Τρεις στρατηγικές προτεραιότητες για το Υπερταμείο, έχει σχεδιάσει ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Γιάννης Παπαχρήστου. Συγκεκριμένα, μετά την απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ, οι στόχοι θα είναι οι εξής:

1. Μετασχηματισμός των υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων, με έμφαση στην επιχειρησιακή αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ, της ΕΤΑΔ και των Συγκοινωνιών Αθηνών (Όμιλος ΟΑΣΑ).

1

2. Συμπράξεις και συνεπενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, μέσα από τη δημιουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, με παρεμβάσεις στον τομέα των υποδομών και με συνεργασίες που στόχο έχουν την προσέλκυση διεθνών και εγχώριων επενδυτών.

3. Επιτάχυνση της ωρίμανσης και υλοποίησης έργων για την αναβάθμιση κρίσιμων υποδομών, αξιοποιώντας εργαλεία που υπάρχουν μέσα στο Υπερταμείο, όπως το PPF, με έμφαση σε έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας (Οδικοί άξονες, λιμάνια, αεροδρόμια, νοσοκομεία, κ.ά.).

Ο Γιάννης Παπαχρήστου θα μιλήσει σε πάνελ στο φόρουμ των Δελφών με την ιδιότητα του Προέδρου της Ένωσης Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων.

Θα μιλήσει για τον ρόλο της ηγεσίας στην παραγωγικότητα, σε πάνελ στο οποίο θα συμμετάσχουν ο Αναπληρωτής Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Πελαγίδης, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank, Ελένη Βρεττού.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αναφερθεί σε πέντε παρεμβάσεις που συνδέονται άμεσα με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και την οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου:

·         Έμφαση στην καινοτομία με αύξηση των επενδύσεων, δεδομένου ότι το ποσοστό του κύκλου εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων που διοχετεύεται στην καινοτομία είναι πολύ μικρό σε σχέση με τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές.

·         Σύνδεση της Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D) των πανεπιστημίων με τις εταιρείες.

·         Εφαρμογή των αρχών της Εταιρικής Διακυβέρνησης με ενίσχυση διαφάνειας, αξιοκρατίας και ουσιαστική αξιολόγηση.

·         Ενσωμάτωση τεχνολογίας στην καθημερινότητα των εργαζομένων.

·         Ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων (πχ. ομαδικότητα, ανθρωποκεντρική ηγεσία, growth mindset, ανθεκτικότητα στην αλλαγή, κτλ.).

Τι είπε ο Σταμπουλίδης

Χθες, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, αναφέρθηκε στη νέα φάση που έχει εισέλθει το Υπερταμείο και στη σημασία των έργων αναβάθμισης κρίσιμων υποδομών στην οικονομική ανάπτυξη.

Μιλώντας σε πάνελ στο οποίο συμμετείχαν ο Επικεφαλής της EY στην Ελλάδα, Τάσος Ιωσηφίδης, ο Group Chief Strategy & IR Officer του Ομίλου Άκτωρ, Λουκάς Καραλής, ο Head of Capital Markets της Colliers για την Ελλάδα και την Κύπρο, Ιωάννης Ορφανός και ο Σπύρος Βενετσιάνος, Head of Structured Finance, Corporate & Investment Banking της Eurobank, ο κ. Σταμπουλίδης τόνισε η βασική αποστολή του Υπερταμείου, όπως προβλέπεται και στο στρατηγικό σχέδιο του Ομίλου, είναι η μεγιστοποίηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζεται και η αξιοποίησή τους με την προσέλκυση επενδυτών. Επισήμανε ότι το Υπερταμείο μέσω των θυγατρικών του, κυρίως μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, έχει συνεισφέρει 14 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό για τη μείωση του χρέους, ενώ υπογράμμισε ότι οι υποδομές που αξιοποιούνται παραμένουν στην κυριότητα του Δημοσίου.

Σε ό,τι αφορά τη Μονάδα Στρατηγικών Συμβάσεων (Project Preparation Facility – PPF) της οποίας ηγήθηκε για τέσσερα έτη, είπε ότι έχει συμβάλλει στη δημιουργία ενός νέου μοντέλου για τις δημόσιες συμβάσεις με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Σε περίπου δύο χρόνια το PPF έχει προετοιμάσει, δρομολογήσει και διενεργήσει διαγωνιστικές διαδικασίες ύψους 3,5 δισ. ευρώ για την υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν τα έργα ύψους 600 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση νοσοκομείων και κέντρων υγείας σε όλη τη χώρα τα οποία σταδιακά παραδίδονται.

O Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι εργαλεία όπως το PPF – που διέπονται από πιο ευέλικτες και ταχύτερες διαδικασίες – θα πρέπει να επεκταθούν οριζόντια στη Δημόσια Διοίκηση προκειμένου να σχεδιάζονται σωστά οι δημόσιες συμβάσεις που αποτελούν σημαντικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης δεδομένου ότι ανέρχονται σε περίπου 18 δισ. ευρώ ετησίως. Πρόσθεσε ότι το θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις έχει ουσιαστικά ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και πως οι κανόνες του RRF θα πρέπει να υιοθετηθούν και από τα προγράμματα ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση των μεγάλων καθυστερήσεων.