ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ξεκινά σήμερα, Τετάρτη 9 Απριλίου 2025, η δίκη δευτέρου βαθμού για το σκάνδαλο της Folli Follie στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.
Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η Καίτη Κουτσολιούτσου, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, όπως επίσης η Ειρήνη Νιώτη, πρώην Διευθύντρια Treasury & Financial Risk της μητρικής εταιρείας, θα καθίσουν ξανά στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τα αδικήματα, που καταδικάστηκαν πρωτοδίκως, ενώ ο Ιωάννης Μπεγιέτης, πρώην Οικονομικός διευθυντής του υπο-ομίλου της Ασίας, όπως έδειξε η ιστορία, θα συνεχίσει να μην εμφανίζεται στις δικαστικές αίθουσες.
Παράλληλα, όσον αφορά στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, πάντα υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην έχει φυσική παρουσία στις δικασίμους, αλλά να συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης από τις φυλακές Χαλκίδας, όπου εκτίει την ποινή του για την πρωτόδικη καταδίκη του, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της απολογίας του στις 27 Μαρτίου 2025 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, όπου εκδικάστηκε και η υπόθεση της καθυστέρησης αναστολής διαπραγμάτευσης της μετοχής της Folli Follie, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου από τη δημοσίευση του QCM. Υπενθυμίζουμε ότι στην εν λόγω δίκη οι τρεις κατηγορούμενοι, δηλαδή, ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπος Γκότσης, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και ο πρώην διευθυντής ασφαλείας της Folli Follie, Νικόλαος Σάκκος, αθωώθηκαν για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, που αντιμετώπιζε ο πρώτος και της ηθικής αυτουργίας για παράβαση καθήκοντος, για τα οποία είχαν κατηγορηθεί ο κ. Κουτσολιούτσος και ο κ. Σάκκος.
Τα αδικήματα και οι ποινές
Στην πρωτοβάθμια δίκη, που ολοκληρώθηκε στις 27 Ιουνίου 2024 στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, το δικαστήριο πήρε την εξής απόφαση για τους κατηγορούμενους:
- ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, επικεφαλής του ομίλου κηρύχθηκε αθώος για τη συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και ένοχος για ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση με απαλοιφή του κατ’ επάγγελμα, άμεση συνέργεια στην απάτη, χειραγώγηση της αγοράς, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική πράξη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα και κατάχρηση προνομιακής πληροφόρησης,
- ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος κηρύχθηκε αθώος για την κατηγορία της συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία. Την ίδια ώρα το δικαστήριο έκρινε την ενοχή του για τα κακουργήματα της απάτης από κοινού, της χειραγώγησης αγοράς από κοινού και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, δηλαδή «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος,
- η Καίτη Κουτσολιούτσου κηρύχθηκε ένοχη αν και η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την αθώωσή της. Η άλλοτε συνιδρύτρια της Folli Follie κηρύχθηκε αθώα για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και ένοχη κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας για συνέργεια σε απάτη από κοινού, για χειραγώγηση της αγοράς από κοινού και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα,
- η στενή συνεργάτης της οικογενείας, Ειρήνη Νιώτη κηρύχθηκε αθώα για την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και ένοχη για κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας και ορθό χαρακτηρισμό των πράξεων της συνέργειας στην πλαστογραφία, συνέργεια σε απάτη από κοινού, συνέργεια στη χειραγώγηση της αγοράς και νομιμοποίησης εσόδων και τέλος,
- όσον αφορά στον Ιωάννη Μπεγιέτη, ο οποίος παραμένει καταζητούμενος, κηρύχθηκε αθώος για το αδίκημα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης και ένοχος για τα αδικήματα της πλαστογραφίας από κοινού κατ’ εξακολούθηση, της συνέργειας στην απάτη, της συνέργειας στη χειραγώγηση αγοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Παράλληλα, υπενθυμίζουμε ότι αθώοι κρίθηκαν ο Μανώλης Ζαχαρίου, πρώην αναπληρωτής Διευθύνοντας Σύμβουλος της μητρικής εταιρείας, ο Φραγκίσκος Γρατσώνης, πρώην Οικονομικός Διευθυντής, ο Γιώργος Αλαβάνος, πρώην Προϊστάμενος Λογιστηρίου της Folli Follie, οι ορκωτοί λογιστές Γιώργος Βαρθαλίτης και Χρυσούλα Τσακαλογιάννη και ο παιδικός φίλος του Ιωάννη Μπεγιέτη, Γιώργο Στελλούδη.
Το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά για τους κατηγορούμενους. Ωστόσο, καταδίκασε τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο σε κάθειρξη 17 ετών, τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο σε κάθειρξη 11 ετών και την Καίτη Κουτσολιούτσου σε κάθειρξη 10 ετών. Ακολούθως, η Ειρήνη Νιώτη καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών και ο καταζητούμενος Ιωάννης Μπεγιέτης σε κάθειρξη 15 ετών.
Το δικαστήριο δε δέχθηκε την αίτηση αναστολής της εκτέλεσης των ποινών των μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου, με αποτέλεσμα ο Δημήτρης και η Καίτη Κουτσολιούτσου να εκτίουν την ποινή τους με κατ’ οίκον περιορισμό, κατόπιν σχετικού αιτήματος των συνηγόρων υπεράσπισης λόγω προχωρημένης ηλικίας. Αντίθετα, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος οδηγήθηκε στις φυλακές Χαλκίδας, όπου εκτίει την ποινή του μέχρι και σήμερα, με τους δικαστές να απορρίπτουν ομόφωνα τα επανειλημμένα αιτήματα αποφυλάκισής του με περιοριστικούς όρους και έκτισης της ποινής του με κατ’ οίκον περιορισμό, κρίνοντας ότι εάν αφεθεί ελεύθερος ελλοχεύει ο κίνδυνος να διαπράξει παρόμοιες πράξεις.
Επιπλέον, οι δικαστές απέρριψαν και το αίτημα αναστολής της ποινής του Ιωάννη Μπεγιέτη, ο οποίος θεωρείται φυγόποινος. Όσον αφορά στην Ειρήνη Νιώτη, το δικαστήριο ανέστειλε την εκτέλεση της ποινής, επιβάλλοντας της τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα, καθώς και της εγγυοδοσίας 10.000 ευρώ.
Το αίτημα της προσωρινής διοίκησης
Η προσωρινή διοίκηση της εταιρείας, που έχει αναλάβει το έργο της εξυγίανσης, αναμένεται να δηλώσει το παρών διά των εκπροσώπων της για να αιτηθεί για ακόμα μία φορά την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής το δικαστήριο έχει απορρίψει ουκ ολίγες φορές, καθώς έκρινε ότι προέχει η αποζημίωση των παθόντων που συμμετείχαν σε αυτή τη δίκη (μικρομέτοχοι, ΕΦΚΑ, Alfa Bank “υπερταμείο”).
Διαβάστε επίσης:
Δίκη Γκότση-Κουτσολιούτσου-Σάκκου: Την αθώωση των κατηγορουμένων αποφάσισε η έδρα
ΕΟΔΑΣΑΑΜ: Τα κακώς κείμενα του πορίσματος για τα Τέμπη και το φιάσκο για την πυρόσφαιρα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συντριβή αεροσκάφους στη Βρετανία – Δύο τραυματίες
- Ιρανός ΥΠΕΞ: Τεχεράνη και Ουάσινγκτον δεν θέλουν διαπραγματεύσεις που διαιωνίζονται
- Η Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών καταδικάζει την επίθεση στα γραφεία της Hellenic Train: «Η Δικαιοσύνη δεν θα έρθει μέσα από τη βία»
- Κικίλιας για επεισόδιο στη Λέσβο: Η παράνομη εγκληματική δράση των διακινητών δεν θα γίνεται ανεκτή
