορυκτικής βιομηχανίας. Η νέα αυτή προσέγγιση βασίζεται στην ενδυνάμωση του ανθρώπινου παράγοντα μέσα από την τεχνολογία. Στο πλαίσιο αυτό, λειτουργεί ήδη ένα σύγχρονο Κέντρο Εκπαίδευσης, εξοπλισμένο με προσομοιωτές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, με επένδυση που προσεγγίζει τα 8εκ ευρώ από το 2023. Μέσα από αυτή την υποδομή, οι εργαζόμενοι αποκτούν τις αναγκαίες δεξιότητες για να αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.
Η καινοτομία εξυπηρετεί επίσης την αφοσίωσή μας στη διαφάνεια και στη σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, το οποίο αξιολογεί σε πραγματικό χρόνο 15 παραμέτρους σε περισσότερα από 500 σημεία ελέγχου, όπως η ποιότητα του νερού, του αέρα και του εδάφους, ο θόρυβος, οι δονήσεις και η σκόνη. Οι μετρήσεις αυτές είναι διαθέσιμες δημόσια, 24 ώρες το 24ωρο, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας (environmental.hellas-gold.com), επιτρέποντας την παρακολούθηση της περιβαλλοντικής κατάστασης με τρόπο άμεσο, κατανοητό και αξιόπιστο.
Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες αποδεικνύουν ότι η καινοτομία και η υπεύθυνη περιβαλλοντική διαχείριση δεν είναι δύο παράλληλοι στόχοι, αλλά αλληλένδετοι. Για την Ελληνικός Χρυσός, η τεχνολογία είναι ο μοχλός για βιώσιμη ανάπτυξη, αυξημένη ασφάλεια και διαφάνεια απέναντι στην κοινωνία. Και μέσα από αυτές τις πρακτικές, διαμορφώνουμε νέα πρότυπα για τον μεταλλευτικό κλάδο στην Ελλάδα και πέρα από αυτήν.
Ένα διαρκές στοίχημα απαραίτητο για την επιτυχία των επενδύσεων είναι οι σχέσεις με την τοπική κοινωνία. Πώς έχει καταφέρει η Ελληνικός Χρυσός να κερδίσει την εμπιστοσύνη και τη διαρκή στήριξη των τοπικών κοινωνιών;
Η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με την τοπική κοινωνία δεν είναι κάτι που επιτυγχάνεται από τη μία μέρα στην άλλη — απαιτεί χρόνο, συνέπεια και πραγματική παρουσία. Ειδικά σε περιοχές με έντονο ιστορικό φορτίο από προηγούμενες επενδυτικές δραστηριότητες, όπου οι επιφυλάξεις ενισχύονται συχνά από παραπληροφόρηση, η εμπιστοσύνη δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Στην Ελληνικός Χρυσός, η προσέγγισή μας υπήρξε ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή: να είμαστε παρόντες, να ακούμε και να συνεργαζόμαστε με την κοινωνία που μας φιλοξενεί, αναγνωρίζοντας πως η στήριξη της τοπικής κοινωνίας είναι προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα κάθε επένδυσης.
Με την υπογραφή της νέας επενδυτικής συμφωνίας με το Ελληνικό Δημόσιο, προχωρήσαμε στην εκπόνηση μιας Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, μια άκρως διεξοδική και σε βάθος αποτύπωση των περιβαλλοντικών και των κοινωνικών παραμέτρων του έργου ανάπτυξης των μεταλλείων, διεξάγοντας μια εκτενή διαδικασία διαβούλευσης, με σειρά ανοικτών εκδηλώσεων στις τοπικές κοινότητες, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να ενημερωθούν και να συμμετάσχουν ενεργά. Παράλληλα, η εταιρεία, μεταξύ άλλων, έχει ενσωματώσει στις τυποποιημένες διαδικασίες λειτουργίας της, τη δημιουργία του Μηχανισμού Υποβολής Αναφοράς (Grievance Mechanism), όπου κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να θέσει υπόψη μας ζητήματα που τον απασχολούν και αφορούν την ίδια τη δραστηριότητά μας, ενώ προκειμένου να παρέχουμε εύκολη και χωρίς αποκλεισμούς, πρόσβαση σε πληροφορίες, δημιουργήσαμε και λειτουργούμε το ειδικό Κέντρο Πληροφοριών Έργου στην τοπική κοινότητα Παλαιοχωρίου, ένα σημείο καθημερινής επαφής με όλους μας τους κοινοτικούς εταίρους.
Συνεχίζοντας να επενδύουμε σε μια υπεύθυνη και πολλαπλά ωφέλιμη μεταλλευτική δραστηριότητα για την περιοχή της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής με επίκεντρο τη δημιουργία αξίας μέσω τόσο της τοπικής απασχόλησης και των τοπικών προμηθειών, υλοποιούμε παράλληλα το πρόγραμμα κοινωνικών επενδύσεων ύψους 80 εκατομμυρίων δολαρίων που προαναφέρθηκε, με ορίζοντα 25ετίας. Οι δράσεις του σχεδιάζονται με τρόπο συμμετοχικό, μέσα από συνεχή διάλογο με την κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση του Δήμου Αριστοτέλη, ώστε να απαντούν σε πραγματικές ανάγκες και να αντανακλούν τις προτεραιότητες της τοπικής κοινότητας.
Αυτή η στρατηγική προσέγγιση βασίζεται στη συνεργασία με την τοπική κοινωνία και την αυτοδιοίκηση και αποσκοπεί στο να διαμορφώνονται παρεμβάσεις με ουσιαστικό αποτύπωμα που ενσωματώνουν τις προσδοκίες των πολιτών. Μέσα από την ουσιαστική συμμετοχή της κοινωνίας σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, έχουμε χτίσει τα θεμέλια για μια βιώσιμη ανάπτυξη που ωφελεί όλους – και αποτελεί ένα ισχυρό παράδειγμα για το πώς μπορεί να πετύχει μια συμπεριληπτική μετάβαση.
Οι δράσεις του προγράμματος στοχεύουν πολυεπίπεδα στη βελτίωση της καθημερινότητας και των προοπτικών της τοπικής κοινωνίας, εστιάζοντας σε πέντε βασικούς πυλώνες: την προστασία του περιβάλλοντος, την ενίσχυση των τοπικών υποδομών, τη στήριξη της εκπαίδευσης και της νέας γενιάς, την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και την προώθηση της ισότητας και της κοινωνικής συμπερίληψης.
Μόνο για το 2024, υλοποιήθηκαν 130 έργα και δράσεις, συνολικού ύψους 2,47 εκατομμυρίων ευρώ. Από το ποσό αυτό, το 90% — δηλαδή 2,2 εκατ. ευρώ – επενδύθηκε απευθείας εντός του Δήμου Αριστοτέλη, στην ίδια την κοινότητα που φιλοξενεί τη δραστηριότητά μας.
Μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες ενισχύουμε την τοπική κοινωνία, δημιουργούμε πολλαπλασιαστικά οφέλη και χτίζουμε σταθερές σχέσεις εμπιστοσύνης που αντέχουν στον χρόνο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σχέδιο των ΗΠΑ για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία – Τι προβλέπεται για κατεχόμενα εδάφη και κυρώσεις
- Ιράν: Μια συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά του είναι πιθανή, εφόσον οι ΗΠΑ έχουν ρεαλιστική στάση
- Αρθροπλαστική του ισχίου: Τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας AMIS και υποβοήθηση με σύστημα πλοήγησης το παρόν και το μέλλον
- Βανς: Εξέφρασε αισιοδοξία ότι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας μπορεί να τερματιστεί στη συνάντηση με την Μελόνι

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σχέδιο των ΗΠΑ για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία – Τι προβλέπεται για κατεχόμενα εδάφη και κυρώσεις

Αρθροπλαστική του ισχίου: Τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας AMIS και υποβοήθηση με σύστημα πλοήγησης το παρόν και το μέλλον
