ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το Λονδίνο δεν είναι πλέον μία από τις πέντε πλουσιότερες πόλεις του κόσμου.
Μετά τη Μόσχα έχασε το μεγαλύτερο ποσοστό εκατομμυριούχων από οποιαδήποτε άλλη πόλη τα τελευταία χρόνια. Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης της New World Wealth που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της συμβουλευτικής εταιρείας Henley & Partners.
Σύμφωνα με την έκθεση μόνο πέρυσι, η βρετανική πρωτεύουσα έχασε 11.300 εκατομμυριούχους δολαρίων. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται 18 που είχαν τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δολάρια και δύο δισεκατομμυριούχοι.
Αξίζει να σημειωθεί πως η αξιολόγηση έγινε πριν από την πρόσφατη πτώση του χρηματιστηρίου που ακολούθησε την ανακοίνωση των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ.
Η έκθεση επισημαίνει επίσης πως από το 2014 το Λονδίνο έχει χάσει το 12% των πλουσιότερων κατοίκων του. Η πτώση αυτή οφείλεται μεταξύ άλλων: στις αυξήσεις φόρων, στην αυξανόμενη κυριαρχία της Αμερικής και της Ασίας στον παγκόσμιο χώρο υψηλής τεχνολογίας, το Brexit και την πτώση της αξίας της λίρας. Σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η «φθίνουσα πορεία» του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου που κάποτε ήταν η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο ενώ πλέον κατατάσσεται στην 11η θέση παγκοσμίως. Από την άλλη η Μόσχα έχει χάσει 25% των εκατομμυριούχων της, κυρίως λόγω της εισβολής στην Ουκρανία το 2022.
Σε απόλυτους αριθμούς όμως, το Λονδίνο έχει χάσει περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη πόλη. Περίπου 30.000 έχουν φύγει τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ την Μόσχα έχουν εγκαταλείψει 10.000.
Η εφημερίδα Times την περασμένη εβδομάδα επεσήμανε πως τους πρώτους τρεις μήνες του 2025 πολλοί περισσότεροι πλούσιοι έφυγαν από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό οφείλεται στην κατάργηση ενός «αιωνόβιου» μέτρου που επέτρεπε στους πλούσιους αλλοδαπούς που ζούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο να προστατεύουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από βρετανικούς φόρους έναντι ετήσιας αμοιβής που ξεκινούσε από 30.000 λίρες. Οι κάτοικοι αυτοί ήταν γνωστοί και ως non-dom.
Το καθεστώς αντικαταστάθηκε από ένα πολύ λιγότερο γενναιόδωρο σύστημα. Πλέον οι πλούσιοι αλλοδαποί που έχουν ζήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο για περισσότερα από τέσσερα χρόνια θα πρέπει να πληρώνουν φόρους εισοδήματος και κεφαλαιουχικών κερδών στο Ηνωμένο Βασίλειο επί των παγκόσμιων αποδοχών τους.
Έτσι, όπως επισημαίνεται, πολλοί σύμβουλοι επιχειρήσεων συνιστούν στους non-dom να μεταφέρουν την έδρα τους σε άλλες χώρες όπου οι φόροι είναι πολύ χαμηλότεροι. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ιταλία.
Πάντως, παρά το γεγονός ότι το Λονδίνο έχασε τόσους πολλούς εκατομμυριούχους, εξακολουθεί να είναι η τέταρτη πιο ακριβή πόλη στο κόσμο. Στη βρετανική πρωτεύουσα η τιμή της ιδιοκτησίας ανά τετραγωνικό μέτρο είναι η υψηλότερη μετά το Χονγκ Κονγκ, τη Νέα Υόρκη και το Μονακό.
Η Henley & Partners είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως που εξειδικεύεται τους τομείς της κατοικίας και της ιθαγένειας με επένδυση. Ως πλούτο η έρευνα ορίζει τα «ρευστά επενδυτικά» περιουσιακά στοιχεία. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μετρητά, ομόλογα και μετοχές αλλά όχι η ακίνητη περιουσία.
Οι δέκα πιο πλούσιες πόλεις με τον αριθμό των εκατομμυριούχων σε δολάρια — Η αλλαγή τα τελευταία δέκα χρόνια σύμφωνα με την έκθεση
1. Νέα Υόρκη: 384.500, +45%
2. Σαν Φρανσίσκο: 342.400, +98%
3. Τόκιο: 292.300, +4%
4. Σιγκαπούρη: 242.400, +62%
5. Λος ‘Αντζελες: 220.600, +35%
6. Λονδίνο: 215.700, -12%
7. Παρίσι: 160.100, +5%
8. Χονγκ Κονγκ: 154.900, +3%
9. Σίδνεϊ: 152.900, +28%
10. Σικάγο: 127.100, +24%
Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ: Συμφωνία με Ουζμπεκιστάν για τα κρίσιμα ορυκτά – Σχέδιο επενδύσεων ύψους $2,6 δισ.
Παραιτήθηκε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Χρήστος Παπαδημητρίου – Η επιστολή παραίτησης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νέα Αριστερά: Πέρασε η τροπολογία Τσακαλώτου – «Όχι» στις προνομιακές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ
- ΥΠΕΞ: Βαθιά θλίψη για τις απώλειες ζωών στην ουκρανική πόλη Σούμι
- Ερντογάν: Προγραμματίζει επίσκεψη στην Συρία
- Λασίθι: Επιχείρηση για την ανάσυρση τραυματισμένης γυναίκας – Έπεσε από ύψος στο σπήλαιο Περιστεράς
