ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξενοκώστας (ΟΝΕΧ): Πρόταση να δημιουργηθεί νέος εθνικός φορέας, με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και της ΟΝΕΧ
Το μεταβαλλόμενο τοπίο του ιδιωτικού χρέους βρέθηκε στο επίκεντρο πάνελ στο Φόρουμ των Δελφών. Ο διάλογος επικεντρώθηκε στην αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού μηχανισμού, τις δυσλειτουργίες στην απόδοση της Δικαιοσύνης και την ανάγκη συντονισμένων παρεμβάσεων για ένα βιώσιμο πιστωτικό περιβάλλον.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της CEPAL HELLAS, Θεόδωρος Αθανασόπουλος, χαρακτήρισε τον εξωδικαστικό μηχανισμό ως «αναγκαιότητα», υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα «πετυχημένο εργαλείο», καθώς έχουν ήδη ρυθμιστεί υποθέσεις ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Όπως είπε, «πριν τον εξωδικαστικό δεν υπήρχε συνολική διαδικασία για να λύσει κάποιος τις διαφορές του – πρόκειται για ένα σύνθετο σύστημα με βάση τα στοιχεία των πιστωτών». Αναφέρθηκε στην επέκταση που ψηφίζεται στη Βουλή, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των ρυθμίσεων. Περιέγραψε με σαφήνεια το πεδίο των οφειλών: από τα 89 δισ. ευρώ δανείων που διαχειρίζονται οι servicers, τα 40 δισ. είναι στον «Ηρακλή» και τα 33 δισ. έχουν πωληθεί. Οι οφειλέτες φτάνουν τα 2,7 εκατομμύρια – οι 600.000 ανήκουν στο σχήμα του Ηρακλή. «Έχουμε κάνει 6 δισ. ρυθμίσεις το 2023 – είναι μεγάλος όγκος, αλλά χρειάζεται επιτάχυνση», σημείωσε σχετικά.
Η Επικεφαλής Νομικών Υποθέσεων της Δικηγορικής Εταιρείας Σιούφας και Συνεργάτες, Όλγα Ευτυχίδου, στάθηκε στην ανάγκη ταχύτητας στην απονομή δικαιοσύνης. Όπως είπε, «είναι μάταιο να πει κανείς ότι δεν υπάρχουν καθυστερήσεις – στις υποθέσεις κόκκινων δανείων, η καθυστέρηση είναι τραγική».
Ανέφερε ότι ο νέος δικαστικός χάρτης και η διπλή αύξηση των πρωτοβάθμιων δικαστών οδηγεί ήδη σε ορατά αποτελέσματα: «πλέον οι δικάσιμοι ορίζονται εντός του έτους». Ωστόσο, επισήμανε ότι «ο χρόνος μέχρι την τελεσιδικία ξεπερνά τις 1.500 ημέρες, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 600 – προσπαθούμε να φτάσουμε στις 900».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη μεταφορά ύλης από τα δικαστήρια σε εξειδικευμένους δικηγόρους για υποθέσεις χωρίς αντιδικία. «Ήδη έχουν εκδοθεί 26.000 ειδικά γραμμάτια από συναδέλφους δικηγόρους – η δουλειά μεταφέρεται και η ποιότητα δεν χάνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η διαδικασία θα γίνει πλήρως ψηφιακή στο άμεσο μέλλον.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος, doValue Greece, Τάσος Πανούσης, παρουσίασε την εικόνα από τη σκοπιά του μεγαλύτερου διαχειριστή δανείων στη Νότια Ευρώπη. Όπως ανέφερε, η εταιρεία διαχειρίζεται 35 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, εκ των οποίων το 40% έχει ήδη ρυθμιστεί και εξυπηρετείται.
«Η ύστατη λύση είναι οι πλειστηριασμοί – μόνο το 20% των περιπτώσεων καταλήγει εκεί», σημείωσε. Ανέφερε ωστόσο ότι υπάρχουν σημαντικά εμπόδια στην επικοινωνία με τους οφειλέτες, καθώς «μόνο για το 50% έχουμε στοιχεία – έχουμε προτείνει λύσεις στην Πολιτεία για να αποκτήσουμε πρόσβαση και να προσφέρουμε βιώσιμες λύσεις».
Όσον αφορά τις τιτλοποιήσεις, ανέφερε ότι η εταιρεία διαχειρίζεται 7 συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ – μόνο 2 εξ αυτών εμφανίζουν υποαπόδοση, που οφείλεται, όπως είπε, στο ότι «τα επιχειρηματικά σχέδια προέβλεπαν επαναγορά δανείων από τις τράπεζες, κάτι που δεν έχει προχωρήσει ενεργά».
Ο κ. Πανούσης τόνισε ότι απαιτείται αλλαγή θεσμικού πλαισίου για την επιστροφή ρυθμισμένων δανείων στις τράπεζες, επιτάχυνση στη νομική εκτέλεση, ίδρυση φορέα επαναμίσθωσης ακινήτων και ωρίμανση του χαρτοφυλακίου σε νομικό και τεχνικό επίπεδο.
Διαβάστε επίσης
Politico: Η Frontex απειλεί να κόψει τη χρηματοδότηση στην Ελλάδα
Πιερρακάκης: «Δημοσιονομική σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις» το δίπτυχο της οικονομικής πολιτικής μας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συντριβή αεροσκάφους στη Βρετανία – Δύο τραυματίες
- Ιρανός ΥΠΕΞ: Τεχεράνη και Ουάσινγκτον δεν θέλουν διαπραγματεύσεις που διαιωνίζονται
- Η Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών καταδικάζει την επίθεση στα γραφεία της Hellenic Train: «Η Δικαιοσύνη δεν θα έρθει μέσα από τη βία»
- Κικίλιας για επεισόδιο στη Λέσβο: Η παράνομη εγκληματική δράση των διακινητών δεν θα γίνεται ανεκτή
