ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με πρωτοβουλία της Μαρίας Αγγελικούση, η οποία υποστηρίζεται από την εταιρεία GasLog του Πήτερ Γ. Λιβανού, της Latsco του Πάρη Κασιδόκωστα – Λάτση, της Thenamaris του Νικόλα Μαρτίνου, της Dynacom του Γιώργου Προκοπίου και της Ιωάννας Προκοπίου, την TMS του Γιώργου Οικονόμου και της Alpha Gas της Άννας Αγγελικούση, διατυπώνουν δημοσίως πλέον τη «σοβαρή ανησυχία» τους για την κατεύθυνση των συνομιλιών στον IMO – Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός- που διεξάγονται στο Λονδίνο και στοχεύουν στην αποανθρακοποίηση της ναυτιλίας μέχρι το 2050.
Οι επτά Έλληνες εφοπλιστές, προειδοποιούν ότι οι τρέχουσες προτάσεις του ΙΜΟ ενδέχεται να οδηγήσουν στην υποστήριξη καινοτόμων προγραμμάτων για χαμηλού άνθρακα καύσιμα και στον διπλασιασμό του κόστους καυσίμων.
Η παρέμβαση έγινε μόλις λίγες ώρες μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση των ΗΠΑ από τις συνομιλίες και την απειλή για οικονομικά αντίποινα κατά των μελών του IMO που υποστηρίζουν την επιβολή παγκόσμιου φόρου άνθρακα.
Η Μαρία Αγγελικούση, που διευθύνει 162 πλοία, δήλωσε στο TradeWinds: «Πιστεύουμε ότι η πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από το MEPC 83 υπογραμμίζει τις προκλήσεις της προώθησης άγνωστων και μη δοκιμασμένων εναλλακτικών λύσεων, ενώ παράλληλα απαιτούνται τεράστια ποσά, της τάξεως των 100 δισ. δολαρίων ή και περισσότερων ετησίως, ως συνέπεια των υπερβολικά επιθετικών και μη ρεαλιστικών προτάσεων του GHG για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Λαμβάνοντας υπόψη τον τρέχοντα σοβαρό εμπορικό πόλεμο, αυτή είναι μια ατυχής στιγμή για να διεξάγονται αυτές οι διαπραγματεύσεις».
Η Μαρία Αγγελικούση διευκρίνισε επίσης ότι υποστηρίζει έναν μηχανισμό που θα είναι δίκαιος και ισορροπημένος σε όλους τους τομείς της ναυτιλίας, “επικεντρωμένος στην επίτευξη στόχων με τον ασφαλέστερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο, χωρίς να συγκεντρώνονται κεφάλαια πέραν του απαιτούμενου.”
Οι Έλληνες εφοπλιστές προειδοποίησαν ότι το σύστημα SU/RU με τιμές από 50 δολάρια έως 600 δολάρια ανά τόνο ισοδύναμου CO2 θα προκαλέσει τεράστιο κόστος στον κλάδο και επισημαίνουν ότι αυτή η εξέλιξη σημαίνει σε διπλασιασμό του κόστους καυσίμων για τα συμβατικά πλοία μέχρι το 2030 ή τετραπλασιασμό του μέχρι το 2040, με τα συνολικά κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από τον IMO να φτάνουν τα 100 δισ. δολάρια ή και περισσότερα, σημαντικά πάνω από το απαιτούμενο”.
Διαβάστε επίσης
Β. Κικίλιας σε Γ. Μώραλη: Θα παλέψουμε μαζί, ώστε το μεγάλο λιμάνι να δίνει αξία στον Πειραιά
Σε εξέλιξη έργα υποδομής στο λιμάνι της Μυκόνου
Βαγγέλης Μαρινάκης: Ναυπηγεί 20 πλοία κοντέινερ συνολικής αξίας 1,6 δισ. δολαρίων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καμπουρίδου στο mononews: Ευρωπαϊκή αυτονομία στις συναλλαγές απέναντι σε Visa και MasterCard
- Η ΕΡΤ ξαναβρίσκει τον εαυτό της – Οι κινήσεις του Γιάννη Παπαδόπουλου κι ένα ταξίδι στο Κάιρο
- Πέντε Χρόνια Προσφοράς από την Πόπη Καλαϊτζή, Μια έκθεση από μαθητές του Κολλεγίου, Η Χρυσή Βαρδινογιάννη στο Σύνταγμα
- Beosound Balance «Natura»: Η τέχνη του ήχου, σκαλισμένη στην πέτρα
