• LIFE&STYLE

    Οι γυναίκες κάνουν παιδιά πιο αργά από ποτέ – Εδώ βρίσκεται το γιατί αυτό είναι θετικό


    Γυρνώντας πίσω στα παλιά τα χρόνια, αν ήσασταν μία ελεύθερη γυναίκα που δεν είχε ακουστεί κάποιο κλάμα μωρού μέσα από την αγκαλιά σας, θα σας θεωρούσαν είτε μια κακάσχημη γεροντοκόρη, είτε λεσβία ή μια μάγισσα στην κυριολεξία. Ευτυχώς, αυτή τη στιγμή ζούμε στον 21ο αιώνα, μια εποχή που οι γυναίκες δεν καίγονται στην πυρά για τις αναπαραγωγικές επιλογές τους, αλλά, αντίθετα, ανακρίνονται σχετικά με αυτές στο Twitter. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι γυναίκες επιλέγουν όλο και περισσότερο να μην ασχοληθούν με την μητρότητα σε νεαρή ηλικία και εστιάζουν σε άλλα σημαντικά πράγματα, όπως η δουλειά τους και οι σχέσεις τους.

    Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες καθυστερούν ολοένα και περισσότερο να αποκτήσουν παιδιά, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα, ο μέσος όρος ηλικίας του πρώτου τοκετού να φτάνει στα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 26,2 ετών. Συγκριτικά με αυτό, ο μέσος όρος ηλικίας της πρώτης γέννας, το 2000, ήταν περίπου τα 24,9 χρόνια, και ο μέσος όρος ηλικίας το 1970, ήταν τα 21.4 έτη.

    ZIQXDLQR

    Η τάση της καθυστερημένης μητρότητας συνάδει αρκετά με προηγούμενη έρευνα, η οποία είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες όλο και περισσότερο αναβάλλουν την έναρξη μιας οικογένειας γιατί εστιάζουν στην καριέρα και την προσωπική τους ζωή. Το 2013, για παράδειγμα, ο μέσος όρος ηλικίας για τον πρώτο γάμο των γυναικών ήταν τα 27 χρόνια, το οποίο είναι σημαντικά πάνω από τον μέσο όρο ηλικίας του 1990 που ήταν τα 23.

    Ο λόγος για αυτή την αύξηση; Τα χρήματα μπορεί να έχουν κάποια σχέση με αυτό.

    Στατιστικά μιλώντας, οι μορφωμένες γυναίκες είναι πιο πιθανό να κερδίζουν περισσότερα όσο πιο αργά παντρευτούν και να κάνουν παιδιά, σε σχέση με τις μορφωμένες γυναίκες που παντρεύονται νωρίτερα. Υπάρχει, επίσης, το στοιχείο ότι το ποσοστό εγκυμοσύνης των εφήβων γενικά πέφτει κατακόρυφα, το οποίο οφείλεται σε μεγάλο μέρος στην ευρέως διαδεδομένη χρήση και τη διαθεσιμότητα της αντισύλληψης.

    Αλλά ίσως ο κύριος λόγος για τον οποίο οι γυναίκες καθυστερούν την μητρότητα είναι ο πιο απλός: επειδή μπορούν. Χάρη στην αύξηση των κατεψυγμένων ωαρίων και της εξωσωματικής γονιμοποίησης, οι γυναίκες δεν πρέπει αναγκαστικά να επιλέξουν μεταξύ της οικογένειας και της καριέρας, απλώς γιατί δεν υπάρχει πλέον μία τόσο επείγουσα επιτακτική βιολογική ανάγκη.

    Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι ή επιπλοκές που σχετίζονται με τη μητρότητα σε μεγαλύτερη ηλικία, ή ότι η τρέχουσα αναπαραγωγική τεχνολογία είναι φθηνή ή αλάνθαστη. (Η κατάψυξη ωαρίων, για παράδειγμα, είναι εντατική δουλειά και δαπανηρή, με τη διαδικασία της συλλογής ωαρίων να κοστίζει μέχρι και $ 10.000). Δεν μπορούμε, επίσης, να μην αναφέρουμε ότι οι γυναίκες που επιλέγουν να καθυστερήσουν τη μητρότητα, αντιμετωπίζουν επικρίσεις για τις αποφάσεις τους, εν μέρει λόγω του πολιτιστικού στίγματος που σχετίζεται με τη μητρότητα σε μεγαλύτερη ηλικία.

    Αυτό που σημαίνει, παρ’ όλα αυτά, είναι ότι οι γυναίκες αυτής της γενιάς έχουν περισσότερο έλεγχο του αναπαραγωγικού τους μέλλοντος από την προηγούμενη. Σε έναν κόσμο που μόλις πριν από ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, έβλεπαν άτεκνες, ανύπαντρες γυναίκες κυριολεκτικά σαν την κόρη του Σατανά, αυτό είναι σίγουρα κάτι θετικό.

    http://mic.com/articles/132751/women-are-having-kids-later-than-ever-here-s-why-that-s-a-good-thing#.lalHZeIXe



    ΣΧΟΛΙΑ